Dolar 32,4470
Euro 34,7327
Altın 2.436,33
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

BRIC ve Türkiye’de iyimserlik düşüşte

BRIC ve Türkiye’de iyimserlik düşüşte
15 Temmuz 2013 06:42
A+
A-

Aykut Halit

 

Bağımsız denetim, vergi ve danışmanlık firması Grant Thornton tarafından her çeyrek sonunda tekrarlanan iyimserlik araştırmasının 2013 ikinci çeyrek etabı açıklandı. Grant Thornton’un 44 ülkede 3.200 yönetici ile gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre iyimserlik rüzgarları yön değiştirmiş durumda. BRIC ve Türkiye’de iyimserlik oranları geçen yılın aynı dönemine göre düşerken, G7 ve Amerika’nın iyimserlik oranlarında artış var. 

BRIC ülkeleri 2012’nin 2. çeyreğinde net* 41 puanlık iyimserlik yüzdesine sahipken, 2013’ün 2. çeyreğinde bu oran 23 puana gerilemiş durumda. Türkiye’de de benzer şekilde geçen yıl ikinci çeyrekte 60 puan olan iyimserlik, bu yılın ikinci çeyreğinde 38 puana geriledi. BRIC ülkeleri arasında en dikkat çekici düşüş Çin’de gözlemlendi. Geçen senenin aynı döneminde Çin’deki iyimserlik puanı 33 iken, bu senenin aynı döneminde sadece 4. Çin’de beklentiler dibe vurmuş görünüyor. Çin kadar büyük bir düşüş yaşamasa da, Brezilya’da da iyimserlik 61’den 43’e gerilemiş durumda. Diğer taraftan, şaşırtıcı şekilde, uzun zamandır sabit kalan veya gerileyen G7 ülkeleri iyimserlik seviyesi ise geçen yılın ikinci çeyreğinde 21 puan iken bu yılın ikinci çeyreğinde 32 puana ulaşarak önemli bir sıçrama yaşadı. 2012’nin ikinci çeyreğinden bu yana, Amerikalı katılımcılarda her yeni çeyrekte biraz daha düşen iyimserlik seviyesi, bu çeyrekte 55 puana ulaşarak büyük bir artış kaydetti.

* : İyimserlerin yüzdesinin kötümserlerin yüzdesine farkı

2013 2. çeyrek net iyimserlik  

2012 2. çeyrek net iyimserlik

 

Türkiye 38 60
Çin 4 33
Amerika 55 50
BRIC 23 41
G7 32 21
Global 27 23

Rapor sonuçlarını değerlendiren Grant Thornton Türkiye Başkanı Aykut Halit, dengenin önemli bir unsur olduğunu ve pozitif beklentilerin global ekonominin seyri açısından önemli bir itici güç olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz dönemde önemli büyüme kaydeden Çin ekonomisinin yavaşladığını, Mayıs ayında ihracat artışının sadece %1 olarak kaydedildiğini ifade eden Halit, Çin’in geçen senelerdeki yüksek büyüme oranlarının hemen ardından bu sürece girdiği için baskıyı daha fazla hissettiğini ifade etti. Türkiye’de de benzer sürecin etkili olmuş olabileceğini, yüksek büyüme oranlarının ardından yaşanan yavaşlamanın, normalden daha fazla etkisini hissettirdiğini belirtti.

Çin’in tersine Amerika en yüksek iyimserlik seviyesinde

Amerikanın 2013 ikinci çeyreğinde elde ettiği 55 puanlık iyimserlik seviyesi, 2005’ten bu yana Amerika’nın elde ettiği en yüksek oran. Bu gelişme, ağırlıklı olarak büyüme ve gelir artışı konularına bakışlarındaki iyileşme ile bağlantılı görünüyor. İlk çeyrekte, önümüzdeki 12 ay içinde gelir artışı bekleyenlerin oranı %46 iken, ikinci çeyrekte bu oran %59’a tırmanmış görünüyor. Aynı şekilde, karlılık artışı da, İlk çeyrekteki %42’den, ikinci çeyrekte %48’e yükselmiş durumda.

Diğer taraftan, Çinli katılımcıların cevaplarına bakıldığında, ilk çeyrek sonunda net %25 olan iyimserlik puanı ikinci çeyrek sonunda %4’e düşüyor. (Çin’in bu araştırmaya katıldığı 2006’dan bu yana gerçekleşen en düşük oran). Çinli işadamlarının, gelir artışı konusundaki beklentileri ilk çeyrek sonundaki %72’den, %60’a, ihracat artış beklentileri %29’dan %15’e ve karlılık artışı konusundaki beklentileri %69’dan %42’ye düşmüş durumda.

Avrupa Birliği iyimserlik puanında az da olsa artış gözlemlenirken, Euro Bölgesi’nde yine düşüş var.

Grant Thorntonun araştırmasına göre, 2012 başından bu yana düşüş sergileyen Euro Bölgesi düşüş seyrine devam ederken Avrupa Birliği’nde 4 puanlık da olsa bir artış var.   

2013 2. çeyrek net iyimserlik 2012 2. çeyrek net iyimserlik
Avrupa Birliği 2 -2
Euro Bölgesi -8 -5

Katılımcı profili

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 44 ülkede 3.200 şirket ile gerçekleştirildi. Hemen her sektörden ve farklı ölçeklerden firmalar araştırmada yer aldı.  

Araştırma dahil olan ülkeler listesi (Alfabetik olarak):

Almanya, Amerika, Arjantin, Avustralya, BAE, Belçika, Botsvana, Brezilya, Çin, Danimarka, Ermenistan, Estonya, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, Hong Kong, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Letonya, Litvanya, Malezya, Meksika, Norveç, Peru, Polonya, Rusya, Singapur, Şili, Tayland, Tayvan, Türkiye, Vietnam, Yeni Zelanda, Yunanistan

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,