Dolar 32,2863
Euro 34,8028
Altın 2.411,18
BİST 10.223,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C

TABA/AmCham’in Yeni Başkanı Ekim Alptekin: Yeni döneme hızlı gireceğiz

TABA/AmCham’in Yeni Başkanı Ekim Alptekin:  Yeni döneme hızlı gireceğiz
03 Haziran 2012 21:12
A+
A-

Türk Amerikan Ticaret Odası olarak faaliyet gösteren TABA/AmCham’in,  2 Haziran Cumartesi yapılan genel kuruluna başkanlık seçimi damgasını vurdu. Yapılan oylamada derneğin yeni başkanı Ekim Alptekin oldu. Alptekin, “Birinci ticaret ortağımız olan Avrupa ile mevcut konjonktür düşünüldüğünde yaşanan yavaşlamayı ABD ile olan ticari ilişkilerimize hız katarak kapatacağız. ABD-Türkiye ilişkilerinde yeni döneme hızlı gireceğiz” dedi.

Türk Amerikan İşadamları Derneği’nin (TABA/AmCham) 2 Haziran Cumartesi günü Ritz Carlton Hotel’de yapılan Olağan Genel Kurulu’nda, Başkan Uğur Terzioğlu koltuğunu Ekim Alptekin’e devretti. Görevi 3 dönem TABA Genel Başkanlığı yapan Terzioğlu’ndan devralan Ekim Alptekin, “Türkiye Amerika ilişkilerinde yeni döneme hızlı giriyoruz” dedi.

Alptekin, görevi Uğur Terzioğlu’ndan devralırken, “Üyesi bulunduğum TABA/AmCham başkanlığına seçilmiş olmaktan onur duyuyorum. 2002 yılından bu yana resmi görevler ve işim nedeniyle Türkiye-ABD ilişkilerini yakından takip ediyorum. On yıldan bu yana ABD ve Türkiye ilişkilerine baktığımızda yaşanan en temel değişikliği sivilleşme ve ticari ilişkilerin hızlanması olarak tanımlamak mümkün. Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler, iki ülke arasındaki yarım yüzyılı aşan dostluğunun belkemiğidir. Birincil ticaret ortağımız olan Avrupa’nın içinde bulunduğu ticari ortam ve mevcut konjoktür düşünüldüğünde, ABD-Türkiye ilişkilerinde görülen en belirgin değişikliği hız olarak tanımlayabiliriz.  Yeni döneme TABA/AmCham olarak biz de hızlı giriyoruz” diye konuştu.

Stratejik hatalara dikkat

‘Stratejik ortaklık’tan, ‘model ortaklık’a dönüşen ABD-Türkiye ilişkilerinde, yaşanan değişimleri gerek politik gerekse ticari açıdan doğru değerlendirmek gerektiğini dile getiren Alptekin, “İki ülke arasında gelişen politik ilişkilerin, ekonomiye de olumlu yansımalarını sağlamak için stratejik  hatalardan kaçınmak gerekiyor. Ekonomi ve politika birbiriyle yakından ilişkili. Politik ve ticari ilişkilerimizi sekteye uğratacak hatalar yapmak istemiyorsak, politik ve ekonomik olarak gerekli önlemleri almalıyız. Bunun için de iş dünyasına önemli görevler düşüyor” dedi.

Başkanlık koltuğunu Uğur Terzioğlu’ndan devralan Alptekin, böyle bir göreve getirilmekten ötürü  mutluluk duyduğunu belirterek şöyle konuştu:  “Sayın Terzioğlu ve tüm TABA/AmCham üyelerine de bugüne dek ikili ilişkilere katkılarından dolayı en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Bundan sonraki dönemde de önceki başkanımız Sayın Uğur Terzioğlu ve tüm TABA/AmCham camiasının yanımda olacağına inancım sonsuz”

 

Ticari ilişkiler çeşitlenecek, Anadolu’da dev iş kuleleri yükselecek

Amerika’da yaptığı sanayi yatırımlarıyla da adından söz ettiren Ekim Alptekin, “TABA/AmCham’in başkanlığım dönemindeki yeni hedefi, Türk-Amerikan ticari ilişkilerinin çeşitlenmesine katkıda bulunarak, İstanbul’daki dev iş kulelerinin Anadolu’nun hızla büyüyen şehirlerinde de yükselmesine yardımcı olmak. Dernek olarak Türkiye’nin ekonomik bir dinamizm sürecine girmesi ve bu dinamizmin Anadolu’nun her yanına yayılmasına katkıda bulunmak. Bunun gerçekleşmesi için tüm TABA/AmCham üyelerinin el birliğiyle çalışacağına inancım tam” diye konuştu.

