Dolar 32,5051
Euro 34,8523
Altın 2.440,19
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

TCMB’nin faiz kararı doları nasıl etkiler?

TCMB’nin faiz kararı doları nasıl etkiler?
20 Ocak 2015 10:13
A+
A-

Dolar Görsel

Küresel büyümeye ilişkin endişelerle kur güne yükselişle başlasa da gözler Merkez Bankası’nda olacak.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen küresel büyüme tahminlerini düşürmesi ile dolar/TL güne yükselişle başladı. Bankacılar bugünün en önemli gündem maddesinin TCMB’nin 14:00’da açıklayacağı faiz kararı olacağını belirtiyor. Karara kadar küresel piyasalar izlenecek. TCMB’nin kararı ise piyasada ana belirleyici olacak.

Uluslararası Para Fonu (IMF) 2015 yılı ekonomik büyüme tahminini yüzde 3.8’den yüzde 3.5’e düşürdü ve hükümetlerle ve merkez bankalarını, büyümeyi desteklemek için uyumlu para politikaları izlemeye ve yapısal reformları gerçekleştirmeye çağırdı.

Dün akşam saatlerinde 2.33’ün hemen üzerinde olan dolar/TL bugün sabah açılışta 2.3390/2.3400, sepet bazında TL 2.5227/2.5242 seviyesinde bulunuyor.

Reuters’ın 20 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankete göre TCMB’nin Ocak ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında kısa vadeli faizlerde indirime gideceği beklentisi, indirime gitmeyebileceği beklentisine göre daha yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. 20 kurumun 11’i TCMB’nin hali hazırda yüzde 8.25 seviyesinde olan politika faizinde bir indirime gidilmesini bekliyor.

Faiz inmezse ne olur?

Bankacılar TCMB’nin 25-50 baz puanlık bir faiz indiriminin kur ve faizde fiyatlara büyük ölçüde yansıdığını belirtirken faiz indirimine gidilmemesi olasılığının kura pozitif yansıyacağını belirttiler.

İşlemciler özellikle Cuma günü Erdoğan’ın açıklamaları sonrası yaşanan satış baskısının faiz indirimi fiyatlaması olduğunu belirttiler.

Öte yandan 50 baz puanın üzerinde bir faiz indiriminin ise dolar/TL’de sert satış baskısı yaratabileceğini belirten bankacılar etkinin faiz indiriminin miktarına göre artabileceğini de söylediler.

Bonoda satışlar sınırlı kalır

Kısa vadeli tahvillerde önümüzdeki bir kaç ay için en az 75 baz faiz indiriminin fiyatlandığını belirten bankacılar bugün faiz indirimi yapılmazsa faizlerde sınırlı bir yükseliş görülebileceğini ancak önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerin devam etmesi nedeniyle bonoda satış baskısının sınırlı kalacağını belirttiler.

Hükümet yüksek indirim istiyor

Bankacılar, Erdoğan’ın ve hükümet yetkililerinin açıklamalarının TCMB toplantısında politika faizinde indirim yapılabileceğine ilişkin beklentileri artırdığını belirtiyorlar. Öte yandan bankacılar, hükümetin 25 baz puanlık bir indirime sıcak bakmayacağını, hükümetin daha yüksek miktarlı indirim talep ettiğine dikkat çekiyorlar.

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, “İlk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cuma günkü konuşması, sonrasında ise dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklama ile kafalar bir miktar karıştı. TCMB’nin faizlerde anlamlı bir indirime gitmesi gerektiğini savunan bu söylemler sonrasında TCMB’nin nasıl bir yol izleyeceği merak edilmeye başlandı” dedi ve şöyle devam etti: “Biz TCMB’nin kendisine yasayla verilmiş olan fiyat istikrarı hedefine ulaşabilmek için yine yasayla tanınan araç bağımsızlığı yetkisini kullanacağını; bu paralelde de faizlerde 50-75 baz puan indirime gidip güvercinvari bir duruş sergileyebileceğini tahmin ediyoruz. Ancak, TCMB’nin bu yöndeki bir kararı normal şartlarda olumlu karşılanabilecekken şimdi baskı altında alınmış bir karar olarak algılanabilir. Bu da piyasalarda, en azından döviz piyasasında, son iki iş günündeki gibi tedirgin bir eğilime neden olabilir.”

AKP hükümetinin ekonomi yönetimi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan son bir kaç günde yaptıkları açıklamalarda TCMB’den faiz indirimi talep ettiler. Erdoğan gerekirse “cumhurun sesi” olarak çağırıp kendileriyle bu konuyu konuşacaklarını söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, dünkü bakanlar kurulu toplantısında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Para Piyasası Kurulu’nun bugün muhtemelen faiz indirimine gideceğini bir temenni olarak ifade ettiklerini söyledi.

AKP Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş ise, TCMB’nin yapacağı ilk toplantıda Türkiye’nin çıkarlarını gözetecek bir faiz indirimine gitmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan hafta sonu gazetelerde yer alan habere göre Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Erdoğan’ın faiz konusundaki açıklamalarına katıldığını belirterek, TCMB’nin acilen faizleri indirmesi gerektiğini aksi bir tutumda ise “hakemin” değişebileceğini söyledi.

Uzun vadeli faizler düşüşte

Küresel düşük faiz ortamı son haftalarda özellikle TL cinsi uzun vadeli tahvil getirilerinde aşağı yönü destekliyor. 10 yıllık gösterge faiz geçen hafta 1.5 yılın en düşük seviyesi test ettikten sonra sınırlı yükseldi.

Geçen hafta içinde yüzde 6.99 ile 1.5 yılın en düşük seviyesini test eden 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.28 valörde son işlem yüzde 7.07 oldu.

Öte yandan 16 Kasım 2016 itfalı iki yıl vadeli gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.43 valörde son işlem yüzde 7.33 oldu.

REKLAM ALANI