Dolar 32,2943
Euro 34,8461
Altın 2.391,26
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

‘Akıllı tahta’ya 20 milyon dolar yatırdı

‘Akıllı tahta’ya 20 milyon dolar yatırdı
14 Ocak 2012 10:06
A+
A-


Vestel, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Fırsatları Artırma ve Farklılıkları İyileştirme Hareketi (Fatih) Projesi kapsamında 85 bin akıllı tahtanın 200’ünü şubat ayında sınıflara teslim edeceğini açıkladı.
Vestel İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, Türkiye’nin Fatih Projesi’yle eğitimde devrim yaratacak bir adım attığını belirterek, ihalenin ilk fazını içeren 85 bin adetlik etkileşimli dijital tahtayı 339 milyon 525 bin liralık teklifle kazandıklarını söyledi. Akıllı tahtalarda yerlilik oranının yüzde 55-60 arasında olduğunu kaydeden Yüngül, “Geçmiş yıllarda yaptığımız LCD modül yatırımımız ve Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde akıllı tahta için gerekli teknoloji ve üretim kapasitemiz vardı. Modül için 50 milyon dolar sadece akıllı tahta için ise 20 milyon dolar yatırım yaptık” dedi.
Elle kullanılabiliyor
Ömer Yüngül, tek parça halindeki PC ana kartlı akıllı tahtalarının sektörde ilklerden olduğuna da değinerek, özellikleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “PC ana kartıyla ürün interaktif tahtaya dönüşüyor. Ekranda kalem kullanmadan elle yazı yazılabiliyor. Böylece kalem kaybetme sorunu ortadan kalkıyor. 65 inç’lik LED ekranı ve Intel Core i3 işlemcisi var. Dışarıdan sökülüp takılabilen bilgisayar ünitesi, 4GB’lik sistem belleği ve 512 MB’lık dahili ekran kartı bulunuyor. Windows 7 ve Pardus işletim sistemiyle kullanılabiliyor. İki USB bağlantısı, mikrofon girişi ve kulaklık çıkışı var.”
Tablette de olacağız
Fatih Projesi’ndeki diğer ihalelerde yer alacaklarını da kaydeden Yüngül, şunları anlattı: “Türkiye’de 650 bin derslik var. İlk teslimatı şubat ayında yapıyoruz. Diğer tahtalar ise sekiz ay içinde ağustos sonu gibi okullar açılmadan kurulmuş olacak. Tablet ihalesi de üç ay içinde yapılacak ve proje dört yılda tamamlanacak. Bizim bilgisayar üretimimiz de var. Bu teknolojiye de sahibiz. Zaten ihale şartlarında yerli üretim teşvik ediliyor. Tablet üretimi için de her türlü işbirliğine açığız.”
Patentini aldık, bakanlığa devrettik
ÖMER Yüngül, akıllı tahtanın patentiyle ilgili bir soru üzerine şunları söyledi: “Yaptığımız her ürün için patent alıyoruz. Patenti mecburen bakanlığa verdik. İhalede iki Türk firmasının çekişmesine
şahit olduk. Patentle ilgili avantajımız olsa ne başka Türk firması ne de Çinli firma ihaleye girebilirdi. Patenti devretmesek sorun olurdu. İhracat için patent ücreti istenirse ödeyeceğiz. Devlet de herhalde  ‘ihracat yapacak bir Türk firmasından patent parası alayım’ demez.”
Tebeşirle tahtaya vurma sesi verecek
AKILLI tahta ile anlatılan konuların görsel malzemeyle destekleneceğini, böylece öğrenimin kolaylaşacağını belirten Ömer Yüngül, internete bağlanabildiği, e-posta atabildiği, çıktıyı yönlendirebildiğini ve görüntülü tele konferans yapabildiğini kaydetti. Yüngül, ürün için pedagoglara danıştıklarını kaydederek, “Öğretmenler etkileşimli tahtanın yanı sıra kara tahtayı da kullanmaya devam edebilecek. Tahta, sınıfın dikkatini toplamak için ara sıra tebeşirle tahtaya vuran sesi de çıkarıyor” dedi.
Avrupa ve Ortadoğu önemli pazar olacak
ÖMER Yüngül, akıllı tahtanın dünyadaki kullanımını şöyle anlattı: “Dünyada 3.6 milyon akıllı tahta var. Bunun 2008’deki pazar değeri 1.4 milyar dolardı. Ama pazarın büyüklüğü şu anda 25 milyar dolara çıktı. Çok büyük potansiyel görüyoruz. En önemli pazarlar Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri. Bu bölgelerde 2012’de ihale açıması bekleniyor. Akıllı tahtada belirlediğimiz 150 milyon dolar ihracat hedefini aşarız.”

REKLAM ALANI