Dolar 32,3765
Euro 34,7590
Altın 2.432,17
BİST 10.002,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

Güney Kıbrıs krizi bitti, sıradaki…

Güney Kıbrıs krizi bitti, sıradaki…
29 Mart 2013 19:25 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 21:15
A+
A-

Güney kıbrıs

Destek Fx, analizine göre Güney Kıbrıs’ta yaşanan kriz rüzgarı dinmiş gözüküyor. Güney Kıbrıs’ta dün bankalar 10 günlük aranın ardından tekrar açıldı ancak bankacılık sistemine bir çok kısıtlama getirildi. Kısıtlamalardan en fazla öne çıkan mudilerin vadeli mevduatlarını vadelerinden önce çekememesi. Bunun yanında sermayenin kontrol altında tutulması amacıyla nakit giriş-çıkışlarına da günlük üst limit getirildi.

Güney Kıbrıs’ta yaşanan krizle birlikte, Euro Bölgesi’nin zayıf halkaları Slovenya, Portekiz ve İrlanda üçlüsünün aynı duruma düşme olasılığı da kapalı kapılar ardında konuşulmaya başlandı. Eurogroup Başkanı Dijsellbloem’un yaptığı açıklamalar, Slovenya ekonomisindeki resesyona, Bayındırlık Bakanı’nın istifa etmesiyle eklenen siyasi kriz ve Moody’s in Portekiz ve İrlanda’nın kredi notlarını “Çöp” düzeyinde tutup, görünümü negatif olarak teyit etmesi “Finansal Bulaşma” endişelerini arttırıyor. Kritik soru ise; Güney Kıbrıs, ilk olarak bu üçlüden hangisine örnek olacak..

Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Güney Kıbrıs’ın yeni kurtarma paketi, Euro Bölgesi’nin sorunlu ülke ve bankalarının çözüm stratejileri için emsal teşkil ediyor” dedi. Dijsselbloem’un açıklamalarının ardından sert düşen EURUSD, 1,3050’den 1,2850 seviyelerine geriledi.

Güney Kıbrıs Krizi ile arka planda kalan İtalya’da gündem hareketlenmeye başlasa da belirsizlik devam ediyor. Seçimlerde en yüksek oy alan Merkez Sol Partisi Başkanı Bersani, koalisyon kurmak için kendisine verilen süreyi dün doldurdu. Cumhurbaşkanı Napalitano ile bir görüşme yapan Bersani, kendisine verilen süre boyunca ne Berlusconi’yi ne de “5 Yıldız” Grillo’yu ikna edemedi. Çarşamba günü yaptığı açıklamada Bersani, “Önümüzde zor geçecek bir yıl var, şu anda sadece bir deli hükümet kurmak ister” sözleriyle adeta piyasaları salladı. Bersani’nin açıklamalarının ardından EURUSD 1,2750 seviyelerine kadar geri çekildi. Bersani’nin hükümet kuramamasının ardından Cumhubaşkanı Napalitano, bugün parti liderleriyle görüşüp yarın kararını vermesi bekleniyor. Napolitano, Parlamentoya, Monti örneği gibi teknokrat ve AB reformlarını destekleyecek bir aday önerebilir. Ancak bu kez Başkanlık için Monti ismi geçmiyor. Keza Monti, verdiği demeçlerde görevi devretmek için sabırsız olduğunu dile getirmişti. Son çare olan Teknokrat hükümet önerisi de kabul edilmezse yeni seçim gündeme gelecektir. Özellikle Güney Kıbrıs’ta yaşananlardan sonra ibre gene AB’nin destek vermediği Berlusconi’ye dönebilir. Ancak seçim sonuçlarının ardından yapılan anketler Berlusconi’nin oylarını arttırdığını gösterse de Hükümet kurabilmek için hala yeterli çoğunluğa hiçbir parti sahip değil. Bu senaryoda AMB Başkanı Mario Draghi’nin “Lirafication” olarak adlandırdığı Euro’dan çıkış/kendi para birimine dönüş, kendi ülkesi İtalya ile başlayabilir.

Geçen hafta 1,29’un altında haftalık kapanış yapan EURUSD, eurogroup Başkanı Dijsselbloem’un ve Bersani’nin açıklamalarıyla 1.2750 seviyelerine kadar düşmüştü. Dün Güney Kıbrıs’ta bankaların açılıp kriz ortamının biraz durulmasının etkisiyle parite 1,28 seviyelerine kadar yükseldi. Ancak bugün borsaların kapalı olması 1,29 seviyelerinin üstünde kapanış ihtimalini zayfıtlatıyor. Paritede 200 günlük Hareketli Ortalamanın geçtiği 1.2880 seviyesinin altında satışlarda hedef 1.2660 destek seviyesi.

http://i.imgur.com/jLMoejM.png

REKLAM ALANI