Dolar 32,3997
Euro 34,7865
Altın 2.407,56
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Zenginlerin paralarını sakladığı beş ülke

Zenginlerin paralarını sakladığı beş ülke
12 Haziran 2014 09:11
A+
A-

banka kasasıBoston Consulting Group’un (BCG) varlık yönetimi konusunda bu hafta yayınladığı rapora göre toparlanan borsalar özel finans varlıklarını 2013’te global çapta yüzde 8,7 artırarak 152 trilyon dolara yükseltti.

Toplam milyoner hanehalkı sayısı ise 2013’te 16,3 milyonu buldu. Bu da toplam hane halkının yüzde 1,1’ine denk geliyor. ABD 7,1 milyon ile en fazla milyoner hane halkına sahip iken bu ülkeyi 2,4 milyon hane halkı ile Çin takip ediyor. Japonya ise sıralamada 1,2 milyoner hane halkı ile üçüncülüğe geriledi.

Yatırımcıların yasal oturma izinlerinin bulunmadığı ülkelerdeki varlıklarını kapsayan off-shore varlıklar ise 8,9 trilyon dolara yükseldi. Off-shore şeklindeki özel varlıkların toplam global özel finsans varlıkları içerisindeki payı ise yüzde 5,9’a geriledi.

İsviçre hala en popüler off-shore noktası. 2013 yılında bu ülkede bulunan off-shore varlıklarının miktarı 2,3 trilyon doları buldu.

Ancak Asya-Pasifik bölgesinde varlık miktarı arttığından Singapur ve Hong Kong’un büyüme payı da artıyor. 2013 yılında bu ülkede bulunan off-shore varlıklarının global off-shore varlıkları içerisindeki payı yüzde 16 iken bu oranın 2018’in sonun kadar yüzde 20 civarına yükselmesi bekleniyor. 1,4 trilyon dolar off-shore varlık bulunduran Asya’nın off-shore merkezlerini 1,2 trilyon dolar ile Panama ve Karayipler takip ediyor. Manş adaları ve İrlanda’nın başkenti Dublin 1,1 trilyon dolar ile dördüncü sırada yer alıyor. İngiltere ise 1 trilyon dolar ile off-shore varlıklara ev sahipliği yapan beşinci ülke.

BCG, 2012 çalışmasında yüksek varlık (en az 1 milyon dolar varlığı bulunanlar) ve ultra yüksek varlık segmentinin (en az 100 milyon dolar varlığı bulunanlar) çeşitlendirme, daha geniş çaplı bankacılık kapasitesi, özelleşmiş uzmanlar, yüksek kaliteli hizmet, ihtiyat ve yüksek ekonomik-politik seviye ile uyuma önem vermeye devam edeceğinden off-shore varlıklarının “geçerliliğini” devam ettireceğini belirtti. Ancak kurum off-shore varlık yönetimlerinin başta ABD ve Batı Avrupa’daki vergi otoritelerinden kaynaklanan ağır ve artan baskı altında olduğuna da dikkat çekti.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI