Dolar 32,4221
Euro 34,7550
Altın 2.431,54
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 18°C

“ABD’den gümrüksüz ticaret Türkiye’yi sarsar”

“ABD’den gümrüksüz ticaret Türkiye’yi sarsar”
03 Şubat 2015 11:19
A+
A-

Beşir Kemal Ustaoğlu 1 (4)

ABD ile Avrupa Birliği arasında müzakereleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP), başta Davos olmak üzere uluslararası platformlarda tartışılmaya devam ediyor. Türkiye’yi yakından ilgilendiren bu anlaşma, AB ile ticaretin yanı sıra ABD ile yapılan ticarete de büyük darbe vuracak. TABA – AmCham Genel Başkanı Beşir Kemal Ustaoğlu, “Gümrük vergisi uyguladığımız ABD malları AB üzerinden gümrüksüz girdiğinde bu Türkiye’yi mali olarak sarsar. Bu konu, ekonomimizin öncelikleri arasına alınmalıdır” dedi.

Türkiye’nin Türk – Amerikan ticareti konusunda önde gelen kuruluşlarından olan Türk Amerikan İşadamları Derneği’nin (TABA / AmCham) Genel Başkanı Beşir Kemal Ustaoğlu, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na (TTIP) dikkat çekerek “Bu anlaşma özellikle Türkiye – ABD arasındaki ticareti olumsuzetkileyecektir” dedi.

TABA / AmCham Genel Başkanı Ustaoğlu, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 1995 yılında imzalanan Gümrük Birliği anlaşması nedeniyle Türkiye’nin TTIP’ten doğrudan etkileneceğine dikkat çekti. ABD ile AB’nin TTIP anlaşmasını imzalaması halinde, ABD mallarının Avrupa üzerinden Türkiye’ye gümrüksüz girme hakkı kazanacağının altını çizen Ustaoğlu, “Bu Türkiye için büyük bir kayıp anlamına gelir” dedi.

3 milyar dolarlık ticari kayıp

Türkiye ile ABD arasındaki ticaret dengesinin son yıllarda Türkiye’nin aleyhine döndüğünü vurgulayan Ustaoğlu, “Diğer bir deyişle bizim ihracatımız, ABD’nin Türkiye’ye yönelik ithalatından daha düşük durumda. 2014 verilerine göre ABD’den ithalat 11 milyar dolarken ihracatımız 5.6 milyar dolarda kaldı” dedi. TTIP anlaşmasının imzalanması halinde Türkiye’nin daha büyük zarara uğrayacağının altını çizen Ustaoğlu, “TTIP ile birlikte yaşanacak gümrük vergileri konusundaki değişiklikler tamamen Türkiye’nin aleyhine bir durum yaratacaktır. ABD mallarının yurdumuza sıfır gümrük ile girmesi halinde ticaret kaybımız 3 milyar dolara çıkabilir” uyarısında bulundu.

Davos’ta düzenlenen son ekonomi zirvesinde başta Almanya ve ABD olmak üzere birçok ülkenin TTIP konusunu detaylı bir şekilde ele aldığına dikkat çeken Ustaoğlu, “ABD ve AB hızlı bir şekilde bu anlaşma için çalışıyor. Türkiye’nin de TTIP müzakerelerinde bir şekilde yer alması ve anlaşmaya dahil edilmesi sağlanmalıdır. Görüşmeler hızlanmış durumda. 2016’dan önce imzalanması beklenmese de bu yıl birçok konuda uzlaşmaya varılması bekleniyor” dedi. Ustaoğlu, Türk kamuoyunda da TTIP’in etkilerinin detaylarıyla masaya yatırılması ve hem iş çevrelerinin hem de toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

REKLAM ALANI