Dolar 32,5975
Euro 35,0012
Altın 2.451,45
BİST 9.792,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C

2014’ün kazananları arasında iki Türk fotoğrafçı var

2014’ün kazananları arasında iki Türk fotoğrafçı var
18 Mart 2014 09:00
A+
A-

M

Dünyanın en büyük fotoğrafçılık yarışmalarından biri olan Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri 2014’ün kazanan isimleri açıklandı. Yarışmaya katılan 70.000’i aşkın eser arasından ödül kazanan isimler arasında Açık yarışması Gülümseme kategorisi kazananı Alpay Erdem ve Türkiye Ulusal Ödülü kazananı Bülent Suberk yer alıyor.

Dünya Fotoğraf Organizasyonu tarafından düzenlenen ve 2007 yılından bu yana Sony sponsorluğunda sürdürülen, dünyanın en büyük fotoğrafçılık yarışmalarından biri olan Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri 2014’ün kazanan isimleri açıklandı. Dünyanın dört bir yanından yarışmaya katılan 70.000’i aşkın eser arasından ödül kazanan isimler arasında Türk fotoğrafçılar da yer alıyor. Açık yarışmasında Gülümseme kategorisi kazananı Alpay Erdem ve Türkiye Ulusal Ödülü kazananı Bülent Suberk oldu.

Gerek aralarından seçildikleri fotoğrafların sayısı gerekse ödül kazanan fotoğrafçıların profesyonel değil fotoğrafçılığa tutku duyan amatör bireyler olmaları Türk fotoğrafçıların başarısını daha da önemli hale getiriyor.

Sony’nin en son dijital görüntüleme ekipmanlarından kazanan fotoğrafçıların eserleri 1-18 Mayıs tarihleri arasında Londra’daki Somerset House’da gerçekleştirilecek olan yıllık Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri Sergisi’nde ziyaretçiler ile buluşacak. Ayrıca, Alpay Erdem’in fotoğrafı Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri kitabının 2014 baskısında yayımlanacak.

A

Açık yarışmasında Gülümseme kategorisi kazananı: Alpay Erdem

Alpay Erdem, Açık yarışma Gülümseme kategorisini, 2013 yazında Dalyan, Fethiye’de çekilen “Çamurlu Gülümseme” adlı fotoğraf ile kazandı.

Erdem fotoğrafın hikayesini şöyle anlatıyor: “Geçen yaz iş amacıyla Fethiye’deydim. Kendisi havadayken fotoğrafını çekmemi isteyen bir kadını, çamur banyosundan çıktıktan sonra göle atlarken havada yakalayabilmek için bu fotoğrafı yüksek deklanşör hızında çektim. Ortaya ilginç bir sonuç çıktı. Yüzündeki gülümseme ve atlayış biçimi hangi yaşta olduğunun ne kadar önemsiz olduğunu ispatlar gibiydi. Günün kahramanı oydu.”

Fotoğrafçılığa 2002 yılında başlayan Erdem, halen İstanbul’daki Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi’nde fotoğrafçılık üzerine eğitim görüyor.

Alpay Erdem ödülü kazanması ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “Doğa ve vahşi yaşamın gitgide artan ölçüde insan eliyle yok edildiği günümüz dünyasında, ruh halimiz, duygularımız ve psikolojik durumumuz bizi gülümsemekten alıkoyabilir. Gülümsemek düşündüğümüzden de daha zor bir hal alabilir. Kimi zaman, gülümsemek bir kabulleniş, kimi zamansa tüm bu sorunlara verdiğimiz en büyük tepkidir. Dünyadaki tüm sorunların bir gün sona ereceği umudu ve insanların yüzünde bir gülümseme yaratacağı yolunda içten bir temenni ile bu fotoğrafı sizlere sunuyorum.”

Ödül olarak bir Sony a6000 fotoğraf makinesi kazanan Erdem, aynı zamanda Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri Yılın Açık Fotoğrafçısı unvanı ve 5.000 ABD doları tutarındaki ödül için Açık yarışmanın diğer dokuz kategorisinin kazananlarına karşı yarışacak.

30 Nisan tarihinde Londra’daki gala töreninde açıklanacak olan Genel Açık yarışma kazananı, ödülü almak üzere Londra’ya uçacak.

Türkiye Ulusal Ödül kazananı: Bülent Suberk

Her türlü yetenek seviyesinden tüm fotoğrafçılara açık olan Ulusal Ödül, 2014 Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’ndeki on Açık kategoriden herhangi birinde yarışmaya katılan bir Türk fotoğrafçısı tarafından çekilen en iyi fotoğrafı bularak ödüllendirmeyi hedefliyor.

Reuters Türkiye Baş fotoğrafçısı Murad Sezer ve Photo World Editörü Murat Gür tarafından oluşan yerel jüri tarafından seçilen kazanan isim ve finalistler ise şöyle oldu:

Birinci – Bülent Suberk

İkinci – Alpay Erdem (aynı zamanda Açık yarışması Gülümseme kategorisi birincisi)

Üçüncü – Ümmü Kandilcioğlu

Bülent Suberk’in Bursa’nın Mudanya ilçesinde çekilen “Balıkçı Sığınağı” adlı kazanan fotoğrafı, sığınak haline getirdikleri bir masanın başında sohbet eden iki balıkçı arkadaşı gösteriyor.

Bursa’da yaşayan ve Sony’nin en son dijital görüntüleme ekipmanlarınsan kazanan Suberk, başarısı hakkında, “Ödülü kazanmış olmaktan çok mutluyum,” dedi.

REKLAM ALANI