Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Yatırımcının iştahı kaçtı

Yatırımcının iştahı kaçtı
09 Mayıs 2019 11:43
A+
A-

ABD ve Çin’in ticaret savaşlarını sona erdirmek için anlaşmaya varacakları beklentisinin alt üst olması yatırımcıları riskli varlıklardan kaçınmaya sevk etti. Piyasalar, Çin’in Beyaz Saray’ı Cuma günü vergileri artırmaktan vazgeçmeye ikna edip edemeyeceğini görmek için endişeyle bekliyor.

 

ABD hükümet ve özel sektör kaynakları, Çin’in ABD ile oluşturduğu yaklaşık 150 sayfalık ticaret anlaşması taslağının neredeyse tüm bölümlerinden geri adım attığını belirtmesinin ardından; yatırımcılar Çin Başbakan Yardımcısı Liu He’nin bugün ve yarın Washington’daki iki günlük müzakereler sırasında ticaret anlaşmasını kurtarıp kurtaramayacağını görmek için endişeyle bekliyorlar.

ABD federal hükümetinin resmi gazetesinde yayınlanan karara göre, ABD Çin’den ithal edilen 200 milyar dolar değerinde ürüne uyguladığı gümrük vergisini Cuma gününden itibaren yüzde 10’dan yüzde 25’e yükseltecek.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi bugün yüzde 1 düşüşle 28 Mart’tan bu yana en düşük seviyeye indi.

Hisse senetleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’in “anlaşmayı ihlal ettiği” ve bunun bedelini ödeyeceği yönündeki ifadelerinin ardından başlangıçtaki kayıplarını artırdı.

Çin hisseleri daha fazla düşüş kaydetti ve dün gördüğü iki buçuk ayın dip seviyesine yakın seyretti. Shanghai Composite yüzde 1.1 ve lokomotif hisseler yüzde 1.5 geriledi.

ABD-Çin ticaret geriliminin tırmanabileceği endişelerinin olduğu bir ortamda piyasa genelinde riskten kaçınma görülürken; dolar, güvenli liman yen karşısında altı haftanın dip seviyesine yakın seyrediyor. Birçok para birimi karşısında yükselen yen, siyasi anlaşmazlık ve piyasa karışıklığı zamanlarında talep görüyor.

Dolar yen karşısında dün 15 Mart’tan bu yana en düşük seviye olan 109.70’e kadar geriledikten sonra 109.910’da bulunuyor. Dolar endeksi hafif değişim göstererek 97.612 seviyesinde bulunuyor.

REKLAM ALANI