Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

2012 yılının ihracat yıldızları parladı

2012 yılının ihracat yıldızları parladı
08 Mayıs 2013 11:53
A+
A-

Markus-1

Türkiye’nin ihracat hamlesine yön veren firmaların başarılarının tescillendiği “İhracatın Yıldızları 2012” yarışmasında, 10 kategori ve özel değerlendirmelerle ödül almaya hak kazanan 20 firma belirlendi. Dünya Gazetesi ile DHL Express işbirliği ve Akbank ile Vodafone Türkiye’nin sponsorluğunda bu yıl on birincisi düzenlenen yarışmada “Yılın İhracatçısı” ödülünün sahibi Şişecam oldu.

Türkiye ekonomisinin büyümesine sağladığı katkının yanı sıra, Cumhuriyetin 100. yılında 500 milyar dolarlık hedef ile büyük bir pay sahibi olan ihracatın geliştirilmesi ve teşvik edilmesi amacıyla düzenlenen ‘İhracatın Yıldızları’ yarışmasının 2012 yılındaki ödülleri, düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Dünya Gazetesi ve DHL Express işbirliği ile düzenlenen, Akbank’ın ana sponsor ve Vodafone Türkiye’nin iletişim sponsoru olarak desteklediği yarışma bu yıl da 450’yi aşkın firmadan başvuru aldı. Jüri ekibi tarafından ilk etapta 92 finalistin belirlendiği yarışmada 10 kategori ve özel değerlendirmeler kapsamında toplam 20 firma ödül almaya hak kazandı. Dereceye giren firmaların ödülleri, 7 Mayıs Salı günü The Marmara Taksim Oteli’nde gerçekleştirilen törenle sahiplerine verildi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a da şükran plaketi takdim edilen törene, Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, DHL Express Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Markus Reckling ile ihracatçı firmaların yetkilileri katıldı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, törende yaptığı konuşmada, ihracat odaklı büyümenin Hükümetin öncelikli politika alanlarından biri olduğunu söyledi. İhracatın 2002 yılında 36 milyar dolar iken geçen yıl sonu itibariyle 152 milyar doları aştığına işaret eden Babacan, ihracatın milli gelire oranla da her yıl arttığını, Avrupa Birliğine (AB) bağımlı ihracat yapısının da değiştiğini, Orta Doğu ve Afrika ihracatının neredeyse Avrupa pazarını yakaladığını ifade etti.

Babacan, pek çok ülkeyle yaptıkları serbest ticaret anlaşmaları ve vizelerin kaldırılmasıyla ilgili anlaşmalar, yeni açılan büyükelçilikler, ticaret müşavirlikleri, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ofisleri, bunlarla koordineli bir şekilde yapılan Türk Hava Yolları (THY) seferleri ve bu tablonun da Eximbank tarafından hızla artan oranlarda desteklenmesinin önemli bir kompozisyon oluşturduğunu vurguladı.

“İhracatın Yıldızları” yarışması kapsamında 11 yıldır sürdürdükleri çalışmaların, Türk ihracatının gelişimine verdikleri desteğin bir göstergesi niteliğinde olduğunu vurgulayan DHL Express Türkiye CEO’su Markus Reckling, “Dışarıya açılan Türk markaları, uluslararası pazarlarda edindikleri know-how ve yeni teknolojilerin etkisinin yanı sıra küresel standartlara uyum gösterme hedefi ile de operasyonlarını geliştiriyor. Türkiye, 500 milyar dolar ihracat hedefine emin adımlarla ilerlerken, ihracat alanında gerçekleştirilen tüm çalışmalar yeni iş fırsatları yaratarak işsizlik oranının azalmasında da önemli rol oynuyor. Bu katkıları ön plana çıkararak hayata geçirdiğimiz “İhracatın Yıldızları”, Türkiye’nin ihracatçı firma ve KOBİ’lerinin operasyonlarını zenginleştirip çeşitlendirerek ekonomideki paylarını arttırmak açısından büyük önem taşıyor. İhracat numune gönderilerinin hızlı ve güvenli bir şekilde gitmesi gereken noktaya ulaşması, siparişin daha çabuk teyit edilmesi ve bunun sonucunda üretime daha hızlı geçilmesi anlamına geliyor, bu süreçte uluslararası hızlı hava taşımacılığı önemli bir rol üstlenmektedir. DHL Express Türkiye üstlendiği bu misyonuyla Türk İhracatçısının yanında olmaya devam edecektir” dedi.

Törende yaptığı konuşmasında, “İhracatın Yıldızları” yarışmasının, Türk ihracatçılarını hem moral hem de maddi olarak teşvik etmeyi amaçlayan tek yarışma olduğunu vurgulayan Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, “İhracatın Yıldızları – İhracatı Teşvik Ödülleri” Türkiye’nin 2001 krizinden çıkmak için ihracata sarıldığı koşullarda tasarlandı. Geride bıraktığımız 11 yılda, hep Türkiye’de ihracatın geliştirilmesine, ihracatta katma değerin yükseltilmesine katkı sağlamayı amaçladı. Bugün de başlangıçtaki amacımızı aynı titizlikle sürdürüyoruz. O nedenle, İhracatın Yıldızları yarışmasında, sadece büyük ihracatçılarımızın performansı değerlendirilmiyor. Jürimizin değerlendirilmelerinde yaratıcı ihracat uygulamaları, yenilikçi yaklaşımlar öne çıkıyor. Bu yarışmada, peynir altı suyunu katma değerli bir ihracat ürününe dönüştürenler, laboratuvar fareleri için koşu bandı ya da cenazeleri saklamak için klimalı tabutlar üretip en uzak pazarlara satma becerisini gösterenler ödüllendiriliyor” dedi.

Türkiye’nin 2023 hedeflerinin tutturulmasında ihracat performansının çok önemli katkısının bulunduğunun altını çizen Akbank Genel Müdürü, Hakan Binbaşgil, “Ülkemiz eskiye oranla çok daha güçlü bir noktada bulunuyor. Türkiye 2012 yılını yaklaşık yüzde 13’lük artışla, 151 milyar Dolar’ın üstünde bir ihracatla tamamladı. Cumhuriyet tarihinin rekoru olan bu ihracat hacminin gerçekleştirilmesinde uluslararası çalkantılara rağmen özveriyle çalışan ihracatçılarımızın büyük katkısı var. İhracatçılarımız başarılı performanslarıyla ülkemize döviz geliri kazandırırken rekabet gücümüzün yükselmesine, Türk markasının dünya pazarlarındaki bilinirliğinin de artmasına önemli katkı sağlıyor” dedi.

Akbank olarak ihracatçıların yanında olmayı sürdürdüklerini vurgulayan Binbaşgil, “Bu sene 11.’cisi gerçekleştirilen ‘İhracatın Yıldızları – İhracatı Teşvik Ödülleri töreni’ ihracatçılarımızın bu örnek başarılarının tanınması, ödüllendirilmesi ve paylaşılması yönünden büyük önem taşıyor. Diğer firmalarımızı ve girişimcilerimizi de cesaretlendirmek ve teşvik etmek yönünde önemli bir adım olduğuna inandığım etkinliği desteklemekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

Türkiye’nin çıkışını devam ettirebilmesi için özellikle ihracat konusunu daha farklı noktalara taşıması gerektiğini söyleyen Binbaşgil, üretimin ve ihracatın daha katma değerli ve inovasyona dayalı olması gerektiğinin de altını çizdi.

Ödül töreninde bir konuşma yapan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray şu değerlendirmede bulundu: “Giderek küçülen, yakınlaşan, birbirine daha bağlantılı hale gelen ve bu nedenle rekabet ortamının giderek küreselleştiği yeni bir dünya düzeninde, ülkemizin sürdürülebilir büyümesi ve kalkınması, kuşkusuz ihracat kapasitesini artırması ile doğru orantılı olacaktır. Türkiye’nin 2023 ihracat hedefine erişimi, ihracatımızda yaklaşık %60 paya sahip KOBİ’lerimizin verimlilik ve inovasyonu işlerinin odağına alarak katma değer yaratması ve küresel rekabetçiliğini güçlendirmesi ile mümkün olacaktır.

Mobil teknolojilerde sesten veriye doğru hızlı dönüşümle şekillenen yeni mobil internet çağı, dünyadaki tüm işletmelere, bugüne kadar görülmemiş boyutta verimlilik ve inovasyon fırsatlarının önünü açıyor. Tüm iş alanlarının başına “m-” takısının eklenerek, verimlilik ve inovasyon gücüyle yeniden tanımlandığı bu çağda, ülkelerin ve işletmelerin rekabetçilik gücü, mobil teknolojilerin iş modellerine ne derece entegre edilebildiğine bağlıdır.

Bu yeni dönemde büyük bir fırsatın ülkemizin kapısını çalmakta olduğuna inanıyor; Vodafone olarak global bilgi birikimizi, uzmanlığımızı ve tüm kaynaklarımızı bu önemli potansiyeli hayata geçirmek üzere seferber ediyoruz. 70’i aşkın ülkedeki operasyonlarımızdan aldığımız güç ile Türkiye’deki iş ortaklarımızın işlerine yenilik katacak özel servisler üreterek ve yurtdışı iletişim maliyetlerini düşürerek, küresel rekabet gücü kazanmalarına ve yurtdışına açılmalarına katkı sağlıyoruz.

Bu yıl 11.’cisi düzenlenen ‘İhracatın Yıldızları – İhracatı Teşvik Ödülleri törenine verdiğimiz destek ile ihracatçı işletmelerimizin mobil dönüşümde yerini alması ve uluslararası pazarlarda aktif bir şekilde faaliyet göstermesi yolunda çok değerli bir sinerji yarattığımıza inanıyoruz. 10 yıl içerisinde dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen ülkemizin; dış pazarlara açık, ihracata dayalı bir büyüme modelinin benimseyerek sürdürülebilir kalkınma yolculuğunda etkili atılımları hayata geçireceğine inancımız tamdır.”

