Dolar 32,3778
Euro 34,7209
Altın 2.427,46
BİST 9.985,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

Darphane piyasaya 4 ton altın sürdü, çeyrek 140 liraya geriledi

Darphane piyasaya 4 ton altın sürdü, çeyrek 140 liraya geriledi
17 Temmuz 2013 07:14
A+
A-

altın

Darphane’nin, dün piyasaya 4 ton altın vermeye başlamasıyla Kapalıçarşı‘da Cumhuriyet altını yaklaşık 25-30 lira, çeyrek altın da 7-8 lira düştü.

 Çalışanlarının grevde olması nedeniyle Cumhuriyet ve çeyrek gibi ziynet altınlarının fiyatının yükselmesine neden olduğu ileri sürülen Darphane, 4 ton altını dün piyasaya vermeye başladı.

Haziran ayının ikinci yarısında siparişi verilmesine karşın grev nedeniyle piyasaya geç sürülen altınlar ile birlikte fiyatlar gerilerken, kuyumculardaki stokların da tekrar arttığı belirtiliyor. Kuyumcularda yeteri kadar stok bulunmasına karşın Darphane’deki grevin ne zaman biteceğine dair belirsizlik nedeniyle “tedarikli” satılan altının fiyatının, düğün ve nişan gibi törenlerin yapılmadığı Ramazan ayında düşmesi beklenirken olması gereken seviyenin 30 liraya kadar üstüne çıkmıştı.

Kapalıçarşı piyasasından edinilen bilgiye göre, Darphane’nin piyasaya 4 ton altın sürmesiyle 148 liradan satılan çeyrek altın gün içinde 140-141 liraya, 575- 580 liradan satılan Cumhuriyet altını ise 550 liraya kadar geriledi.

3-4 etap altın daha piyasa verilecek

İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Darphane’ye salı günü siparişi verilen altınların perşembe ya da cuma günleri teslim alındığını hatırlatırken, grevin başlamasının ardından siparişi verilen 3-4 etap daha altının piyasaya verilmesinin beklendiğini kaydetti.

‘İşbaşı yapan personelle bazı bölümlerde üretime başlandı’

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, 8 Temmuz’da başlayan greve yasa gereği grev ve lokavt kapsamı dışında olan 36 işçinin katılmadığını,
greve katılma hakkı olduğu halde görevine devam eden işçi sayısının grevin ilk başladığı günlerde 9 olduğunu, ilerleyen günlerde bu sayının 26’ya ulaştığını bildirdi.

Stok seviyelerine yönelik açıklamaların maksatlı ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye yönelik olduğunu belirten Parmaksız, grevin devam etmekle birlikte çalışmaya başlayan
personel ile bazı bölümlerde üretime başlandığını duyurdu. Parmaksız, “Görevine dönen işçilerle birlikte önümüzdeki dönemde üretim kapasitesi artırılmaya devam edilecektir” dedi.

 

REKLAM ALANI