Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 21°C

Akıllı tuvaletler ABD’ye sıçradı

Akıllı tuvaletler ABD’ye sıçradı
28 Mayıs 2014 08:59
A+
A-

akilli tuvale klozetYoshiaki Fujimori tuvaletlerin Steve Jobs’u olmak istiyor. Tıpkı iPhone’lar gibi uygulamalarla yüklü tuvaletler Fujimori’nin yaşadığı Japonya’da en çok istenilen ürünlerden bir tanesi haline geliyor. Kapaklar otomatik kalkıyor. Oturaklar kendiliğinden ısınabiliyor. Otomatik mekanizmayla koku temizlenebiliyor. Hatta bazıları akıllı telefonların Bluetooth ile sisteme bağlanarak kullanıcının istediği müziğin hoparlörlerden çalmasını sağlıyor.

Japonya’daki evlerin dörtte üçü akıllı tuvalet barındırırken bunlar iki şirketten biri tarafından uretiliyor: Toto Ltd. ve Fujimori’nin CEO olduğu Lixil Corp.

Fujimori şimdi ise “akıllı tuvatlerinin” pazarını genişletmeyi planlıyor. Lixil, Mayıs ayında entegre edilmiş sistemlerle geçtiğimiz yıl 542 milyon dolara satın aldığı American Standard Brands’e modeli yüklemeyi planlıyor.

Fujimori tanıdık bir isimle gördüklerinde ABD’lilerin akıllı tuvaletleri memnuniyetle karşılayacağını söylüyor. “iPhone’lar çıkana kadar çok az insan akıllı telefona ihtiyacı olduğunu biliyordu. American Standards’ın yeni tuvaletleriyle de böyle olacak işte” diyor Fujimori, “Sektör iPhone sunuyor, sektör yeni tuvalet sunuyor – aynı paterni burada da yaratabiliriz.”

Oprah Winfrey Show’da 2011 yılında çıkan ABD’li komedyen Whoopi Goldberg, Toto tuvaleti hakkında “yeryüzündeki en büyük buluş” diye bahsetmişti. Homer Simpson ise Simpsonlar’ın 1999 yılında yayınlanan bir bölümünde Japonya seyahati sırasında girdiği tuvaletin “Hoşgeldiniz! Dışkınızı kabul etmekten onur duyarım” demesinden çok fazla etkilenmemişti.

Akıllı tuvalet benzeri stillerle Japonya piyasasına 1980’li yıllarda giren Toto, ABD piyasasına 1993 yılında girdi. Şirket ayrıca geçmişiyle de gurur duyuyor. Kendilerine ait bir müzede savaş sonrası ittifak güçlerinin merkezinde kullanılan pisuarlardan bir tanesi sergilenirken, bir başkası da Meiji dönemi Japonya’sından. Lixil’in tersine Toto başka şirketler almak yerine organik büyümeyi tercih ediyor ve kendi kendisine yatırım yapıyor.

Toto’nun uluslararası iş grubu başkanı Soichi Abe, “Tabii ki kar üretmek önemli ama bir ülkede köklerimizin yayılması ve yerel tuvalet sanayine katkıda bulunmamızın öncelikli olduğunu düşünüyoruz. Daha sonra bölgede güvenli bir marka oluşturmayı planlıyoruz. Bu bizim kurucumuzdan bize bırakılan DNA” diye konuştu.

Toto ABD’deki satışlarının detaylarını vermekten çekindi fakat genel tuvalet sektörünün iki katı büyüdüğünü de belirtti. Araştırma firması Freedonia Group, tuvaletler de dahil olmak üzere tesisat sektörünün 2017 yılına kadar yüzde 6 büyüyeceğini ve yaklaşık 12 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI