Dolar 32,3254
Euro 34,7388
Altın 2.408,18
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Üniversite-sanayi işbirliği teşviklerle artırılmalı

Üniversite-sanayi işbirliği teşviklerle artırılmalı
04 Nisan 2012 06:45
A+
A-

Üniversite-sanayi ilişkilerinin geliştirilmesi politikalarının ele alındığı toplantıda konuşan TÜSİAD Başkanı Boyner, yüksek öğretim sistemi ve, akademisyenlerin çalışmalarını teşviklerle sanayiye yakınlaştırmak gerektiğini ifade etti.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, sürdürülebilir bir ekonomik gelişmenin, geliştirilmiş bir inovasyon kapasitesini gerektirdiğini belirterek, ”Teknoloji ve inovasyona dayalı girişimcilerin ve KOBİ’lerin finansa erişebilmeleri geliştirilmelidir” dedi.

Boyner, İngiltere Bilim ve Üniversitelerden sorumlu Devlet Bakanı David Willets’in katılımıyla düzenlenen ve üniversite-sanayi ilişkilerinin geliştirilmesi politikalarının ele alındığı toplantıda yaptığı konuşmada TÜSİAD olarak, yatırım ortamında sürdürülebilir bir kalite ve verimliliği temin ederek rekabeti sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi.

Türkiye’nin genç bir nüfusu olduğunu, rekabetçi bir dönemde genç nüfusun kaliteli bir işgücüne ancak eğitimle dönüştürülebileceğini vurgulayan Boyner, TÜSİAD olarak ekonomik kalkınma açısından eğitime verdikleri öneme değindi.

Mesleki ve genel kalitenin iyileştirilmesi ile diplomalı işsizlerin durumunu birlikte ele aldıklarını kaydeden Boyner, ”İnovasyon ve artan rekabet dünyasında, eğitim ile sanayi arasındaki yakın ilişki en önemli hususlardan biridir. Günümüzde hem ulusların hem ülkelerin rekabetçi olabilmeleri onların gelişmiş teknolojilerine ve devam eden inovasyon yeteneklerine bağlıdır. Sürdürülebilir bir ekonomik gelişme, geliştirilmiş bir inovasyon kapasitesini gerektirmektedir” diye konuştu.

Sanayi ve üniversite işbirliğinin, TÜSİAD’ın önemli bir gündem maddesini oluşturduğunu ifade eden Boyner, üniversitenin beklentileri ve özel sektörün araştırma-geliştirme bakış açılarının farklılık gösterebileceğini, dolayısıyla bir arayüz kurmak gerekebileceğini anlattı.

KOBİ’lerin finansa erişebilmeleri geliştirilmeli

Ümit Boyner, yüksek öğretim sistemini, akademisyenlerin çalışmalarını teşviklerle sanayiye yakınlaştırmak gerektiğini ifade ederek, öğrencilerin de geleceklerini planlarken bu işbirliğinin önemli olduğuna dikkati çekti.

Ar-Ge harcamalarının Türkiye’de binde 9, Avrupa’da yüzde 2 olduğunu anımsatan Boyner, şöyle devam etti:

”Teknoloji ve inovasyona dayalı girişimcilerin ve KOBİ’lerin finansa erişebilmeleri geliştirilmelidir. Daha yüksek teknoloji gerektiren sektörlerde küresel payımızı artırmalıyız. TÜSİAD olarak, Ar-Ge çalışmalarını destekliyoruz. TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ile birlikte Teknoloji Ödülleri ve 1997’den beri teknoloji konferansları düzenliyoruz.

Bir de belli başlı üniversitelerle yürüttüğümüz gençlik programlarımız var. Üniversite öğrencileri arasında girişimciliği geliştirmek ve yüksek teknolojinin kullanımı ve geliştirilmesi için çalışıyoruz.

Sabancı Üniversitesi ile birlikte de Rekabetçilik Forumu çalışmasını yapıyoruz. Bu çerçevede özel sektör, akademisyenler ve sivil toplum arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla 2005’te ulusal bir girişim kuruldu.

Birleşik Krallık ile Türkiye arasında, girişimcilik ve yatırımcılığın geliştirilmesine büyük önem veriyoruz. Eğitimle iş dünyası arasındaki bağlantının güçlendirilmesi, eğitimli gençlerin sürekli istihdamı açısından da büyük önem taşıyor.”

Toplantı, Boyner ve konuk Bakan Willetts’in konuşmasının ardından basına kapalı devam etti.

REKLAM ALANI