Dolar 32,2057
Euro 34,7246
Altın 2.413,12
BİST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 17°C

Sağlıksız yaşam gençlerde de inmeye neden oluyor

Sağlıksız yaşam gençlerde de inmeye neden oluyor
10 Mayıs 2016 12:47
A+
A-

Do__._Dr._Yakup_Krespi

Türkiye’de her yıl yaklaşık 200 bin kişi inme ile karşı karşıya kalıyor. Ülkemizde ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer alan ve kalıcı sakatlığa yol açan hastalıkların başında gelen inme, günümüzde sağlıksız yaşam tarzının yaygınlaşması nedeniyle artık genç yaşlarda da daha sık görülüyor. Memorial Şişli İnme Rehablitasyon ve Araştırma Ünitesi Başkanı Doç. Dr. Yakup Krespi, inme tedavisi ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

İnmeye neden olan risk faktörlerinden korunun

“İnme” adı ile de bilinen felç, çoğunlukla beynin bir bölgesinin oksijen ve şeker ihtiyacını sağlayan kan akımının aniden kesintiye uğramasıyla, bazen de beyin dokusu içine kanama ile ortaya çıkar. Kalp krizinden esinlenerek bu duruma “beyin krizi” adı da verilmektedir. Bu durumda beyin hücrelerinde geçici veya kalıcı bir hasar oluşur. İskemik inme, beyin damarını tıkayan pıhtı sonucu, beyne giden kan akımının azalması veya durması ile oluşur. İnmelerin % 85’i bu gruba girer. Çoğunlukla değişik derecelerde kalıcı hasara ve fonksiyon kaybına yol açar.

İnme hastalarının yarısı 40 yaşın altında

İnme geçtiğimiz yıllarda yaşlı hastalığı olarak bilinirken, risk faktörlerinin yaygınlaşması ile birlikte daha erken yaşlarda ortaya çıkmaya başlamış bir rahatsızlıktır. Genç yaşta ortaya çıkan inmelerin yaş aralığı 15-50’dir. Bu yaş aralığı içinde ülkemizde felç gelişen bireyler Kuzey ve Orta Avrupa ülkelerine göre daha genç yaşta inmeyle yüz yüze gelmektedir. Ülkemizde inme hastalarının yarısı 40 yaşın altındadır. 45 yaşına kadar kadın ve erkekler arasında inme geçirme riski açısından fark yoktur. Genç kadınlarda damar yırtıkları (disseksiyonlar) ön planda izlenirken, genç erkeklerde damar sertliğine bağlı felçler daha sık görülmektedir.

Sigara kullanımı ve fazla kilolara dikkat!

Yaş, cinsiyet ve ırk gibi değiştirilemeyen risk faktörleri dışında inmenin değiştirilebilir, korunulabilir en önemli risk faktörleri; yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, yaşla birlikte sıklığı artan ve kalbin pıhtı üreten en yaygın görülen ritim bozukluğu olan atriyal fibrilasyon ve beyni besleyen damarların daralmasıdır. Sigara kullanımı, obezite, hareketsiz yaşam tarzı, aşırı alkol kullanımı bu risk faktörlerinin geliştiği zemine yol açmaktadır. İnmeye karşı genç yaşlardan itibaren önlem alınmaya başlanması çok önemlidir. Sağlıklı bir beslenme programı uygulamak, sigara ve alkolden uzak durmak, gün içerisinde yeterli oranda fiziksel aktivitede bulunmak, stress düzeyini en aza indirmek, düzenli Sağlık kontrolleri yaptırmak inmesiz bir yaşam için alınması gereken tedbirledir.

Özellikle ülkemizdeki gibi damara zarar veren risk faktörlerinin yoğun olarak izlendiği toplumlarda inme her yaşta korunulması gereken bir hastalıktır.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI