Dolar 32,5687
Euro 34,9734
Altın 2.424,93
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Büyümeye Dair İyimser Beklentiler Artıyor

Büyümeye Dair İyimser Beklentiler Artıyor
22 Ocak 2014 07:14 | Son Güncellenme: 22 Ocak 2014 07:16
A+
A-

dunya_bankasinin_turkiye_buyumesi_tahmini13395812310_h890768

Ocak ayı BofA Merrill Lynch Fon Yöneticisi Araştırması, yatırımcıların 2014’e girerken küresel büyümeye dair beklentilerinde daha iyimser olduklarını gösteriyor. Bu iyimser beklentilerin odağında ABD yer alsa da, Avrupa da giderek artan bir biçimde bu iyimserliğin hedeflerinden biri haline geliyor.

2012 sonlarında başlayan iyimserlik trendinin bir devamı olarak, bu yıl da küresel ekonominin güç kazanacağına inanan yatırımcıların oranı, geçtiğimiz Aralık ayındaki net yüzde 71 seviyesinden yüzde 75’e yükselmiş durumda.

Bu iyimserlik şirket kârlarına dair beklentilere de yansıyor. Şirket kârlarının artacağına inanan yatırımcıların oranı Aralık ayında net yüzde 41 seviyesindeyken, şimdi ise net yüzde 48’e ulaşmış durumda. Bölgeler bazında, yatırımcıların net yüzde 29’u ABD ve Japonya’yı kârlılık yönünden en iyimser görünüme sahip bölgeler olarak değerlendiriyor. Avrupa’da ise, katılımcıların net yüzde 4’ünün kârlılıkta azalma beklediği Aralık ayı araştırmasına kıyasla, bu ay net yüzde 8’lik bir artış beklentisi gösteriyor.

Yatırımcıların büyüme beklentileri artarken, Küresel Hisse Senetlerinin portföylerdeki yeri de halen oldukça sağlam. Katılımcıların net yüzde 55’i, portföylerinde hisse senetlerine ağırlık verdiklerini belirtiyor. Bu, katılımcıların net yüzde 4’ünün portföylerinde hisse seneti ağırlığını azalttığı 2012 yılı ortalarında başlayan trendin devamı niteliğinde. Hisse senedi piyasalarının olması gerekenden yüksek değerden işlem gördüğüne inananların oranı 2000 yılından beri görülen en yüksek seviyeye, net yüzde 7’ye ulaşmış olsa da, hisse senetlerine yönelik iyimserlik sürüyor. Hisse senedi değerlerine dair bu görüşün temelinde ise, katılımcıların net yüzde 72’sinin değerinin üzerinde işlem gördüğünü belirttiği ABD hisse senetleri yer alıyor.

Küresel büyüme beklentileri, risk alma kapasitesini de arttırdı. Neredeyse rekor bir biçimde, yatırımcıların net yüzde 4’ü portföylerinde normalin üzerinde risk aldıklarını belirtiyor. Risk iştahındaki bu artık, sektör bazındaki dağılımlara da yansıyor. Katılımcıların net yüzde 42’si teknoloji hisse senetlerine ağırlık verirken, net yüzde 32’lik kesim ise dayanıksız tüketim malları hisse senetlerinin portföydeki ağırlığını azaltmış durumda. Bu, son on yılda alınan en düşük sonuç.

BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma yatırım baş stratejisti Michael Hartnett, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Şirketler yüksek nakit seviyelerini azaltmadıkça, yatırımcılar da yüksek nakit seviyelerini korumayı sürdürecek ve hisse senetlerinde yaşanacak düzeltmeler son derece sınırlı gerçekleşecek.”

Avrupa yatırım stratejisti John Bilton ise, “Yöneticiler Avrupa’da kârlılıkta yaşanacak güçlü bir artışa göre konum almış durumdalar ve önümüzdeki gelir dönemi de, bu konumu korumakta büyük önem taşıyor. Duyarlılığın bu kadar yüksek olmasından ötürü, yatırımcıların kazançlarda yaşanacak bir hayal kırıklığını cezalandırmaları muhtemel,” şeklinde konuştu.

