Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Perakende sektörü 2023 yılında 560 milyar dolara ulaşacak

Perakende sektörü 2023 yılında 560 milyar dolara ulaşacak
22 Kasım 2013 08:42
A+
A-

sarp kalkan

Perakende Günleri’13’te konuşan TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Sarp Kalkan sektörün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak büyüme ivmesini sürdüreceğini ve 2023 yılında 560 milyar Dolar büyüklüğe ulaşacağını söyledi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Ekonomi Politikaları Analisti Sarp Kalkan Perakende Günleri’13’te sektörün nereden nereye geldiğini aktaran bir araştırmayı katılımcılarla paylaştı. Türkiye ekonomisini sürükleyen sektörlerin başında perakende sektörünün olduğunu söyleyen Kalkan, “Sektör Türkiye’nin büyümesine son 10 yılda % 15 oranında önemli bir katkı sağladı. Perakende sektörü ticaret hacmi ise 4.4 büyüme oranıyla 2023 yılında 560 milyar Dolar’a ulaşacak” dedi.

Türkiye’de ortalama aile başı haftalık gıda harcamasının 145,9 Dolar olduğunu söyleyen Kalkan, 2023’te bu rakamın 373 Dolar’a yükselmesini öngördüklerini belirtti. Son 4 yılda kredi kartı kullanımındaki artışa da dikkat çeken Kalkan, % 160 ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun kredi kartı kullanımı artışında ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

Perakende sektöründeki istihdama ve çalışanların eğitim düzeyine ilişkin bilgiler de veren Kalkan, 2008-2013 yılları arasında, son 5 yılda sektörde 438 bin kişi istihdam edildiğini açıkladı. Kalkan, bunun 252 bininin erkek, 186 bininin kadın olduğunu belirti.

Sektörde çalışanların eğitim süresinin artışına da dikkat çeken ve bir çok sektörü ortalamasının üzerinde olduğunu vurgulayan Kalkan, “Perakende ve toptan ticarette ortalama eğitim süresi 8.8 yıla yükseldi. Türkiye ekonomisi için kilit rol oynayan perakende sektörü özellikle kadınlar ile orta ve lise eğitim seviyesine sahip gençler için önemli bir istihdam alanı yaratmaktadır. Perakende sektörünün yaşadığı bu dönüşüm önümüzdeki dönemde de devam edecektir” dedi.

“Perakende sektöründe ‘Çin’i dikkate almayan uluslararası açılım stratejisi hep bir parça eksik kalmış olacak”

Deloitte’un sponsorluğunda gerçekleştirilen Birleşik Markalar Derneği’nin ‘Yurtdışı Açılımı Toplantıları’nın ikincisi Perakende Günleri’13’ün bünyesinde BMD Özel Oturumları’yla gerçekleştirildi. Deloitte Türkiye Tüketim Endüstri Lideri Özgür Yalta ve Deloitte Çin Tüketim Sektörü Şirket Satın Alma ve Birleşmelerinden

Sorumlu Ortağı Alan MacCharles, seminer serisinin bu ayağında Çin’deki fırsat kapılarını ele aldılar.

Deloitte Türkiye Tüketim Endüstri Lideri Özgür Yalta, “Perakende sektörü açısından Çin’i, yalnızca her yıl açılan 300’e yakın alışveriş merkezi veya 2020 yılında tüm dünyada gerçekleşecek her 4 TL’lik perakende satışının 1 TL’sinin Çin’de gerçekleşecek olması ile değerlendirmemeliyiz. 2020 yılına geldiğimizde, sektörde üretim ve tedarik stratejisi Çin pazarına göre yapılanacak. Aynı zamanda sektör, moda, tasarım ve iletişimde Çinli tüketiciyi dikkate alarak şekillenecek ve Çin pazarından doğmuş markaların bu sefer Batı’ya açılma sürecibaşlayacak. Markalarımız için çok sayıda pazarda önemli fırsatlar var, ayrıca kendi pazarımızın cazibesini de eklediğimizde, Çin’in bu önemine rağmen, atılan adımlar sınırlı oluyor. Ancak, Çin pazarında olmak için Türk perakende sektörü, sınırlarını yine de zorlamalı, mağazalaşmalı, mağazalaşamasa bile pazarı çok iyi tanımalı, fırsat kollamalı” dedi.

Deloitte Çin Tüketim Sektörü Şirket Satın Alma ve Birleşmelerinden Sorumlu Ortağı Alan MacCharles da gerçekleştirdiği sunumda “Çin pazarına giriş, bir pazara girişten çok öte, en az 12-18 aylık çok odaklı, kuvvetli, yerel ve Türk ekiplerinin işbirliği ile gerçekleştirilecek hazırlık sonrası ancak netleştirilebilir. Bu zamana sabrı olmayan, finansman açısından buna hazırlığı bulunmayan firmalar için Çin uygun bir pazar olarak gözükmüyor” dedi. Çin’de hala, doğru hedef kitleye ulaşan ve de farkını yansıtabilen markaların fırsatı olduğunu ifade eden MacCharles, e-ticaret ve Çin Komünist Partisi’nin ikinci çocuk kararı ile çocuk ürünleri segmentlerinde önemli fırsatların da incelenmesi gerektiğini belirtti.

Perakende Günleri’13’in ilk gün konuşmacıları arasında yer alan ve Tepe Nautilus’un sponsorluğunda gerçekleştirilen oturumda konuşan Portland Design Sahibi ve Genel Müdürü İbrahim İbrahim ise değişen mağazacılık ve alışveriş alışkanlıklarını katılımcılarla paylaştı.

REKLAM ALANI