Dolar 32,5614
Euro 34,9619
Altın 2.445,78
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Global iyimserlik düşüşte

Global iyimserlik düşüşte
14 Ocak 2014 08:12 | Son Güncellenme: 14 Ocak 2014 08:17
A+
A-

Hilal Baltaci

Bağımsız denetim, vergi ve danışmanlık firması Grant Thornton tarafından her çeyrek sonunda tekrarlanan ‘Global İyimserlik’ araştırmasının 2013 son çeyrek tekrarı açıklandı. Global iyimserlik, 3. çeyrek sonunda ortaya çıkan 32 puandan, 2013 sonunda 27 puana gerilemiş durumda. Türkiye, en iyimser ülkeler arasında.

Amerika, Çin, Brezilya ve Rusya’da sert düşüşler var.

Düşüşün temel sebeplerinden birisi ülkeler bazında önemli düşüşler yaşanıyor olması. Amerika, hükümetin bütçe görüşmeleri esnasındaki kepenk kapatması nedeniyle iyimserlik puanında %52’den %36’ya bir gerileme yaşarken; Çin, %31’den %22’ye geriledi. Brezilya da  düşüş yaşayan ülkelerin başında geliyor. Brezilya’nın iyimserlik oranı %31’den %10’a geriledi. Rusya’da ise 3. çeyrek sonunda %19 olan iyimserlik, 4. çeyrek sonunda %1’e geriledi. Türkiye ise, şaşırtıcı bir şekilde bu ülkelerle tam ters seyirde bir sonuç sergiliyor.

Türkiye, Japonya, Hindistan, İngiltere ve Güney Afrika iyimserlik oranlarının yükselişte olduğu grup

Sert düşüş yaşayanların yanı sıra, Türkiye gibi yükselişte olanlar da var. Türkiye’den verilen cevaplarda, 3. çeyrek sonunda %6 olan iyimserlik, %30’a yükselmiş durumda. Diğer taraftan, geçen yılın son çeyreğine göre ise 16 puanlık bir düşüş söz konusu. Japonya, son çeyreklerde üst üste devam eden negatif seyirlere nokta koyarak -%6’dan %9’a çıkmış görünüyor. Hindistan %57’den %69’a, İngiltere 5 puanlık bir düşüş yaşasa da, çok yüksek bir oran olan %71 seviyesinde. Güney Afrika da artış yaşayanlar arasında dikkat çeken bir ülke; burada da iyimserlik %18’den %40’a yükselmiş durumda. Sektörel bazda bakıldığında, iyimserlik oranlarının en yüksek olduğu sektörler perakende, sağlık, enerji ve finansal hizmetler olarak ön plana çıkıyor.

Rapor sonuçlarını değerlendiren Grant Thornton Türkiye Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Hilal Baltacı‘Türkiye’nin de aralarından olduğu bazı ülkelerde, diğerlerine göre daha pozitif bir hava hüküm sürüyor görünse de, içinde bulunduğumuz global ekonomik şartlar ile yaklaşan seçimler ve siyasi belirsizlikler dolayısı ile bir bekleyiş havasının hakim olduğunu’ ifade etti. 

Gelir artışı beklentisi yükselmiş durumda

İyimserlikteki global düşüşe rağmen gelir artışı beklentisi global ortalamada %47’den %52’ye yükselmiş durumda. Türk katılımcılarda ise gelir artışı beklentisi, %82 ile önceki dönemle aynı. Amerika’da 15 puanlık bir artışla %65’e, İngiltere’de ise 14 puanlık bir artışla %69’a yükselmiş durumda. BRIC’te ise %67’den %54’e düşüş söz konusu.

Türk katılımcılarda gelir artışı beklentisi yüksek ama karlılık artışı beklentisi düşük

Araştırmanın Türkiye sonuçlarına baktığımız zaman, gelir artışı bekleyenler %82 iken, karlılık artışı bekleyenler %54. Gelir artışı bekleyenler 3. çeyrek sonu ile aynı iken, karlılık artışı bekleyenler 2013 3. çeyrek sonunda %48’den 4. çeyrek sonunda % 54’e yükselmiş durumda.

Rapor sonuçlarını değerlendiren Grant Thornton Türkiye Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Hilal Baltacı‘Karlılık artışı olmadan gelir artışının birşey ifade etmeyeceğini, bu tip durumlarda değerlendirmelerin en kötü senaryo ‘worst case’ üzerinden yapılarak, yeterli kâr performansı göstermeyen ürün veya ürün gruplarının en kısa sürede gözden geçirilmesi gerektiğini’ ifade etti.

Türk katılımcılar: ‘İstihdam artacak’

Türk katılımcıların %62’si 2014 içinde istihdamın artacağını belirtiyor. %94’ü 2014 içinde maaş zammı olacağını belirtirken, bu grubun sadece %30’u yapılacak olan zammın enflasyon üzerinde olacağını ifade ediyor.

Katılımcı profili

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 44 ülkede 3.200 şirket ile gerçekleştirildi. Çeşitli sektörler ve farklı ölçeklerden firmalar araştırmada yer aldı.

Araştırmaya dahil olan ülkeler listesi (Alfabetik olarak):

Almanya, Amerika, Arjantin, Avustralya, BAE, Belçika, Botsvana, Brezilya, Çin, Danimarka, Ermenistan, Estonya, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, Hong Kong, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Letonya, Litvanya, Malezya, Meksika, Norveç, Peru, Polonya, Rusya, Singapur, Şili, Tayland, Tayvan, Türkiye, Vietnam, Yeni Zelanda, Yunanistan

REKLAM ALANI