Sermaye artırımı talepleri rekor seviyelere ulaştı

Şirketlerin, artan kârlılıklarını işletmelerini büyümeye kanalize etmelerine inanan yatırımcıların oranı giderek artıyor. Şirketlerin yetersiz yatırım yaptığına inanan yatırımcıların oranı net yüzde 67 ile araştırma tarihinde şimdiye kadar görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Şirketlerin nakit fazlası ile ne yapması gerektiği sorulduğunda ise yüzde 58’in cevabı sermaye artırımı olurken, eldeki nakdin korunması gerektiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 11’de kaldı.

Küresel Yükselen Piyasalar geriden gelmeyi sürdürüyor, şans ise artık Avrupa’dan yana

Küresel açıdan büyüme ve kârlılığa dair genel iyimserlik giderek artıyor olsa da, Küresel Yükselen Piyasalar halen yatırımcıların gözünden düşmüş durumda. Küresel Yükselen Piyasalar hisse senetlerinin kârlılıklarında şiddetli bir düşüş bekleyenlerin oranı Aralık ayındaki net yüzde 32 seviyesinden net yüzde 61’e tırmandı.

Yatırımcıların gözünde küresel ekonominin önündeki en büyük “kuyruk riski” ise, Çin’de yaşanacak olası bir sert iniş ve emtiada yaşanacak bir çöküş. Bu görüşte olan yatırımcıların oranı net yüzde 37 düzeyindeyken, AB ülke borçları/bankacılık krizi ile olası bir jeopolitik kriz yanıtını verenlerin oranı, ayrı ayrı yüzde 14 seviyesinde.

Avrupa hisse senetlerinin değerinin altında işlem gördüğüne inananların oranı, geçtiğimiz ayda net yüzde 15 seviyesindeyken, bu ay net yüzde 22’ye ulaştı. 12 aylık değerlendirmede portföylerinde hangi bölgenin hisse senetlerine ağırlık vermek istedikleri sorulduğunda Avrupa yanıtını veren yatırımcıların oranı net yüzde 34, bu da araştırma tarihinde bu cevaptan alınan en yüksek ikinci sonuç.

Benzer şekilde, aynı dönem için olumlu değerlendirilen tek bölge yatırımcıların net yüzde 12’sinin ağırlık vermeyi düşündüğü Japonya olurken, ABD ve Küresel Yükselen Piyasalar hisse senetlerinin portföylerdeki ağırlığını azaltmayı düşünen yatırımcıların oranı sırasıyla net yüzde 13 ve net yüzde 28 seviyesinde.

Risk iştahı rekor seviyelere yaklaşıyor

Yatırımcıların risk iştahı rekor seviyelere yaklaşıyor. Normalin üzerinde risk aldığını belirten yatırımcıların oranı net yüzde 4. Bu oran geçtiğimiz Aralık ayında net yüzde 0, Kasım ayında ise net -4 seviyesindeydi. Araştırmanın başlangıcından beri bu sonuç yalnızca üç kez pozitiflere yükselmişti.

Risk iştahı ayrıca yatırımcıların gözde sektörü olan Teknoloji hisse senetlerine de yansıyor. Sanayi ve Bankacılık da portföylerdeki ağırlıklı konumlarını korurken, Altyapı, Dayanıksız Tüketim Malları ve Telekom, hisse senetleri portföylerde ağırlık görmeyen sektörler arasında.

Fon Yöneticisi Araştırması

10 – 16 Ocak 2014 tarihleri arasında yapılan araştırmaya, 653 milyar ABD Doları değerinde yönetilen varlığa sahip toplam 234 kuruluş katılmıştır. Toplamda 524 milyar ABD Doları değerinde fon yöneten 185 fon yöneticisi küresel araştırmada yer almıştır. Toplamda 248 milyar ABD doları değerinde fon yöneten 115 fon yöneticisi bölgesel araştırmalarda yer almıştır. Araştırma, piyasa araştırması kuruluşu TNS’nin yardımlarıyla BofA Merrill Lynch Araştırma tarafından gerçekleştirilmiştir. 50’yi aşkın ülkeyi kapsayan uluslararası ağı ile TNS, 50’den fazla ülkede ulusal ve çok uluslu kuruluşlara piyasa bilgisi hizmetleri sunmaktadır. Şirket, dünyanın dördüncü büyük piyasa bilgi hizmetleri grubudur.

BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma

BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma, küresel olarak yaklaşık 3.500 hisse senedini ve 1,150 krediyi kapsamakta ve birçok harici ankette en üst dilimde yer almaktadır. Yakın geçmişte grup, Institutional Investor tarafından 2013’ün En İyi Küresel Araştırma Firması seçilmiştir. Grup ayrıca 2013 Institutional Investor Asya kapsamlı araştırmalarda üst üste üçüncü kez Birinci, 2013 Institutional Investor Yükselen Piyasalar ve Sabit Gelir araştırmasında Birinci; 2013 Institutional Investor Japonya kapsamlı araştırmalarda üst üste ikinci kez İkinci, 2013 Institutional Investor Çin ve Latin Amerika kapsamlı araştırmalarda İkinci, 2013 Institutional Investor Avrupa kapsamlı araştırmasında Üçüncü seçilmiştir. Grup aynı zamanda 2013 Institutional Investor Amerika kapsamlı Sabit Gelir araştırmasında üst üste ikinci kez İkinci ve 2013 Avrupa kapsamlı Sabit Gelir araştırmasında Üçüncü seçilmiştir.

Bank of America

Bank of America; bireysel müşteriler, küçük ve orta ölçekli işletmeler ve büyük şirketlere her türlü bankacılık, yatırım, varlık yönetimi ve diğer mali yönetim ve risk yönetimi ürünleri ve hizmetleri alanında hizmet veren, dünyanın en büyük finans kuruluşlarından biridir. Şirket, ABD’de yaklaşık 50 milyon müşterisine ve küçük işletmeye, yaklaşık 5.100 bireysel bankacılık şubesi, yaklaşık 16.300 ATM ve 30 milyon aktif kullanıcısı ile 14 milyonun üzerinde mobil kullanıcısı bulunan ödüllü bir çevrimiçi bankacılık sistemiyle eşsiz bir kolaylık sağlamaktadır. Bank of America dünyanın önde gelen varlık yönetimi şirketleri arasında yer almasının yanı sıra, kurumsal bankacılık, yatırım bankacılığı ve dünyanın her yerinde çok çeşitli varlık sınıfları, hizmet kuruluşları, hükümetler, kurumlar ve bireyler arasında alım-satım alanlarında küresel bir liderdir. Bank of America yenilikçi ve kullanımı kolay çevrimiçi ürün ve hizmetleri aracılığıyla yaklaşık 3 milyon küçük işletme sahibine verdiği destekle sektör lideri konumundadır. Şirket, 40’ın üzerinde ülkede yürüttüğü faaliyetleriyle müşterilerine hizmet vermektedir. Bank of America Corporation hisseleri (NYSE: BAC), Dow Jones Endüstriyel Ortalama Endeksi’nin bir bileşenidir ve New York Borsası’na kotedir.

Bank of America Merrill Lynch, Bank of America Corporation’ın küresel bankacılık ve küresel piyasalar alanlarındaki ticari adıdır. Kredi verme, türev ürünler ve diğer ticari bankacılık faaliyetleri, küresel ölçekte, FDIC üyesi Bank of America, N.A., gibi Bank of America Corporation bankacılık iştirakleri tarafından yürütülmektedir. Menkul kıymetler, stratejik danışmanlık ve diğer yatırım bankacılığı faaliyetleri, ABD’de kayıtlı bir aracı kuruluş olan ve ayrıca FINRA ve SIPC üyeliği bulunan Merrill Lynch, Pierce, Fenner & Smith Incorporated, diğer ülkelerde ise yerel olarak kayıtlı kuruluşlar da dahil olmak üzere Bank of America Corporation’ın yatırım bankacılığı iştirakleri (“Yatırım Bankacılığı İştirakleri”) tarafından yürütülmektedir. Yatırım bankacılığı iştiraklerinin sunduğu yatırım ürünleri: FDIC Sigortası Kapsamında Değildir * Değer Kaybedebilir * Banka Teminatı Altında Değildir.

REKLAM ALANI