Dolar 32,5838
Euro 34,9974
Altın 2.457,47
BİST 9.784,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C

“Yumuşak iniş gerçekleşti, ama artık dikkat etmeliyiz”

“Yumuşak iniş gerçekleşti, ama artık dikkat etmeliyiz”
01 Nisan 2013 11:26
A+
A-

murat_yalcintas

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, 2012 yılı büyüme rakamının beklenenden düşük gelmesinin dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yalçıntaş, “Türkiye ekonomisi son çeyrekteki yüzde 1.4’lük büyüme oranıyla 2012’yi yüzde 2.2 büyüyerek kapattı. Merkez Bankası’nın uyguladığı sıkı para politikaları ile yumuşak bir iniş gerçekleşti, ama artık biraz daha dikkat etmeliyiz. İç tüketim çok fazla yavaşladı” dedi.

Bu ortamda Merkez Bankası’ndan yeni faiz indirimleri beklemenin çok gerçekçi görünmediğini dile getiren Yalçıntaş, “Buna mukabil bankaların zorunlu karşılık oranlarında bir miktar gevşeme sağlanabilir. Bu yolla parasal genişleme ve devamında özel sektör yatırımlarının ve iç tüketimin canlanmasının önü açılabilir” önerisinde bulundu.

2012 yılı için yüzde 3.2 civarında bir büyüme beklentisi olduğunu hatırlatan Yalçıntaş, “Geçen yılın dört çeyreğinde de büyüme oranları düşüş gösterdi. Biz hakikaten yumuşak bir iniş gerçekleştirmişiz. Ama diliyorum bu yumuşak inişin artık sonuna gelelim. Öncü göstergelerin henüz ekonomide açık bir canlanmaya işaret etmediği de göz önüne alındığında, 2013’ün ilk yarısında da yavaşlama beklentisi hakimdir” dedi.

Başkan Yalçıntaş, 2012’nin son üç ayında inşaat sektörünün yüzde 1.5, ulaştırma ve haberleşme sektörünün yüzde 0.3, gaz üretimi ve dağıtımı sektörünün yüzde 2.5 büyüdüğünü söyledi. Yalçıntaş, öte yandan toptan ve perakende ticaret sektörünün ise yüzde 0.5 küçüldüğüne, imalat sanayinin de yerinde saydığına işaret etti.

Yalçıntaş, şunları söyledi: “Cari fiyatlarla GSYH’nin yarısına yakın kısmını oluşturan sektörlerin sergilediği bu durum ekonomi yönetiminin planladığı yumuşak iniş senaryoları ile uyumlu görünmesine rağmen yine de beklentilerin üstünde bir yavaşlama oldu. Özellikle toptan ve perakende ticarette görülen daralma, ticari faaliyetlerde ciddi bir azalma olduğunu, imalat sanayindeki daralma ise üretim çarklarının durma noktasına doğru gittiğini gösteriyor.”

Büyümede sergilenen yavaşlamanın ana sebebinin iç talepteki azalma olduğunu vurgulayan Murat Yalçıntaş, “Harcamalara göre baktığımızda; dördüncü çeyrekte yerleşik hane halkı yurt içi tüketiminin yüzde 0.8, özel sektör sabit sermaye yatırımlarının ise yüzde 9.2 azaldığı görülüyor. Sabit fiyatlarla GSYH’nin yaklaşık yüzde 95’ini teşkil eden bu iki kalemin geçtiğimiz senelerde sergilediği yüksek büyüme hızlarından sonra küçülmesi dikkat çekici. Sabit sermaye yatırımlarının üçüncü çeyrekten sonra dördüncü çeyrekte de hızla azalması yatırımların durduğunu gösteriyor” diye konuştu.

REKLAM ALANI