Dolar 32,3658
Euro 34,6758
Altın 2.417,52
BİST 10.087,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

İstihdam verileri geleceğe yönelik umutları artırdı

İstihdam verileri geleceğe yönelik umutları artırdı
08 Aralık 2013 10:11
A+
A-

sıcak para

ABD yönetimi istihdam verilerinden memnunken, ekonominin toparlanma sürecine duyulan inanç güçleniyor

ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı yeni iş gücü ve işsizlik verilerinin beklenenden daha güçlü gelmesi, ekonomide son aylarda zaman zaman görülen zayıf düzelme belirtilerinin güçlendiği ve büyümenin kalıcı olabileceği izlenimini doğurdu.

Hafta başında ADP Ulusal İstihdam Ofisi tarafından açıklanan kasım ayına ait özel sektör yeni işe alım verilerinin beklenenden yaklaşık 45 bin daha fazla olması, gözleri dün gelen Çalışma Bakanlığı’nın istihdam ve işsizlik rakamlarına çevirmiş ve iyimser beklentiler yaratmıştı. Açıklanan verilerin bu dogrultuda olmasının ilk etkileri piyasalarda görüldü ve son beş gündür düşüs trendinde olan New York Borsası’nın yönünü yeniden yukarıya doğru çevirdi.

Son iki ayda işverenlerin 400 bin yeni iş alanı yaratması, 2008 ekonomik krizinden bu yana çok yüksek düzeylerde seyreden işsizlik oranlarını da yüzde 7 seviyesine geriletti. Yılbaşı öncesi özellikle perakende sektöründe canlanma yaşanmaya başlamasıyla tüketici güveninin artma sürecine girmesi ve üçüncü çeyrek büyümesinin kısmen sanayi üretiminde meydana gelen artışın etkisiyle olması, bu hafta içinde ekonomide gündeme gelen diğer olumlu haberler olarak kaydedildi.

Bu gelişmeler ışığında, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) ekonomiyi canlandırma amacıyla krizden sonra uyguladığı gevşek para politikasının yılbaşından bu yana finansal piyasalarda yarattığı toparlanmanın nihayet üretim ve işgücü piyasalarına da olumlu yansımaya başladığı, yapılan yorumlar arasında yer aldı.

İstihdam verilerinin beklenenden iyi çıkması hükümet kanadında da memnuniyet yarattı. Çalışma Bakanı Thomas Perez, yaptığı yazılı açıklamada, kasım ayında gelen güçlü verilerin 45 aydır devam eden özel sektör kaynaklı iş gücü artışının bir devamı olduğunu hatırlatarak Amerikan ekonomisinin yeni yıla güçlü ve sürekliliği olan iş gücü artışıyla girdiğini kaydetti. Yılbaşından bu yana Amerikan iş dünyasının 2,3 milyon yeni iş yaratmış olmasına karşın uzun süreli işsizliğin hala daha “Büyük Bunalım”dan bu yana en yüksek düzeyde seyretmesinin kaygı verici olduğunu sözlerine ekledi.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney de elde edilen sonuçları, 2008 sonunda serbest düşüşe geçmiş bir ekonomi devralan Obama yönetiminin başarısı olarak değerlendirdi.

Şimdi gözler 17-18 Aralık tarihlerinde yapılacak Fed’in Federal Açık Piyasalar Komitesi (FOMC) toplantısına çevrildi. Toplantıdan faiz arttırımı yönünde bir karar beklenmese de piyasalar, yeni yayımlanan istihdam verileri ışığında önümüzdeki aylarda Fed’in nasıl bir para politikası uygulayacağının mesajını arayacak.

REKLAM ALANI