Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Türkiye piyasalarına yön verecek 5 önemli etken

Türkiye piyasalarına yön verecek 5 önemli etken
03 Temmuz 2014 10:18
A+
A-

yabanci_borsa_650_5Borsa İstanbul, önümüzdeki dönem yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı çok farklı gelişmelerin etkisinde seyir arayışında olacak. Bu gelişmelerin hepsi de hisse senetlerinde sert hareketler yaşanmasına neden olabilecek öneme sahip.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın beklendiği gibi Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamasının ardından gözler Başbakanlık koltuğuna kendisinden sonra kimin oturacağı sorusuna çevrildi. Anketlerde ve piyasa beklentisinde Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına kesin gözüyle bakılırken, Başbakanlık için değişik senaryolar konuşuluyor. Abdullah Gül, ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hakan Fidan’a kadar pek çok isim telaffuz ediliyor.

Başbakan kim olursa olsun, seçilmesine kesin gözüyle bakılan Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa değişikliğine giderek Başkanlık sistemine benzer bir sistem için uğraşacaktır. Başkanlık sisteminin ekonomiye etkisi, yeni sistemde Merkez Bankası gibi kurumların yeni konumları piyasalar açısından yakından takip edilecek.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci bu bilinmezleri şu sözlerle dile getiriyor. “Ancak, Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olması durumunda ortaya çıkacak hükümet modelinin ve buna bağlı olarak ekonomi yönetiminde kimlerin olacağına yönelik belirsizliklerin etkili olduğu kanaatindeyiz. Ak Parti’deki üç dönem kuralı nedeniyle birçok bakan gibi piyasaların büyük güven duyduğu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da kabine dışında kalacağı fikri, mali piyasaları rahatsız etmeye yetiyor.”

Standard Bank gelişen piyasalar masası sorumlusu Tim Ash ise Erdoğan’ın adaylığının ardından ekonomi takımında kimlerin kalacağının piyasanın yönü açısından belirleyici olacağını söyledi. “Eğer Babacan, Çanakçı ve Başçı giderse piyasalar bundan korkabilir.”

Türkiye’nin giderek Asya ülkeleri gibi tek partinin siyasi ortamı domine ettiği bir yapıya doğru gittiğini de söyleyen Ash, bunun büyüme için olumsuz olduğunu da ekledi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI