Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Avea akıllı şehirler için yatırım yapıyor

Avea akıllı şehirler için yatırım yapıyor
13 Ekim 2014 10:48
A+
A-

Avea-Logo1.1 milyon aboneyle numara taşımada birinci olan Avea, 3 yılda teknolojiye 10 fabrika değerinde yatırım yaptı. Avea, aynı zamanda 5G teknolojisinin yol haritasını oluşturacak AB destekli çalışmada yer alan tek Türk operatör.

Türkiye’de 4G konuşulurken siz AB projeleri kapsamındaki 5G çalışmalarını başlattınız…

Avrupa’da 5G projesinin yol haritasını çizecek olan AB destekli CROWD Projesi’ne tek operatör olarak seçildik. İspanya, İtalya, Fransa ve Almanya’nın önde gelen donanım ve yazılım şirketlerinin, araştırma kurumlarının ve üniversitelerinin yer aldığı projede geliştirilen çözümler, akıllı şehir teknolojilerinin yaygınlaştırılmasında kullanılacak. 5G, milyarlarca cihazı sorunsuz idare eden akıllı bir iletişim ağı olacak.

Her yıl gerçekleştirdiği ortalama 700 milyon liralık yatırımla teknolojiyi yakından takip eden Avea, son üç yılda 10 fabrika değerinde yani 2 milyar liradan fazla yatırım yaptı. Yılbaşından bu yana numarasını taşıyan 1.1 milyon aboneyle numara taşımadaki liderliğini sürdüren ve 15.8 milyon abone sayısına ulaşan Avea, aynı zamanda 5G teknolojisinin yol haritasını çizecek olan AB destekli projedeki çalışmalarını da sürdürüyor. Avea Ceo’su Erkan Akdemir ile şirketi, yatırımları, hedef ve projeleri konuştuk.

Türkiye’nin üç büyük GSM operatöründen birisi olan Avea’nın yöneticiliğini yapıyorsunuz. Kariyer geçmişinizi ve Avea ile tanışmanızı anlatır mısınız?

Hacettepe Elektronik Mühendisliği mezunuyum. Colorado Üniversitesi’nde master yaptım. Eurasiasat ve Kablo Net’in Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Cisco Systems’in Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundum. 2002 yılından özelleştirme sonrasına kadarki dönemde ise Türk Telekom’un Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptım. 2009’da Avea’ya başladım.

Avea’yla tanıştıktan sonra neler oldu, ne değişti?

Aria ve Aycell şirketlerinin birleşmesinden oluşan Avea’nın bu yıl 10’uncu yaşını kutluyoruz. Türk Telekom ve İş Bankası’na ait bir şirket. Önce yeniden bir yapılanma başlattık. 2009 yıl sonu hedefimi ise büyüme ve kârlılık olarak çizdim. Ciddi bir insan kaynakları çalışması yaptık. Bugüne kadar da pahalı hizmet sunan operatörlerin fiyatlarında düşüş sağladık.

Teknolojiye yüksek yatırım gerektiren bir sektördesiniz. Yatırımlarla ilgili neler söylersiniz?

Akıllı stratejileri hayata geçiriyoruz. Sadece 2013 yılında 706 milyon TL’lik yatırım yaptık. 3 yılda 2 milyar 262 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik. Bu da yaklaşık 8 gıda ve 2 otomobil fabrikası kurmayla eşdeğer. Son yıllarda 3G yatırımları ağırlık kazandı biz de yatırımın yüzde 85’ini teknolojiye yapıyoruz.

Telekomünikasyon sektörünü değerlendirir misiniz? Beklentileriniz neler?

Sektör yıllık ortalama yüzde 8 ile 10 arasında büyüyor. Mobil ve kurumsal hizmetler sektöre ivme katıyor. Bu kategorilerdeki büyüme 2014’te devam ederse sektör ekonomiye güç vermeye devam eder. Yılın kalanında rekabetin yüksek olduğu ancak kârlılıkların düşünüldüğü bir ortam öngörüyoruz.

Avea, bu sektörün neresinde yer alıyor?

2014 Avea için abone tarafında rekor büyümeyle devam ediyor. Numara taşımada üstünlüğümüz var, bu yılın ikinci çeyreğinde numara taşımayla kazandığımız 384 bin aboneyle 9 çeyrektir numara taşımanın lideriyiz. Yıl başından bu yana numarasını Avea’ya taşıyan 1.1 milyon abonemiz oldu. 15.8 milyon abone sayısına ve mobil data gelirinde 231 milyon TL’ye ulaştık.

FCBEscola İstanbul Avea projesi çerçevesinde neler yapıyorsunuz?

