Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

YÜKSEK TAHVİL FAİZLERİ RİSK YARATIYOR

YÜKSEK TAHVİL FAİZLERİ RİSK YARATIYOR
18 Ocak 2024 10:26 | Son Güncellenme: 18 Ocak 2024 10:27
A+
A-

Önde gelen merkez bankalarının bu yıl faiz indirimlerine gitme ihtimali yüksek olsa da özellikle Fed’e dair tahminlere baktığımızda piyasa beklentisi ile Merkez Bankası’nın söylemleri arasında derin bir uçurum olduğunu görüyoruz. Bu kapsamda Fed yetkililerinden gelen mesajlara ve açıklanan makroekonomik verilere hassasiyetin yüksek seyrettiği bir dönemden geçiyoruz. Hafta içinde Waller, Barr, Bowman ve Williams’ın konuşmalarının ardından tahvil faizlerinin yukarı yönlü hareket ettiğini görmüştük. Bugün ise Atlanta Fed Başkanı Bostic TSİ 15.30 ve 19.30’da iki ayrı konferansta konuşma yapacak. Bostic daha önce yaptığı açıklamalarda ilk faiz indirimini yılın üçüncü çeyreğinde beklediğini belirtmişti. Dolayısıyla Atlanta Fed Başkanı’nın bugün vereceği mesajların öncekilere yakın olması durumunda risk iştahının daraldığını görebiliriz. Dün açıklanan perakende satışlar rakamının piyasa beklentisini geride bırakması da kısa vadede para politikasında gevşeme yönlü bir adım atılmasının çok kolay olmayabileceğine işaret ederek tahvil faizlerindeki yukarı yönlü eğilimi destekleyen bir unsur olarak çalıştı.

Euro Bölgesi’nde ise ECB bugün 14 Aralık’ta gerçekleştirdiği ve faiz oranlarını sabit tuttuğu toplantının tutanaklarını açıklayacak. ABD ile kıyaslandığında Euro Bölgesi’nde ekonomi çok daha zayıf bir görünüm sergiliyor. Bu nedenle resesyon ihtimalinin ABD’den ziyade Euro Bölgesi için risk olduğunu söyleyebiliriz. Tutanaklarda ise ECB’nin nasıl bir patika izlemeyi planladığına ve özellikle de piyasa beklentisini nasıl değerlendirdiğine yönelik daha fazla detay arayacağız.

Makroekonomik veri tarafında ise ABD ağırlıklı bir gündeyiz. Haftalık veri olduğu için önem derecesi düşük gibi görünse de işsizlik maaşı başvuruları istihdama dair son resmi yansıttığı için yakından takip edilecektir. Son dönemde başvuruların azalma eğiliminde olması ve üç aylık ortalamaların Kasım ayından bu yana istikrarlı bir şekilde geri çekilmesi istihdamın dirençli kalmaya devam ettiğini gösteriyor. Dolayısıyla bu eğilimin ne ölçüde korunduğunu takip edeceğiz. Diğer taraftan konut başlangıçlarının önceki aya kıyasla %9’a yakın geri çekilmesi beklenirken günün bir diğer önemli verisi olan Philadelphia Fed endeksinin ise sınırlı bir toparlanma göstereceği tahmin edilse de eksi bölgede kalmaya devam edeceği öngörülüyor.

TL: USD/TL kuru hafif yukarı yönlü bir eğilim sergiliyor olsa da bu eğilim önceki iki haftaya kıyasla çok daha ılımlı olduğunu söyleyebiliriz. İçeride bugün gündem bir kez daha oldukça sakin. Dolayısıyla kurlara hareketlilik kazandırabilecek bir konu başlığı bulunmuyor. Bu noktada TCMB her Perşembe olduğu gibi yurt dışı yerleşiklerin menkul kıymet istatistiklerini, yurt içi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarındaki değişimi ve Merkez Bankası’nın brüt rezerv verilerini yayımlayacak. TL açısından ana gündem maddesini ise gelecek hafta gerçekleştirilecek yılın ilk PPK toplantısı oluşturuyor. Aralık ayı toplantısında faiz artırımlarında hız kesen TCMB’nin gelecek hafta atacağı son bir adımla faiz artırımı döngüsünü tamamlama ihtimali söz konusu.

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul hafta başından bu yana önemli bir varlık gösteremiyor olsa da endeksin 8000 puanın üzerinde tutunmakta çok fazla zorlanmadığını görüyoruz. Ancak bu durum kısa vadeli görünümü iyileştirmek için tek başına yeterli değil. Özellikle teknik açıdan bakıldığında endeksin 8150 puan direncinin altında kalmayı sürdürmesi dikkat çekiyor. Bu tablo değişmediği müddetçe kısa vadede yukarı yönlü denemeler tepki alımının ötesine geçmekte zorlanacaktır. Aşağıda ise 7900 puanı ilk önemli destek seviyesi olarak görmeye devam ediyoruz.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 9091.75 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 9029, 8956, 8892 ve 8819 destek olarak izlenebilir. 9156, 9229, 9292 ve 9365 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 30.5304 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 30.5, 30.439, 30.3775 ve 30.3165 destek olarak izlenebilir. 30.561, 30.622, 30.683 ve 30.744 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

REKLAM ALANI