Dolar 32,4643
Euro 34,7320
Altın 2.435,54
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Torba yasa ile hayatımızda ne değişecek

Torba yasa ile hayatımızda ne değişecek
04 Ekim 2017 11:10
A+
A-

Torba kanun 2017 maddeleri son dakika yeni torba yasada neler var? Sarma sigara satana şok…

130 maddelik yeni torba kanunda neler var? Torba kanun tasarısı TBMM’ye sunuldu. İş hayatını ve vergi gelirlerini yakından ilgilendiren torba yasada hayatımızı etkileyecek birçok konu bulunuyor. 130 maddeden oluşan torba kanun tasarısının içeriği vatandaşların merak konusu. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan “Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” yürürlük ve yürütme dahil 130 maddeden oluşuyor. . Yeni vergilerden gelen gelirlerin 8 milyar lirası da Savunma Sanayi Fonu’na aktarılacak. Ağbal alınan tedbirlerin milli gelirin yüzde 0.8 ile 0.9’u oranında olduğunu belirtirken tedbirlerin büyüklüğü yaklaşık 28 milyar lirayı buluyor.

 

Torba kanunda neler var? 130 maddelik torba kanun tasarısı vatandaşların merak konusu oldu. Vergi gelirlerini artıracak düzenlemeleri de içeren 130 maddelik torba kanun tasarısı TBMM’ye sunuldu. Torba kanunda iş hayatını ve vergi gelirlerini yakından ilgilendiren birçok madde bulunuyor. İşte, torba kanunda merak edilenler.  2018-2020 yıllarına ait Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerine ulaşmak için hükümet yeni bir torba yasa hazırladı ve bu yasada harcamalara yönelik alınan vergi artışları ve tasarruflar dikkat çekti. 28 milyar liralık bu tedbir paketine göre Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) otomobillerde yüzde 40 artırılırken, Gelir Vergisi yüzde 30’a, finans sektöründeki Kurumlar Vergisi oranı ise yüzde 22’ye çıkartılıyor. Torba Kanun Birbiriyle ilişkili veya birbirinden bağımsız birçok kanunda değişiklik yapan çerçeve kanundur.

TORBA KANUNDA NELER VAR?

– Sadece işleyip tekrar ihraç etmek üzere tütün işleme fabrikalarına tütün ithalat izni verilecek.

– Arazi toplulaştırmasına ilişkin yapılan işlemler üzerindeki vergiler kaldırılacak.

– Engellilere sağlanan ÖTV’siz binek aracı alma imkanı vergisiz fiyatı 70 bin TL’nin altına olan araçlarla sınırlandırılıyor.

– İnternet ortamında yürütülen ticari faaliyetlere ilişkin bu işleri yürütenler tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirimde bulunma yükümlülüğü getirilmektedir.

– Tasarı ile maden arama ruhsatı alan ancak arama döneminde gerekli çalışmaları yapmayan ruhsat sahiplerinin arama ruhsatlarının iptaline yönelik düzenleme yapılacak.

– Tasarı ile finansal kiralama ve finansman şirketlerine özel karşılık ayırma ve bu karşılık tutarı kadar vergi matrahından indirme imkanı getiriliyor.

– Finansal kiralama ve finansman şirketlerine bankalar gibi takip sonucu elde ettikleri taşınmazların satışı kapsamında oluşan kazanca vergi istisnası getiriliyor.

– PPP projelerinde yurtdışından kaynak teminini kolaylaştırmak için özel amaçlarla kurulan şirketlerin getireceği finansman için düzenlenecek sözleşmelerden damga vergisi ve harç alınmaması öngörülüyor.

– Tasarı ile gümrük vergisinden muaf olan ürünler için muafiyetler kaldırılmakta, bunun yerine vergi had ve nispetleri sıfır olarak belirlenmekte.  Böylece dış ticaret politikasının gerekleri çerçevesinde Bakanlar Kurulu’na bu ürünler için de vergi getirme imkanı sağlanıyor.

– Tasarıyla şirketlerin FX borçlanmalarını takip etmek ve riskleri belirleyip ona göre para politikası tedbirleri almak amacıyla TCMB’ye bilgi toplama yetkisi veriliyor.

– Yurt dışında yatırım yapma amacıyla kurulan fonlara, ülkemizde yapacakları yatırımlar kapsamında Hazine Müsteşarlığı bütçesinden kaynak aktarılabilmesine imkan sağlanıyor.

– Hazine tarafından girişim sermayesi fonlarına ve katılım bankalarının oluşturdukları fonlara kaynak sağlanabilmesi amacıyla yasal düzenleme yapılıyor.

– Transfer fiyatlandırması ile ilgili yöntem belirleme anlaşmalarında (peşin fiyatlandırma anlaşmaları) alınmakta olan 57 bin TL harç kaldırılıyor.

– Elektronik ortamda yurtdışından Türkiye’deki nihai tüketicilere hizmet sunanlara KDV bakımından Türkiye’de vergi mükellefi olma zorunluluğu getirilmekte.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ 2018’DEN İTİBAREN YÜZDE 40 ARTIYOR

TÜRKİYE ekonomisinin lokomotifi otomotiv sektörü vergi artışından bir türlü kurtulamıyor. Geçen yıl ÖTV’de yapılan değişiklikle matraha dayalı vergilendirmeye geçilmiş ve oranlarda ciddi artışlar yaşanmıştı. 2017’nin ilk yarısında bu artışla önemli kayıplar yaşayan otomotiv sektörü, hükümetin matraha dayalı ÖTV sisteminden vazgeçmesi, vergide indirim bekliyordu. Ancak yeni torba yasa ile bırakın indirimi otomobile yeni vergi zamları yapıldı. Maliye Bakanı Ağbal, binek otomobillerin MTV’sini gelecek yıl yüzde 40 artıracaklarını bildirdi. Ağbal’ın açıklamasına göre 1-3 yaş arası araçların vergisi 1300 cc’nin altındakiler için 646 liradan 904 liraya çıkacak. 1300-1600 cc arasındaki araçların vergisi 1035 liradan 1449 liraya, 1601-1800 cc arasındaki araçların vergisi de 1827 liradan 2.557 liraya yükselecek. Yeni düzenlemeyle 1-3 yaş arasındaki otomobillere 2018’den itibaren 258 TL ile 9 bin 434 TL arasında MTV zam gelecek. Bunun da satışlarda yüzde 10-15’lik kayıp yaratması bekleniyor.Ağbal, 1 Ocak 2018’den itibaren binek otomobillerde artık motor silindir hacmi yanında aracın vergisiz değerinin de ödenecek vergide belirleyici olacağını söyledi. Ağbal, “Değer arttıkça, vergide yüzde 10 ve yüzde 20 artış olacak” dedi.

ENGELLİYE ÖTV’SİZ OTOMOBİL SINIRI

BAKAN Ağbal’ın bazı ayrıntılarını açıkladığı 130 maddelik torba tasarı TBMM’ye sunuldu. Tasarıya göre 2017 yılında vergi dilimlerindeki artış nedeniyle asgari ücretin bin 404 liranın altına düşmemesi için yasal düzenleme getiriliyor. Hazine’nin borçlanma yetkisi 37 milyar lira artırılıyor. Özel iletişim vergisi yüzde 7.5 olarak tek oranda düzenleniyor. Engellilere sağlanan ÖTV’siz binek aracı alma imkanı vergisiz fiyatı 70 bin liranın altına olan araçlarla sınırlandırılıyor. Turizm yatırımcıları kira sürelerini 49 yıla uzatabilecekler, isterlerse tesislerin olduğu yerleri satın alabilecekler. Öte yandan Terörle mücadele sırasında yaralanan vazife malulleri ile 15 Temmuz Darbe girişiminde yaralananlardan ilköğretim, ortaokul ve ilkokul mezunları memur unvanlı kadro ve pozisyonlara atanamıyordu. Yapılan düzenleme ile bu kişilerin “hizmetli” unvanlı kadro ve pozisyonlar yerine “memur” unvanlı kadro ve pozisyonlara atanmaları sağlanıyor. Şirketlerin döviz cinsinden borçlanmalarını takip etmek ve döviz borçlanmasına ilişkin riskleri belirleyip ona göre para politikası tedbirleri almak amacıyla Merkez Bankasına bilgi toplama yetkisi veriliyor.

‘CEP’E YÜZDE 7.5’LİK TEK VERGİ GELİYOR

TASARI ile cep telefonu görüşmelerinden yüzde 25, sabit telefon görüşmelerinden yüzde 15 ve data ve internet hizmetlerinden yüzde 5 alınan özel iletişim vergisi, yüzde 7.5 olarak tek oranda düzenleniyor. Operatörlerin aylık net hasılatları üzerinden yüzde 5 telsiz ücreti alınacak. Halihazırda Telekom Operatörleri kurdukları TrX cihazların adedine bağlı olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na telsiz ücreti ödüyor. Değişiklikle cihaz başına alınan telsiz ücreti yerine operatörlerin aylık net hasılatları üzerinden yüzde 5 oranında telsiz ücreti alınması sağlanıyor. Ön ödemeli hatlardan alınacak özel iletişim vergisi sağlanan hizmete göre farklılaştırılıyor. Yurtdışında gerçekleşen telefon konuşmaları ve data hizmetleri için yurtdışındaki operatöre ödenen bedeller üzerinden KDV ve Özel İletişim Vergisi alınmayacak. Telefon operatörlerinden alınan Hazine payının takip ve tahsili, Hazine’den alınarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na veriliyor. Eksik ödenen Hazine payı tutarı üzerinden hesaplanan 3 kat ceza 1 kata indiriliyor. Makineler arası iletişim için telekom aboneliğinde telsiz ücreti olmayacak.