Uluslararası hızlı taşımacılık ve lojistik sektörünün lideri DHL Express Türkiye, Üretici-İhracatçı Şirketler bazında kazananların birincilerine 1500 ABD Doları, ikincilerine 1000 ABD Doları, üçüncülerine ise 500 ABD Doları değerinde yurt dışına ücretsiz gönderi hakkı imkanı sağlıyor ve Proaktif Dağıtım Bilgisi Hizmetini 3 ay süreyle ücretsiz olarak sunuyor. Dünya gazetesinin tüm kazananlara 1 yıllık ücretsiz abonelik hakkı verdiği yarışmada Akbank ödüle değer bulunan firma, kurum ve kuruluşların 1 yıl boyunca yapacakları ihracat işlemlerinden ücret almayacak. Ödül sahibi firmalar ayrıca, Vodafone Türkiye’nin İş Ortağım Dış Ticaret Destek Paketi’nden 12 ay ücretsiz faydalanabilecek.

Türkiye ekonomisinde ihracat payının artırılmasındaki öncü katkıları ile Şişecam’ın, “2012 İhracatın Yıldızı” ödülünü aldığı yarışmanın diğer kategorilerde ödül kazananları ise şöyle;

· İhracatını 2012 takvim yılı içinde nominal olarak bir önceki yıla göre en fazla artıran firmaların değerlendirildiği “İhracat Performans” Ödülü

Borusan İstiklal Ticaret T.A.Ş.

Birgi Birleşik Giyim İhracatçıları Dış Tic. AŞ.

TGS Dış Ticaret AŞ.

 

·Türkiye’den ilk kez ihraç edilen ya da katma değeri oldukça yüksek veya geleneksel ürün – pazar konseptinin dışında ürün ihracatı gerçekleştiren firmaların değerlendirmeye alındığı ‘Kreatif Ürün’ kategorisi

Narin BYS Holding

Proted Protez

Yıldız Soğutma

 

· Miktar ya da nominal ihracat geliri düzeyine bakılmaksızın, en fazla sayıda ülkeye ihracat gerçekleştiren ya da herhangi bir ürünün ilk kez ihracatını gerçekleştiren firmaların değerlendirmeye alındığı ‘Yeni Pazar – Pazar Çeşitliliği’ kategorisi

Uğur Soğutma

Bilim İlaç

Hazal Bisküvi

 

· Tanıtım, pazarlama ve sipariş işlemini internet / e-ticaret platformları üzerinden yapmış olan firmaların değerlendirmeye alındığı ‘e-İhracat’ kategorisi

Antalya Keklik Üretim Çiftliği

·Seçici kurul tarafından özel nitelik taşıyan faaliyetlerinden dolayı öne çıkan firma, kurum ve kuruluşların değerlendirmeye alındığı ‘Özel Ödüller’ kategorisi

Türkiye’nin tanıtılmasına kayda değer katkılarıyla Global Agency ve Calinos Group

Türkiye’nin otantik değerlerini yükselten ihracatıyla Mest-i Hayal Ney Yapım Merkezi

Örnek kamu ihracatı ile TÜVASAŞ

·Yabancı ülke kanunlarına göre yurtdışında kurulmuş ve Türkiye’de ilgili Türk ticari mevzuatına göre faaliyet gösteren yabancı şirketler ile Türkiye’de yabancı yatırımcılar tarafından kurulmuş veya iştirak edilmiş sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası yabancı tüzel ya da özel kişilere ait firmaların değerlendirildiği ‘Dış Sermayeli İhracat’ kategorisi Grammer Türkiye

·         Ulaştırma (navlun dahil), turizm, haberleşme, inşaat, sigorta hizmetleri ile mali hizmetler, bilgisayar ve bilgi hizmetleri, patent ve lisans komisyonları, ticari ve ticaret bağlantılı diğer hizmetler, finansal kiralama hizmetleri, çeşitli teknik hizmetler, kişisel-kültürel ve eğitsel hizmetlerin değerlendirilmeye alındığı ‘Hizmet İhracatı’ kategorisi

Atalan Makine

·         Yenilikçilik ve Ar-Ge konusunda yaptığı çalışmalar ile ihracatta fark yaratarak, ‘İnovasyon Şampiyonu Ödülü’ kategorisi

Kentkart

 

·         Turquality desteğinden faydalanan ve bu destek kapsamında yurtdışında Türk Malı imajını güçlendiren firmaların değerlendirildiği ‘Markalı İhracat Ödülü’ kategorisi

Ode Yalıtım

·         Türkiye’nin ihracatçısını dış pazarlarda destekleyerek etkinliğini arttırmasını sağlayan, yabancı misyonlar, dernekler, elçilikler ve ataşeliklerin değerlendirildiği “Ticaret Elçisi Ödülü” kategorisi

Aleksandar Medjedovic – Messe Frankfurt

 Toplu-1

REKLAM ALANI