Dolar 32,3804
Euro 34,7550
Altın 2.425,46
BİST 9.970,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ YÜZDE 45’E YÜKSELTTİ

MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ YÜZDE 45’E YÜKSELTTİ
25 Ocak 2024 18:14 | Son Güncellenme: 25 Ocak 2024 18:15
A+
A-

Bugün gerçekleşen toplantıda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini %45’e yükseltti. Kararda, faiz artışlarının sona erdiği vurgusu yapıldı.

Bugün gerçekleşen toplantıda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini %45’e yükseltti. Kararda, faiz artışlarının sona erdiği vurgusu yapıldı.

Merkez Bankası Politika Faizini Yüzde 45’e Yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, bugünkü toplantısında politika faizini yüzde 45’e yükseltti. Bu karar, piyasalarda beklenen bir adım olarak değerlendirildi.

Faiz Artışlarında Sona Gelindi

Karar metninde, faiz artışlarında sona gelindiği mesajı açıkça verildi. Merkez Bankası’nın bu hamlesi, enflasyonla mücadelede sıkı bir para politikası izleneceği sinyalini veriyor. Bu adım, enflasyonun kontrol altına alınması ve ekonomik istikrarın sağlanması hedeflenerek atılmış önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Piyasa Beklentileri ve Reaksiyonlar

Piyasa analistleri, Merkez Bankası’nın faiz artışı kararını olumlu bir adım olarak değerlendiriyor. Yüksek enflasyonla mücadelede atılan bu adımın, Türk lirasının değer kazanması ve ekonomik istikrarın güçlenmesi yönünde olumlu etkileri olabileceği öngörülüyor. Ancak, faizlerin bu seviyeye yükseltilmesinin kredi maliyetlerini artırabileceği ve ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği endişeleri de dile getiriliyor.

Önümüzdeki Dönemde İzlenecek Yol

Merkez Bankası’nın politika faizini yükseltmesiyle birlikte, önümüzdeki dönemde enflasyon ve ekonomik göstergelerin nasıl şekilleneceği yakından takip edilecek. Faiz artışlarının enflasyon üzerindeki etkisi ve ekonomik büyümeye olan etkileri dikkatle değerlendirilecek ve gerekirse ilave adımlar atılması bekleniyor.

Merkez Bankası

‘Enflasyon Baskıları Canlı’

PPK açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 42,5’ten yüzde 45 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.

Aralık ayında manşet enflasyon son Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle uyumlu bir artış kaydetmiştir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır.

Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin, öngörülen dezenflasyon süreci ile tutarlı seyrettiğine işaret etmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında başlayan sınırlı iyileşmenin devam ettiğini değerlendirmektedir.

Dış finansman koşulları, rezervlerdeki güçlenme, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talep, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunmaya devam etmektedir. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürmüştür.

‘Gerekli Sıkılık Düzeyine Ulaşıldı’

Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Kurul, sadeleştirme süreciyle uyumlu şekilde, kredi arzında ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara karşın, makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasını destekleyecektir. Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

REKLAM ALANI