Dolar 32,5317
Euro 34,8626
Altın 2.441,40
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

DÜNYANIN EN DEĞERLİ PARA BİRİMLERİ

DÜNYANIN EN DEĞERLİ PARA BİRİMLERİ
19 Ocak 2023 13:32
A+
A-
Nereye gidersek gidelim, günümüzde parasız bir yaşam elbette ki düşünülemez.  Bir ülkeye ilk ayak bastığında yaptığın şey nedir? Elindeki para birimini, o ülkenin para birimi karşılığında satın almak oluyor, değil mi? Dünyada var olan 208 ülke içerisinde kendi para birimlerini kullananların yanında, ortak bir para birimi kullanan ülke birlikleri de bulunmaktadır. Değişen ekonomik koşullar, kapitalizm dünyasında yerinde durmayan dinamikler nedeniyle dünyanın en değerli para birimleri sürekli olarak değişmekte.
Ülkelerin yerel para birimlerinin dolar karşısındaki değerlerini hesaplayarak, 2023 yılı itibarıyla dünyanın en değerli para birimlerini senin için araştırdım. Tahminlerin belki de tutmayacak çünkü liste şaşırtıcı bir şekilde Arap ülkelerinin yerel para birimlerinin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Hazırsan dünyanın en değerli para birimleri sıralamasına sahip ülkeler hakkında detay vermeye başlıyorum.

1- Kuveyt Dinarı

Kuveyt Dinarı

Dünyanın en değerli yerel para birimi şu an Kuveyt dinarı olarak karşına çıkıyor. Dünyanın petrol ihracatının %10’unu karşılayan Kuveyt, yıllardır ödemelerini Amerikan Doları üzerinden değil de Kuveyt Dinarı üzerinden talep ettiği için, para birimi ve bu para birimine olan talep oldukça değerli. Kuveyt Dinarı’nın kısaltması KWD olarak geçiyor. Dünyanın en güçlü para birimi olan Kuveyt Dinarı yllardır dünya sıralamasında ilk sırada yer alıyor.

2- Bahreyn Dinarı

Bahreyn dinarı

Yine bir Arap ülkesi olan, Körfez ülkeleri içerisinde gelirini petrol ile sağlayan Bahreyn, dünyanın en değerli para birimi sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. Kuveyt ile benzer yöntemle ekonomisini petrol kaynakları ile kalkındırdığı için Bahreyn Dinarı oldukça değerli bir para birimi. Resmi Bahreyn Dinarı’nın kısaltması ise BHD olarak kullanılıyor.

3- Umman Riyali

Umman riyali

Dünya ticaretinde pek kullanılmasa da gelirinin büyük çocuğunluğunu petrol ve stratejik konumu nedeniyle ulaştırma sektöründen kazanan Umman, yerel para birimi ile dünyanın en değerli para birimleri sıralamasında üçüncü sırada yer alıyor. Umman’ın resmi para biriminin kısaltması ise OMR’dir.

4- Ürdün Riyali

Ürdün riyali

Dördüncü sırada yine bir Arap ülkesi karşına çıktı. Diğer Arap ülkelerindeki doğal kaynaklara sahip olmasa da yıllardır bu ülkeler arasındaki finans kuruluşları, ABD-Körfez ülkeleri arasındaki anlaşmalar çerçevesinde aldığı hibeler, turizm ve hizmet sektörü nedeniyle Ürdün ekonomisi oldukça iyi durumda. Ürdün yerel para biriminin kısaltması ise JOD olarak kullanılıyor.

5- İngiliz Sterlini

İngiliz Sterlini

Bir dönem ‘’Dünyanın devi’’ konumunda olan ve sömürgeleştirdiği ülkeler sayesinde ekonomik anlamda en güçlü konumda olan Birleşik Krallık, günümüzdeki dengelerin değişmesi nedeniyle dünyanın en değerli para birimleri sıralamasında beşinci sırada yer alıyor. Dünya ticaretinde en çok kullanılan para birimleri arasında üçüncü sırada olan İngiliz Sterlini kısaltması GBP olarak kullanılmaktadır. Günümüzde Birleşik Krallık ülkelerine baktığımızda 20’ye yakın ülke farklı fiziksel görünüme sahip olsalar da değer olarak İngiliz Sterlin’i kullanmaktadır.

