Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 16°C
Çar 19°C
Per 21°C

ÇALIŞANLAR KIDEM TAZMİNATINI İŞ GÜVENCESİ OLARAK GÖRÜYOR

ÇALIŞANLAR KIDEM TAZMİNATINI İŞ GÜVENCESİ OLARAK GÖRÜYOR
07 Kasım 2023 23:06
A+
A-

İşveren kıdem tazminatının kaldırılmasının çalışan sirkülasyonunu artıracağını öngörüyor

 Ülkemizin mavi yaka ve ara kademe pozisyonlarda en büyük dijital istihdam platformu Eleman.net’in anketine göre, çalışanlar kıdem tazminatını bir iş güvencesi olarak görüyor. Aynı ankette yüzlerce işverene yöneltilen “Sizce kıdem tazminatının kaldırılması çalışan sirkülasyonunu artırır mı?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 60’ı kıdem tazminatının kaldırılması sonucu çalışan sirkülasyonunun artacağı yanıtını verirken, geriye kalan yüzde 40’lık dilim ise çalışan sirkülasyonunun artmayacağı şeklinde yorum belirtti.

İşveren markalar ile çalışan adaylarını bir araya getirerek istihdama katkı sunan Eleman.net; belirli bir iş yerinde çalışılan süre boyunca oluşan kıdemin karşılığı olarak alınan kıdem tazminatı üzerine bir anket gerçekleştirdi. İş arayanlar ve çalışanların katılımıyla gerçekleşen ankette “Kıdem tazminatı hak ediş şartlarını biliyor musunuz?”, “Bugüne kadar çalıştığınız herhangi bir şirketten kıdem tazminatı aldınız mı?”, “Kıdem tazminatının kaldırılması iş güvencesini olumsuz etkiler mi?” ve “Sizce kıdem tazminatının kaldırılması çalışan sirkülasyonunu artırır mı?” soruları yöneltilirken, farklı meslek gruplarından binlerce kişi oy kullandı. Anket, çalışanların kıdem tazminatını bir iş güvencesi olarak gördüğünü ortaya koydu.

Kıdem tazminatı alamayanlar ağırlıkta

Eleman.net’in gerçekleştirdiği ankete katılarak “Kıdem tazminatı hak ediş şartlarını biliyor musunuz?” sorusunu cevaplayan bireylerin yüzde 71’i kıdem tazminatı hak ediş şartlarını bildiğini, geri kalan yüzde 29’luk kesim ise kıdem tazminatı hak ediş şartlarını bilmediklerini belirtti. “Bugüne kadar çalıştığınız herhangi bir şirketten kıdem tazminatı aldınız mı?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 44’ü ‘Aldım’ cevabını verirken, yüzde 56’sı  ise bugüne kadar hiç kıdem tazminatı almadığını ifade etti.

İş güvencesine olumlu etkisi var

Çalışanların en az bir yıl süre ile aynı işyerinde çalışmaları sonucu almaya hak kazandıkları kıdem tazminatı çalışılan yıl sayısı kadar artarken, çalışanlar da bu tazminatı bir iş güvencesi olarak görüyor. Eleman.net’in bu doğrultuda ankette sorduğu “Kıdem tazminatının kaldırılması iş güvencesini olumsuz etkiler mi?” sorusuna katılımcıların yüzde 82’si tazminatın kaldırılmasının iş güvencesini olumsuz etkileyeceği yönünde cevap verirken yüzde 18’lik kesim ise ‘Etkilemez’ cevabını verdi. Yüzlerce işverene yöneltilen “Sizce kıdem tazminatının kaldırılması çalışan sirkülasyonunu artırır mı?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 60’ı kıdem tazminatının kaldırılması sonucu çalışan sirkülasyonunu artacağı yanıtını verirken, geriye kalan yüzde 40’lık dilim ise çalışan sirkülasyonunun artmayacağı şeklinde yorum belirtti.

REKLAM ALANI