GELİR VERGİSİ % 30’A ÇIKIYOR

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, bütün gelirler için uygulanan Gelir Vergisi tarifesinde bir değişikliğe gideceklerini belirterek, “Bu değişiklik ücret gelirleri için 1 Ocak 2018’den, diğer kazançlar için 2017 kazançlarından itibaren geçerli olacak. Gelir Vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki gelirler için uygulanan yüzde 27 oranını yüzde 30’a çıkarıyoruz” dedi. Ağbal, gelecek yıl kamuya 74 bin personel alınacağını belirtirken, 10 milyar liralık da özelleştirme geliri hedeflediklerini bildirdi.

ŞANS OYUNLARINDAN KESİNTİ ARTIRILIYOR

VERASET ve İntikal Vergisi Kanunu’nda da değişiklik yapacaklarını dile getiren Ağbal, şans oyunları ve çekilişlerde elde edilen gelirler üzerinden yapılan yüzde 10’luk vergi kesintisini yüzde 20’ye çıkaracaklarını kaydetti. Ağbal, hali hazırda kolalı gazozlardan alınan yüzde 25 oranındaki ÖTV’yi, meyveli gazozların yanı sıra enerji içeceklerini de kapsayacak şekilde genişleteceklerini dile getirdi. Bir başka gelir artırıcı düzenlemenin de “makaron” diye tabir edilen sarmalık tütünle kullanılan sigara kağıdıyla ilgili olduğuna işaret eden Ağbal, “Artık makaronda da belirli bir tutarda maktu Özel Tüketim Vergisi getiriyoruz. Bu da bizim için kalıcı gelir artırıcı bir düzenleme olacak” dedi.

KİRA GELİRİNE 10 PUANLIK İNDİRİM

TASARI ile kurumların gayrimenkul satış kazançlarında uygulanan yüzde 75 kazanç istisnası oranı yüzde 50’ye düşürülüyor. Ayrıca kira gelirlerinin beyanında kira gelirinden yüzde 25 oranında uygulanmakta olan götürü gider oranı yüzde 15’e indiriliyor. Hazine taşınmazları üzerinde izinsiz yapılan binaların sahiplerine satışı için binaların 19 Temmuz 2003’ten önce yapılma şartı 2009 sonuna uzatılıyor. Vergi borçlarını süresinde ödemeyen mükelleflere yapılan ödeme emri tebligatlarında ödeme veya mal bildiriminde bulunma için öngörülen 7 günlük süre 15 güne çıkarılıyor. İhtiyati haciz ve ihtiyati tahakkuk uygulamalarında, bu işlemlere karşı dava açma süreleri de yine 7 günden 15 güne çıkıyor.Elektronik ticarette vergi güvenliğini sağlamak amacıyla; internet ortamında yürütülen ticari faaliyetlere ilişkin bu işleri yürütenler tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirimde bulunma yükümlülüğü getiriliyor. Elektronik ortamda yurtdışından Türkiye’deki hizmet sunanlara KDV bakımından Türkiye’de vergi mükellefi olma zorunluluğu getiriliyor. Yurtdışında yatırım için kurulan fonlara, Türkiye’de yapacakları yatırımlar için Hazine’dan kaynak aktarılabilmesine imkan sağlanıyor.

MEYVELİ GAZOZA YÜZDE 25 VERGİ

KOLA üzerinden yüzde 25 oranında alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yılbaşından itibaren meyveli  gazozlar ile enerji içeceklerinden de alınmaya başlanacak, bütçeye 500 milyon TL gelir sağlanması bekleniyor. Tasarıyla Kefalet Sandığı’nın 480 milyon TL, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 150 milyon TL ihtiyaç fazlası nakit varlığı 2018 yılında merkezi yönetim bütçesine aktarılacak. Kültür Bakanlığı bünyesinde işletilen özel hesap kapatılarak bütün gelirleri bütçeye aktarılıyor. Belediye meclislerine eğitim kurumlarına, yurtlara, okul pansiyonlarına ve hastanelere indirimli veya bedelsiz su teminine imkân sağlanıyor. Türk Ticaret Kanunundaki yapılan değişikliklere paralel olarak Merkez Bankası içinde yer alan denetleme kurulu kaldırılıyor. Atatürk Orman Çiftliği’nin Ankara Büyükşehir Belediyesine ANKAPARK alanını 10 yıl süre ile kiralama düzenlemesindeki süre 30 yıla çıkarılıyor.

