Dolar 32,4088
Euro 34,8498
Altın 2.448,61
BİST 9.880,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Perakende temsilcileri pazarlamanın değişen dinamiklerini tartıştı

Perakende temsilcileri pazarlamanın değişen dinamiklerini tartıştı
13 Mayıs 2017 11:29
A+
A-

Perakende dünyasının temsilcileri, Koç Üniversitesi ve Migros işbirliği ile bu yıl yedinci kez düzenlenen KÜMPEM Forum Perakende Konferansı’nda bir araya geldi. İki gün süren ve uluslararası konuşmacıların ağırlandığı konferansın bu yılki teması ‘“Yeni Dönem Kulaktan Kulağa ve Sosyal Pazarlama” oldu.

Türkiye’nin perakende alanına odaklanan ilk üniversite – iş dünyası işbirliği örneği olarak, Migros’un desteğiyle Koç Üniversitesi’nde kurulan KÜMPEM, perakende dünyasını KÜMPEM Forum Perakende Konferansı’nda bir kez daha bir araya getirdi. İki gün süren konferansın bu yılki teması ‘Yeni Dönem Kulaktan Kulağa ve Sosyal Pazarlama’ olarak belirlendi. KÜMPEM FORUM Perakende Konferansı’nda sektörün etkili isimleri ile yerli ve yabancı akademisyenler katılımcılarla buluştu.

Demir Aytaç: “Migros’un büyüyen kadrolarının yüzde 98’i iç kaynaklarından, bunda da KÜMPEM’in önemli katkısı var”

Koç Üniversitesi ve Migros işbirliğiyle bu yıl yedincisi düzenlenen Perakende Konferansı’nın açılış konuşmasını Migros İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Demir Aytaç yaptı. 1999 yılında Türkiye’nin perakende alanına odaklanan ilk üniversite – iş dünyası işbirliği örneği olarak, Migros’un desteğiyle Koç Üniversitesi’nde kurulan KÜMPEM’in, perakende dünyasını KÜMPEM Forum konferanslarıyla bir araya getirmeye devam ettiğini belirtti. Konferansın bu yılki konusunun ‘Yeni Dönem Kulaktan Kulağa ve Sosyal Pazarlama’ olduğunu hatırlatan Aytaç, KÜMPEM’in perakende sektörüne katkısına dikkat çekti. Migros’un 63 yıldır büyüyen kadrosunun yüzde 98’inin iç kaynaklardan yetişen kişilerden oluştuğunu vurgulayan Aytaç, bunda KÜMPEM’in önemli katkısı olduğunu söyledi.

Amsterdam Vrije Üniversitesi Pazarlama Profesörü Peeter Verlegh; “Tüketiciler bağlı olduğu markalar hakkında sosyal medyada yer alan negatif paylaşımlardan çok fazla etkilenmiyor”

Konferansa katılan Amsterdam Vrije Üniversitesi Pazarlama Profesörü Peeter Verlegh, yaptığı konuşmasında şunları söyledi. “Tüketiciler her gün 362 reklam ile karşılaşıyor. Aslında baktığımız gördüğümüz her yerde bir reklam var. Reklamların en güçlüsü ve etkilisi ise kulaktan kulağa tanıtımdır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki tüketiciler kendilerine benzeyen kişilerin görüşlerine ve fikirlerine uzmanlardan daha çok değer veriyor, güveniyorlar. 3 pozitif görüş 1 negatif görüşün göz ardı edilmesini sağlıyor. Tüketicilerin marka ile bağ kurduklarında sosyal medyada o marka ile ilgili negatif görüşlere ve paylaşımlara tereddütle yaklaştığını söyleyen Profesörü Peeter Verlegh, tüketici ile iletişimin mutlaka tüketiciye değer katacak bir hale getirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

“Sosyal ağlar tüketiciyi nerede, nasıl ve ne kadar etkiliyor’ panelde tartışıldı

Konferansın dikkat çeken bir diğer konusu da ‘Sosyal ağlar tüketiciyi nerede, nasıl ve ne kadar etkiliyor’ başlıklı panelde KÜMPEM Forum Direktörü Yrd. Doç. Dr. Meltem Kayhan’ın modaratörlüğünde tartışıldı. Yrd. Doç. Dr. Meltem Kayhan paneli yeni neslin satın alma ve marka farkındalıklarının ebeveynlerinden çok daha farklı olduğunu ve artık markaların bu tutumları göz önünde bulundurarak pazarlama faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek açtı.

Mindshare Stratejiden Sorumlu Yönetim Ortağı Süen Çankaya, Wanda Digital Yönetim Ortağı Burak Günsev ve Futuristler Derneği Orijinal Şirketler YİK Başkanı Murat Şahin’in katılımıyla gerçekleşen panel kulaktan kulağa ve dijital pazarlama ile ilgili ilginç verilerle katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.

Süen Çankaya; “Geçen yıl sosyal medya üzerinden Türkiye’de en çok gündem konuşuldu.”

Sosyal medyanın dünyada %37 kullanım oranına sahip olduğunu söyleyen Mindshare Stratejiden Sorumlu Yönetim Ortağı Süen Çankaya Türkiye’de bu oranın %60 olduğunu ve 20. sırada yer aldığının altını çizdi. İnsanların günde 3 saatini sosyal medyada geçirdiğini söyleyen Çankaya bu oranın her gün %15 artarak devam ettiğini belirtti. Süen Çankaya sözlerine şöyle devam etti. “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki geçen yıl Türkiye’de en çok gündem, spor ve duygu durumu konuşulmuş. Bu sene ise önceliğe futbol almış. Genel olarak sosyal medyada paylaşılan duygu durumlarına baktığımızda tavsiye, soru, merak, umut, istek, mizah, aşk gibi konular başlarda yer alırken öfke ve nefret gibi duyguların ise listenin sonlarında yer aldığını görüyoruz. Bu da bize gösteriyor ki, doğru zamanda doğru mesajla ve doğru hedef kitleye ulaşmak için bu verilerin doğru ve zamanında tespit edilmesi gerekiyor” dedi.

Futuristler Derneği Orijinal Şirketler YİK Başkanı Murat Şahin; “30 yıl sonra bir şirketin CEO’su robot olabilir”

Türkiye’de mobil internet pazarının her hafta %15 büyüdüğünü söyleyen Futuristler Derneği Orijinal Şirketler YİK Başkanı Murat Şahin konu ile ilgili şunları söyledi: “Kişi başına mobilden video izleme süresi 45’ya geldi, sosyal medya artık hayatımızın önemli bir parçası. Şu an dünyada 8,5 milyar cep telefonu var. Dijitalleşme çok hızlı bir şekilde büyüyor. 2050 yılının en büyük markası ya da şirketi kim olacak bilmiyoruz. Bu şirket henüz kurulmamış bile olabilir. Hatta 30 yıl sonra en başarılı şirketin CEO’sunun bir robot olma ihtimali bile var”.

REKLAM ALANI