Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

Yerel seçimler satışları patlattı

Yerel seçimler satışları patlattı
10 Mart 2014 07:01
A+
A-

yerel_secim_calismalari6 milyar dolarlık bir ekonomi oluşturması beklenen yerel seçimler perakendecinin yüzünü güldürdü. Ayakkabıdan takım elbiseye gardıroplarını yenileyen adaylar satışları patlattı.

30 Mart’ta yapılacak yerel seçimler bayraktan flamaya, afişten kaleme kadar birçok sektöre hareket getirdi. 6 milyar dolarlık bir ekonomi oluşturması beklenen yerel seçimler için adaylar dış görünümlerini de unutmadılar. Ayakkabıdan takım elbiseye, gömlekten kemere perakende sektörünün yüzü de seçim sayesinde güldü. Örneğin İnci Deri’nin satışlarda yüzde 35 olan erkek ayakkabısı payı seçime hazırlanan adaylar sayesinde yüzde 40’a yükseldi. Damat’ta ise son 10 gündür özellikle takım elbise ve gömlek satışlarında ciddi artışlar yaşandı. Sadece bu iki markada değil hemen hemen tüm markalarda hareketlenme cirolara yansıdı.

Hükumet istifa eylemleri öncesinde çok iyi geçen Mayıs ayından sonra Haziran ayında yaşanan düşüş dalgasının ikincisinin 17 Aralık’ta yaşandığını belirten İnci Deri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş, “Yerel seçim de sektörü etkileyecek ama en azından seçime girenler ayakkabı alıyor. Mesela bizim satışlarımızda ciddi artış var. Satışlarda yüzde 35 olan erkek ayakkabısının oranı yüzde 40’a ulaştı. Hedefimiz seçimden sonra da bu oranı korumak” dedi.

Adayların klasik ayakkabıları tercih ettiğini kaydeden Kızıltaş, özellikle Ankara’da çok satış olduğunu vurguladı. Damat, Tween gibi markalarıyla tanınan Orka Holding’in patronu Süleyman Orakçıoğlu da seçimlerin sektöre hareketlilik getirdiğini savundu. Özellikle son 10 gündür ciddi bir canlanma olduğunu dile getiren Orakçıoğlu, “Seçim bizim sektörümüze de yaradı. Daha da yarayacak… Adaylar en çok takım elbise ve gömlek alıyor. Seçimin yanısıra uygun hava koşulları da bu ürünlerdeki artışı destekliyor” değerlendirmesini yaptı.

Sektörün en köklü markalarından Kiğılı’nın patronu Abdullah Kiğılı da satışlarda hareketlilik olduğunu vurguladı. Kiğılı, “Geçen yılın aynı dönemine göre satışlarımızda yüzde 20 artış var. İşlerde duraklama yok, seçimin de etkisiyle hareketlilik yaşanıyor” diye konuştu.

Hareket var

Ramsey İcra Kurulu Başkanı ve Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Hüseyin Doğan da seçime hazırlanan adayların kendilerini yenilediğini belirterek şunları söyledi: “Seçim nedeniyle yaşanan hareketlilik bize de yansıyor. Satışlara katkısı olduğunu söyleyebilirim. Adaylar kendilerini yeniliyor. Bu da bir hareket getirdi. Bizmer de bundan istifade ediyoruz.”

Yüzde 25 büyüyecek

Sektördeki gelişmeleri ve 2014 hedeflerini de paylaşan Kızıltaş, geçen yılı yüzde 26’nın üzerinde büyüme ve 138.5 milyon lira ciroyla kapattıklarını anlattı. Bu yıl da yüzde 25 büyüme öngördüklerini ifade eden Kızıltaş, şöyle konuştu: “Bu yıl 182 milyon 960 bin lira ciro hedefliyoruz. Geçen yıl 1 milyon 342 bin 17 adet olan satışımızı bu yıl 1 milyon 539 bin 582’ye yükseltmeyi öngörüyoruz. Şu anda Türkiye’de 87 mağazamız var. Bu yıl 15 yeni mağaza daha açacağız. 730 kişi olan istihdamı 850 civarına getirme hedefimiz var. Geçen yıl 14 milyon lira olan yatırım tutarı da 17 milyon lira olacak.” Kızıltaş, bu yıl ilk kez Arap turistlere özel koleksiyon hazırlayacaklarını, Körfez ülkelerinde de mağaza açmak için görüştüklerini söyledi. Bunun için 3 grupla görüştüklerini anlatan Kızıltaş, “Körfez’de çok hızlı bir büyüme öngörüyoruz. 3 yılda 10 mağaza hedefimiz var. İran’da da ilk mağazamızı açtık. Türkiye’de 38 ilde varız ve olmadığımız illere yoğunlaşacağız” dedi.

6 MİLYAR TL’LİK PAZAR

– Yerel seçimlerde 1.395 belediye başkanlığı için 30 bini aşkın aday rekabet edecek.

– 3 bin 122 il genel meclisi, 34 bin 75 belediye meclis üyeliği, yaklaşık 160 bin muhtar adayı da 38 bin muhtarlık için yarış olacak.

– Adaylar minimum 100 bin, maksimum 2 milyon lira harcayacak.

– Özel tanıtım filmi 1000 bin lira, kaset-CD 47 bin liradan başlayan fiyatlara maloluyor.

– Bir seçim otobüsünün giydirilmesi ise 3 bin lirayı buluyor. Otobüs kiralama ise otobüsün özelliklerine göre 10 bin lira ile 65 bin lira arasında değişiyor.

– Adaya özel web sayfası 2 bin 500-7 bin 500 lira arasında değişirken bilboard fiyatı 3.500 liradan başlıyor.

– Branda, folyo ve kağıt üzerine yapılan baskıların metrekaresi 15 dolardan başlarken el ilanları, afişler, bayrak, çakmak, kalem gibi tanıtım malzemesi için 5 bin liradan kapı açılıyor.

– Bir aday için en az 10 bin, en çok 250 bin adet bayrak üretilmesi, sadece İstanbul’da bayrak adetinin 1 milyarın üzerine çıkacağı öngörülüyor.

– Adayların sadece bayrak için 5 milyon lira harcaması bekleniyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI
ETİKETLER: