Dolar 32,2967
Euro 34,7113
Altın 2.408,54
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

“Otomotivde vergi çelişkisini kaldırmalıyız”

“Otomotivde vergi çelişkisini kaldırmalıyız”
31 Mayıs 2012 05:58 | Son Güncellenme: 31 Mayıs 2012 06:22
A+
A-

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün: Mevcut sistemde çevreyi çok kirleten eski araçlardan az MTV alınırken, çevreyi daha az kirleten yeni araçlardan daha çok vergi alınıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, mevcut sistemde çevreyi çok kirleten eski araçlardan az Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) alınırken, çevreyi daha az kirleten yeni araçlardan daha çok vergi alındığını belirterek, ”Halbuki bu bir çelişki. Vergi sistemimiz açısından önemli bir çelişki. Bu çelişkiyi ortadan kaldırmamız ve bunu da tersine çevirmemiz gerekiyor” dedi.

Ergün, Haliç Kongre Merkezi’nde Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği’nce (OYDER) düzenlenen ”Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Markalaşmanın Gücü” kongresinde, kendileri için önemli hususun, Türkiye’de yapılan üretimin katma değerini artırmak, Türkiye’yi bu sektör için Ar-Ge ve inovasyon merkezine dönüştürmek, yeni nesil çevre dostu araçların üretiminde atılım yapmak olduğunu kaydetti.

Zaten yerli otomobil markası oluşturmanın, ancak bu alanlarda başarı sağlandığı takdirde bir anlam kazanacağını dile getiren Ergün, otomotiv sektörünün, üretimin doğudan batıya kayması ve çevre dostu ürünlere geçiş olmak üzere iki tane çok önemli parametre değişimi yaşadığını belirtti.

Ergün, sektörde firmalar arası rekabetin hızla arttığını ve buna bağlı olarak verimlilik, kaynakların etkin kullanımı, idari ve teknik organizasyon gibi unsurların da ön plana çıktığını dile getiren Ergün, Ar-Ge’ye yatırım, kalite yönetimi, ana ve yan sanayi işbirliği, esnek üretim yöntemleri gibi özelliklerin, rekabette öne çıkmayı belirleyen unsurlar olduğunu söyledi.

Volvo ve Saab gibi firmaların yaşadıkları sürecin, büyük ve köklü otomotiv firmalarının bile rekabet ortamında tutunamadığını gösteren iki önemli örnek olduğuna işaret eden Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Rekabette öne çıkmanın yolu, tasarım, teknoloji, üretim, pazarlama, satış sonrası hizmetler gibi birçok alanda kaliteyi elde etmekten geçmektedir. Bugün odak noktası olan yüksek performans, sürüş keyfi, dayanıklı ve ekonomik araçlar; zamanla yerini çevre dostu, iletişim teknolojileriyle donatılmış akıllı araçlara bırakacaktır. Bundan 20 yıl sonra, otomotiv sektörü dediğimizde bugün olduğundan çok daha farklı bir sektörü ve ürünleri göreceğiz. Ancak ne kadar değişirse değişsin, otomotiv bir şekilde hepimizin hayatında yeri olan bir önemli bir sektör olmaya devam edecek.

Geçtiğimiz yıl, sektörümüzün bu değişim sürecine iyi hazırlanması için Otomotiv Sanayi Stratejisi’ni uygulamaya başlamıştık. En son şubat ayı başında yapılan toplantıyla, strateji belgesinin uygulama süreciyle ilgili Haziran-Aralık dönemini kapsayan bir rapor hazırladık. Raporu incelediğimizde birçok eylemde önemli mesafe aldığımızı, strateji belgesinin sektöre somut katkılar sağladığını görmüş olduk.”

HURDA TEŞVİKİ

Bakan Ergün, strateji belgesindeki bir diğer önemli eylemin de belli yaşın üstündeki araçların trafikten çekilmesiyle ilgili bir çalışma da başlattıklarını anımsatarak, eski araçların, yüksek yakıt tüketimi, çevreye verdikleri zarar, trafikte oluşturdukları tehlikeler gibi özelliklerin düşünüldüğünde, bu konunun büyük bir önem taşıdığını kaydetti.

Trafikten çekilen araçların, bir yandan demir-çelik sektörünün hurda ihtiyacını karşılamak açısından da önemli bir görev üstlenirken, öbür yandan otomotiv sektörünün genişlemesinde de pazara yeni otomobil markalarının ve ürünlerinin sürülmesinde de ciddi bir rol oynayacağını dile getiren Ergün, dünya hurda ithalatının yüzde 20’sini gerçekleştiren Türkiye’nin, bu alanda dünyanın en büyük ithalatçısı durumunda olduğunu belirterek, çevreyi kirleten bu araçların trafikten çekilmesi için hurda teşvikinin yanı sıra bunları kullananların daha yüksek vergiler ödemesi gibi tedbirleri de yanında getireceğini dile getirdi.

Mevcut sistemde çevreyi çok kirleten eski araçlardan az MTV alınırken, çevreyi daha az kirleten yeni araçlardan daha çok vergi alındığını anımsatan Ergün, şunları söyledi:

”Halbuki bu bir çelişki. Vergi sistemimiz açısından önemli bir çelişki. Bu çelişkiyi ortadan kaldırmamız ve bunu da tersine çevirmemiz gerekiyor. Son yıllarda, kamu ve özel sektör arasında çok sağlam ve yapıcı bir birliktelik oluşturduk. Bu birliktelik sayesinde, birçok önemli sorunu geride bıraktık, büyük bir atılım gerçekleştirdik.

Otomotiv Stratejimizin uygulanma sürecinde de üreticiden distribütörlere, yan sanayiciden yetkili satıcılara kadar sektörün tüm temsilcileriyle daha fazla işbirliği tesis etmek isteriz. Birlikte atacağımız adımlarla, yerli otomobil markası oluşturma ve yeni nesil teknolojilere geçiş gibi önemli vazifeleri en iyi şekilde ifa edeceğimize inanıyorum.”

AA

 

REKLAM ALANI