Terzioğlu, Yüksek İstişare Kurulu Başkanı oldu

Başkanlık koltuğunu Ekim Alptekin’e devreden ve Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığı’na seçilen Uğur Terzioğlu da konuşmasında, TABA/AmCham’i bir büyük bir aile olarak kabul ettiğini dile getirerek, “Bu büyük ve güçlü ailenin içinde bulunmaktan her zaman gurur ve mutluluk duydum. Bugün başkanlık koltuğunu devrediyor olmam bir veda anlamı taşımıyor. Aksine bu büyük ve güçlü ailenin içinde bulunup Yüksek İstişare Kurulu Başkanı olarak görev yapmaya devam edeceğim. Başkanlık koltuğunu devralan Ekim Alptekin’e ve üyelerimize olan inancım sonsuz” dedi.

TABA/AmCham Onursal Başkanı Zeynel Abidin Erdem de, konuşmasında derneğin büyüme sürecini Türkiye-ABD ilişkilerinin büyümesi ve güçlenmesi sürecine benzeterek, “15-16 üyeli küçük bir dernek olarak kurulan TABA/AmCham zor zamanları birlik beraberlik bilinciyle aştı. Başkan Clinton’un Türkiye ziyareti sırasında derneğimizin kasasında sadece 16 Lira bulunuyordu. Ancak TABA/AmCham üyeleri büyük fedakarlıklar göstererek yaklaşık yarım milyon dolarlık bir ağırlama organizasyonu gerçekleşti. Sayın Uğur Terzioğlu’da bu süreçte büyük özveriler göstererek çalıştı. Derneğimiz, üyelerimiz ve Sayın Terzioğlu’nun katkılarıyla 15-16 kişilik küçük bir yapı olmaktan çıkıp bugün 2 bin üyesiyle Türkiye-ABD ilişkileri konusunda en etkili sivil toplum örgütlerinden biri haline geldi. Üyelerimizin yaptığı çalışmalar, her iki ülke arasında gerek ekonomik gerekse politik alanda etkili sonuçlar doğuruyor. İki ülkenin arasındaki dostluk ve ekonomik bağı daha sağlam, daha güçlü ve daha güvenilir kılıyor” diye konuştu.

Ekim Alptekin başkanlığındaki ilk TABA/AmCHAM toplantısı yeni yönetim kurulunun da katılımıyla haziran ayı içinde gerçekleşecek.

Ekim Alptekin Kimdir?

Ankara doğumlu Ekim Alptekin, çocukluğunu Hollanda’da geçirdikten sonra, Utrecht Üniversitesi’nde Hukuk ve Ekonomi okudu. Bir dönem ABD Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi’nde de çalışan Alptekin, Avrupa Birliği Hollanda Dönem Başkanlığı sürecinde Hollanda Parlementosu’nda Türkiye’nin AB adaylık sürecinde görev aldı.

Hava ulaşımda yeni nesil hafıf jet uçaklarının üreticisi ABD’deki Eclipse fabrikasının kurucu ortağı olan Alptekin, halen dünyanın seri üretimle üretilebilen ilk çift motorlu jeti Eclipse 500’ü üreten şirketin başkan yardımcılığı görevini yürütüyor. 2011 yılında Türk-Amerikan İş Konseyi’nin her yıl verdiği Ticari Liderlik Ödülüne layık görülen Alptekin, aynı zamanda EA Grubu bünyesinde kurulan EA Havacılık ve EA İnşaat’ın da yönetim kurulu başkanı. Alptekin Arnavutluk’un Sakarya fahri konsolosu.

Yeni Yönetim Kurulu

Yeni Yönetim Kurulu  şu isimlerden oluştu:  Ekim Alptekin, Ahmet Taçyıldız, Fatih Erdem, Mark Eugenegreen, Ali Tamer Bozoklar, Tayfun Çataltepe , Asuman Güven, Özlem Aksoy, Can Karayel, Lalehan Ekingen, Ali Osman Akat, O. Erdem Bilginer, Pınar Kartaltimer, Alp Gürdil, Tolga Ürkmezgil, Mehmet Sever, Tuğbay Akbulut, Muyrat Sarıoğlu, Birol Yücelan, Hakan Ergen, Tuncer Alpata, Ceylan Pirinççioğlu, Yavuz Sarvan, Bora Gürçay, Tevfik Gürel, Hayrettin Çaycı, İlkem Şahin, Gökham Gökten, Greg Peppin ve Mehmet Güran

 

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,