FC Barcelona ile ilk ortaklığımızı 2011’de ‘Türkiye’nin Minikleri Dünyanın Yıldızları’ projesi ile hayata geçirdik. Gençlerimizin Barcelona’nın altyapısında eğitim almalarını sağladık. İkinci adım, FCBEscola Camp Avea Projesi oldu. Kimsesiz çocukları da kamplarımıza dahil ettik. 500 çocuğumuz eğitim aldı. Spora 135.4 milyon dolar yatırım yapan Avea, FCBEscola okullarını Türkiye’ye kazandırdı. FCBEscola Istanbul Avea, biri Maltepe’de, diğeri Maslak’ta olmak üzere İstanbul’daki 2 okulda hizmet verecek. 3 aylık eğitimin karşılığı ise 1.500 TL olacak.

Engelli istihdamı öncelikli konularınız. Bu alanda neler yapıyorsunuz?

2005’ten bu yana Fiziksel Engelliler Vakfı’nın ‘Özümüzle Üretiyoruz Projesi’nin ana sponsorluğunu yürütmekteyiz. Bu proje ile İŞKUR’a başvuruda bulunan engellilere istihdam olanağı sunuluyor. 9 yılda 3 bin engelli iş sahibi oldu.

Devreye alındığında 5G kullanıcıya ne sağlayacak?

3G’de 7.2 megabit olan hız, 4G’de 100 megabite kadar çıkabiliyor. 5G teknolojisiyle ise veri transferi oranı 1 gigabit’lik seviyeye taşınacak. 2020 yılında hizmete girmesi öngörülen 5G ile birlikte telefon ve tabletlerin ‘kablosuz nesnelerin interneti (IoT)’ yaşamımıza girecek. Günlük yaşamda kullandığımız birçok nesne mevcut internet ağına dahil olabilecek. Telefonlar ve tabletler asistan görevi yapacak. İnternete çok hızlı bağlanılacak, telefonlar akıllı evleri kumanda edebilecek. En önemlisi telefon trafiğinde kilitlenme ortadan kalkarak afet durumunda ya da özel günlerde iletişim sıkıntısının önüne geçilecek.

GSM teknolojisi akıl almaz hızla gelişiyor. Yakın zamanda neler göreceğiz?

Geçen yıl tablet konuşuluyordu, önümüzdeki günlerde giyilebilir teknoloji konuşulacak. Kredi kartı ve banka şubesi gibi kullanılan, sağlık bilgilerini içeren teknolojilerin ve akıllı evlerin kullanımı artacak. Telefondan güvenlik sistemlerinin, evdeki cihazların çalıştırılması ve evin ya da ofisin oturma alanının şekillendirilmesi gibi ihtiyaçlar karşılanacak.

‘TELEFONDA NEYE İZİN VERDİĞİNİZE DİKKAT EDİN’

“Teknoloji ilerledikçe riskler de ortaya çıkıyor. Tüketicinin bilinçlendirilmesi ve bilgilerin konuması konusunda operatörlere görev düşüyor. Biz de bu konuda hassasız. Zor bir alan, gereken yatırımları yapıyoruz. Ancak kullanıcının dikkat etmesi gerekenler de var. Telefonun üzerindeki bilgiler, banka, kredi kartı bilgileri, bulunduğu lokasyon bilgilerinin korunması konusunda dikkatli olması gerekiyor. Kullanıcalar telefonlarda her karşısına çıkan konuyu onaylamaması gerekiyor, gelen mesaj ne istiyor onu anlamak lazım. Bir uygulamayı yüklerken onay vermeden önce düşünmek lazım, çünkü ona onay verirken görünmeyen başka bilgilerin ele geçirilmesine izin verecek uygulamalara da onay vermiş olabilirsiniz.”

BEATLES DİNLER,  ET VE BALIK YAPARIM

“Spor yapmayı severim. Yüzme, fitnes, pilates gibi spor dalları ile ilgiliyim. Son dönemde dalış ile ilgilenmeye başladım. Üniversitedeyken basketbol oynardım, şimdi iyi bir basketbol izleyicisiyim. Trekking ve golf de diğer ilgi alanlarım arasında. Aynı zamanda Türkiye Golf Federasyonu Başkanlığı Yönetim Kurulu üyesiyim. Sinema ve müzik hayatımda önemli bir yere sahip. Kitap okumayı da bir o kadar çok seviyorum. İyi bir müzik dinleyicisiyim. Beatles da severim, Nusrat Ali Fateh Khan da… Özellikle dünya müziğine ilgim var. Yemek konusunda Türk mutfağının üzerine tanımam ama dünya mutfaklarının farklı lezzetlerini keşfetmeyi severim. Tatil ve hafta sonlarında eşim ve çocuklarımla birlikte yemek yapmaktan keyif alırım. Ama mutfakta şef benim…

AKILLI BİNAM

 

REKLAM ALANI