TORBA YASADA BAKIN BAŞKA NELER VAR?

TBMM’ye sevk edilen torba tasarıya göre, makaron veya yaprak sigara kağıdına ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün doldurarak satanlara, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek. Tasarıyla trafik ışığı, park, bahçe, tarihi ve ören yerlerinin aydınlatılması özel dağıtım şirketlerinden alındı. Aydınlatma bedelleri, belediye ve ilgili kurumlar tarafından ödenecek.

10 yılını doldurmuş lojmanlar ihaleyle satışa çıkarılacak. Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Türkiye tescilli sivil hava araçlarında özel eğitimli silahlı güvenlik görevlileri bulundurulabilecek.

EN GEÇ 3 AYDA BİTECEK

Türkiye uçuşu olan yabancı tescilli sivil hava araçlarında silahlı güvenlik görevlisi bulundurulmasına izin verilmesine, mütekabiliyet ilkesi saklı kalmak kaydıyla İçişleri Bakanlığı yetkili olacak. Tasarıya göre, çevresel etki değerlendirmesi işlemleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca, diğer izinlere ilişkin işlemler de ilgili bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca çevresel etki değerlendirmesi sürecinde en geç 3 ay içinde bitirilecek.  Savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerini yürüten personel tarafından kullanılanlar hariç olmak üzere, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin, döner sermayelerin, fonların, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları hariç özel kanunla kurulmuş diğer kamu idarelerinin, KİT’lerin ve bunların bağlı ortaklıkları ile müesseselerinin ve sermayesinin yüzde 50’den fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar ve şirketlerin mülkiyetinde veya tasarrufunda bulunan kamu konutlarından 10 yılını dolduranlar, ihaleyle satılacak. Kamu taşınmazları üzerinde turizm tahsisleri 49 yıla kadar uzatılabilecek. Makaron veya yaprak sigara kağıdına ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün doldurulması, satılması, bulundurulması ve nakledilmesi yasaklanacak. Bunları satanlara, satışa arz edenlere, bulunduran veya nakledenlere 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek. Türkiye’de tütün mamulleri üretmek isteyenler büyük tesisler kuracak.

SARMA SİGARA SATANLARA BÜYÜK ŞOK! 

Sarmalık kıyılmış tütün üretenler ile satan, satışa arz eden, nakleden veya bulunduranlara 5 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Makaron veya yaprak sigara kağıdı içine ticari amaçla kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde dolduranlara 20 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

TCDD ÖZELLEŞTİRMESİ 2020’YE ERTELENECEK

Tasarıya göre kamu taşınmazları üzerinde turizm yatırımı gerçekleştirilmek amacıyla tahsis yapılan işletmecilerin tahsis süreleri yıla kadar uzatılabilecek. Tasarıyla TCDD’nin özelleştirme süreci de erteleniyor. Buna göre TCDD A.Ş.’nin kamu hizmet yükümlüsü olarak süresi 31 Aralık 2020’ye kadar uzatılacak. Tasarıyla Merkez Bankası’na gerçek ve tüzel kişilerden bilgi isteme yetkisi tanınacak, bağımsız denetimin gerektiğinde teknik danışmanlıktan da yararlanma yetkisi verilecek.

Tasarıyla cep telefonu abonelerinin yurtdışında yaptıkları kullanımlara ilişkin bedel KDV ve Özel İletişim Vergisi’nden istisna olacak.

PARKLARIN AYDINLATMASI BELEDİYELERDEN

Tasarı ile genel aydınlatma, özel dağıtım şirketlerinin faaliyet alanından çıkarılıyor. Buna göre sokak aydınlatması için TEDAŞ tarafından, yine devlet kuruluşu olan TETAŞ’tan elektrik temin edilecek. Düzenleme ile trafik sinyalizasyonu, halkın ücretsiz kullanımına açık ve kamuya ait park, bahçe, tarihi ve ören yerlerinin aydınlatılması genel aydınlatma tanımından çıkarılarak bu tesislerin aydınlatma giderleri belediyeler ile ilgili kurumlar tarafından ödenecek. Camilerin elektrik giderlerini Diyanet ödeyecek.

REKLAM ALANI