Dolar 32,3847
Euro 34,7172
Altın 2.418,27
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

Ürün güvenliğinde korkutan gerçek

Ürün güvenliğinde korkutan gerçek
09 Temmuz 2013 12:47
A+
A-

tahlil

 PİYASA gözetimi ve denetiminden sorumlu kurumlar, güvensiz ve uygunsuz ürünler için geçen sene 164 milyon lira para cezası kesti. Kurumlar 102 bin 134’ü gıda, 147 bin 978’i oyuncak, yapı malzemesi, tekstil gibi sektörlerde olmak üzere 250 bin 112 ürün denetledi. Oyuncak, inşaat malzemesi ve kozmetik gibi ürünlerin de içinde olduğu denetimlerde 15 bin 282 ürünün güvensiz olduğu tespit edildi.

 Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonunda Gümrük ve Ticaret, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik ile sağlık bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde, güvensiz ürünlerde en dikkat çekici sonuç inşaat malzemelerinde çıktı.

Van depreminin etkisiyle bir önceki yıla göre denetimlerde yüzde 41’lik artış oldu. Yıkıcı depremlerin ardından deniz kumuyla yapılan inşaatları tartışan Türkiye’de 2012 yılında yapılan denetimler sonucu yapı malzemelerinin yüzde 37’si uygunsuz ya da güvensiz bulundu. Bu ürünler için sadece para cezası uygunanırken denetim raporunda, bakanlığın tespit edilen güvensiz ürünlere yönelik piyasaya arzı yasaklama, toplatma ya da imha gibi bir yola başvurmadığı vurgusu yer aldı.

EN ÇOK DENETİM GIDALARDA

Yine geçtiğimiz yıl en çok sucuk, salam, sosis gibi gıdalarla, kimyevi ve organik gübreler, deterjanlar, oyuncaklar, elektrikli aletler, yapı malzemeleri, tekstil, hazır ambalajlı ürünler ayakkabılar ve kişisel koruyucu donanımlar denetlendi. Pencere kapı ve yalıtım camlarında toplam 3 bin 50 ürün denetlendi.

Bu ürün gruplarında denetlenen ürünlerin toplam denetlenen ürünler içindeki payı yüzde 31 oldu. Pencere ve kapılarda denetlediği 2 bin 78 üründen bin 444’ünü yani yüzde 70’ini uygunsuz bulundu. Yalıtım camlarında ise denetlenen 972 üründen 674’ü yani yüzde 69’u uygunsuz bulundu.

ÖNLEM ALINMADI UYARISI

Sağlık Bakanlığı tıbbi cihazlarda geçen yıl 2 bin 256 ürünü denetledi. Denetlenen bu ürünlerden 71’i güvensiz çıkarken 522’si ise uygunsuz bulundu. Bakanlığın sorumluluğunda olan ve öncelik verilecek ürün gruplarından biri olarak belirlenen çocuk bakım ürünlerinde ise 2012 yılında hiç veri sunulmadığı belirlendi.

Raporda, “2011 yılı raporunda da eleştiri konusu yapılan bu konuyla ilgili olarak bakanlığın gerekli önlemleri almadığı görülmektedir” denildi. Klima, buzdolabı, derin dondurucu ve fırında enerji etiketlemesine yönelik Bilim, Sanayi ve Teknoji Bakanlığı tarafından toplam 2 bin 134 ürün denetlenirken bunlardan 34’ü uygunsuz bulundu. Otomotiv sektöründe 723 ürünü denetleyen bakanlık bunlardan 13’ünün güvensiz 149’unun ise uygunsuz olduğunu tespit etti.

Denetim raporunda bakanlığın 2011 yılında olduğu gibi geçen yıl da bu ürün grubuna yönelik önlem almadığı belirtildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl yiyecek taklidi çocukları cezbeden ürünler kapsamında hiç ürün denetlemediğine de vurgu yapıldı. Piyasa gözetimi ve denetiminden sorumlu yedi kurumun geçen sene uyguladığı para cezası da 164 milyon lirayı aştı. Denetlenen ürünler içinde ithal ürünlerin payı da yüzde 24 oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca test edilen 6 bin 387 yem numunesinin ise 258’i uygunsuz bulundu.

REKLAM ALANI