6- Cayman Adaları

cayman adaları

Bu ülkeyi listede görmek seni şaşırttı mı? Dünyanın en değerli para birimleri sıralamasında Cayman Adaları’nın altıncı sırada olmasının sebebini açıklayayım: Kara para aklama merkezi olması! İngiltere’ye bağlı olan bu ada ülkesi, uluslararası arenada en fazla kara para ticaretinin döndüğü ülke olarak bilinmekte. Cayman Adaları’nın para birimi kısaltması KYD olarak kullanılıyor.

7- Avrupa Birliği Para Birimi

euro

Hepimizin yıllardır aşina olduğu ve kullandığı ‘’EURO’’ listede yedinci sırada yer alıyor. Dünya ticaretinde Amerikan Doları’ndan sonra en çok kullanılan para birimiyle ikinci sırada, dünyanın en değerli para birimleri sıralamasında ise yedinci sırada yer alıyor. Birliğe kayıtlı 19 ülke tarafından resmi olarak EURO kullanılmaktadır.

8- İsviçre Frangı

İsviçre Frangı

Dünyanın finans merkezi olan ve yıllardır en zengin ülkelerden biri olan İsviçre’de ‘’İsviçre Frangı’’ kullanılmaktadır. Dünyanın en değerli para birimleri listesinde sekizinci sırada yer alan İsviçre, yerel para birimi ile dünya ticaretinde en çok kullanılan dördüncü para birimine sahip olması ile de oldukça güçlüdür. İsviçre Frangı’nın kısaltması ise CHF olarak kullanılmaktadır.

9- Amerikan Doları

amerikan doları

Dünya ticaretinde en çok kullanılan para birimi Amerikan Doları olsa da dünyanın en değerli para birimleri sıralamasında Amerikan Doları dokuzuncu sırada yer almaktadır. 1914 yılından beri basılan ve dünya ticaretinde güçlü olan Amerikan Doları, dünya ile yaptığı tüm ticaret ve anlaşmalardan dolar üzerinden ciddi bir gelir sağlamaktadır. Amerikan Doları’nın kısaltması USD olarak kullanılmaktadır.

10- Kanada Doları

canada doları

Dünya ticaretinde kullanılan para birimleri arasnda yer alan ve Amerika’nın komşusu olması sayesinde Amerika ve dünyadaki diğer ülkelerle yaptığı ticaret nedeniyle Kanada Doları da dünyanın değerli para birimleri arasında yer alıyor. Kanada’da Kanada Doları kullanılmaktadır ve kısaltması ise CAD şeklindedir.

11- Singapur Doları

Singapur Doları

Singapur Doları, Amerikan doları para birimi cinsinden değerlendirildiğinde Asya Pasifik ülkeleri arasında en değerlisidir. Asya kıtasının bir nevi ‘’finans merkezi’’ olarak görülen Singapur’da günlük forex işlemleri oldukça fazla yapılmaktadır. Döviz piyasasında en çok işlem gören para birimleri arasında üçüncü sırada yer alan Singapur Doları’nın kısaltması SGD’dir.

12- Avustraya Doları

Avustraya Doları

Avustralya Kıtası ve ada ülkelerinde kullanılan Avustralya Doları, dünyada en çok işlem gören para birimi olması yanında, yıllardır istikrarlı olması ile bilinmekte. Avustralya Doları’nın kısaltması AUD şeklindedir.

Dünyanın diğer en değerli para birimleri sıralaması ise şu şekilde ilerliyor.

  • 13- Brunei Doları
  • 14- Yeni Zelenda Doları
  • 15- Azerbaycan Manatı
  • 16- Aruba Florini
  • 17- Bulgaristan Levası
  • 18- Bosna Hersek Dönüştürülebilir Doları
  • 19- Fiji Doları
  • 20- İsrail Şekeli

Seyhan Ahen  

REKLAM ALANI