Dolar 32,3593
Euro 34,7831
Altın 2.393,79
BİST 10.270,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

ENFLASYONLA BİRLİKTE HANELERİN HIZLI TÜKETİM HARCAMALARI ARTTI

ENFLASYONLA BİRLİKTE HANELERİN HIZLI TÜKETİM HARCAMALARI ARTTI
04 Mayıs 2023 18:22
A+
A-

Nisan’22-Mart’23, 12 aylık dönemde, Türkiye’deki hanelerin hızlı tüketim ürünleri harcamaları geçen yılın aynı dönemine kıyasla %87 artış gösterdi. Bu büyümenin kaynağı alışveriş sepetlerinin değerinin artması.

Haneler bu 12 aylık dönemde ortalama 207 kez alışverişe gidip her alışverişte 104 TL harcama yaptı.

Geçen seneye kıyasla ortalama bir hane daha seyrek alışverişe gidip, her alışverişte sepetine daha fazla harcadı. Ortalama sepet değeri en yüksek seviyeye ulaşırken, yapılan sepet sayısında düşüş trendi devam ediyor. Yerel zincirlerde, İndirim Marketlerde ve Bağımsız süpermarketlerde sepet değeri ortalamanın üzerinde arttı.

Nisan’22-Mart’23 döneminde açık ürünlere talep bir önceki seneye göre belirgin düşüş gösterdi. Ortalama bir hane her 100 TL’lik harcamasının yaklaşık 54 TL’sini markalı, 23 TL’sini açık, 22 TL’sini ise market markalı ürünlere ayırdı.

Haneler, geçen sene olduğu gibi, bu 12 aylık dönemde de indirim marketlerinde, bağımsız süpermarketlerde ve ulusal zincilerde diğer kanallara kıyasla daha çok harcama yaptı. Ortalama bir hane her 100 TL’lik harcamasının 35 TL’sini indirim marketlerinde, 21 TL’sini bağımsız süpermarketlerde, 13 TL’sini ulusal zincirlerde gerçekleştirdi.

Geçen sene ile kıyaslandığında, Nisan’22-Mart’23, 12 aylık dönemde indirim marketleri ile ulusal ve yerel zincirler harcama payını arttırırken, özellikle ulusal zincirlerde pay kazanımı dikkat çekici. Bağımsız süpermarketlerde ise harcama artışı ortalamanın altında kaldı.

Nisan’22-Mart’23, 12 aylık dönemde, Genel Gıda (bakliyat, makarna, salça, şeker), İçecek (gazlı içecek, meyve suları) harcamasında, Atıştırmalık ürünler (çerez, bisküvi) ve Süt Ürünleri kategorilerinde Türkiye ortalaması üzerinde artışla pay kazanımı görüldü. Kağıt Ürünleri (tuvalet kağıdı & kağıt havlu) de pay arttırırken, Et ürünleri, Yağlar ve Ev Temizlik ürünlerinde harcama artışı Türkiye ortalamasının altında kaldı.

Çalışma sonuçlarına göre Ipsos Tüketici Panelleri Lideri Pelin Halaçoğlu şu değerlendirmeyi yaptı;

Tüketici Güven Endeksi’ndeki olumlu hareketin kalıcı olmadığı ve tekrar düşüş gösterdiği Mart ayıyla birlikte son 12 aylık döneme bakıldığında, hanelerin Hızlı Tüketim Ürünleri harcaması geçen yıla göre %87 artış gösterdi. Artış, depremden etkilenen bölgelerde satın alımların etkilenmesi sonucunda %80 seviyesinin altında kalırken diğer bölgelerde %90 seviyesinde seyrediyor.

Harcama artış trendi, temelde enflasyonun etkisiyle yukarıya çıkıyor ve sepet başına harcanan paranın artmasında kendini gösteriyor. Buna karşılık alışveriş sıklığında son üç senenin en düşük seviyesi ile karşı karşıyayız.

İndirim marketlerinin başı çekmesiyle harcama artışı daha çok modern alışveriş kanalları dediğimiz zincir mecralardan geliyor. Buna bağlı olarak da açık ürünlere yapılan harcamanın toplam harcamadaki payının zayıflaması söz konusu.

REKLAM ALANI