Dolar 32,5810
Euro 35,0254
Altın 2.459,12
BİST 9.799,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

‘Kuveyt’e bakış ekonomik değil stratejik’

‘Kuveyt’e bakış ekonomik değil stratejik’
03 Nisan 2014 06:25
A+
A-

kuveytKuveytli işadamlarına Türkiye’nin riskleri az ama getirisi yüksek bir ülke olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Kuveytli firmaların bankacılık sektöründeki etkilerinin artacağını gördüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Kuveyt’te düzenlenen Türkiye-Kuveyt İş Forumu’nun açılışına katılarak Türk ve Kuveytli iş adamlarına hitap etti. Kuveytlilerin Türkiye’yi çok yakından takip ettiğini, bazı finans kuruluşlarının yöneticileriyle yaptığı görüşmelerde de bunu gördüğünü belirten Gül, görüştüğü kişilerin “Türkiye ile ilgili haberleri Kuveyt ile ilgili haberlerden daha çok okuyoruz” dediklerini aktardı.

Kuveyt’in bazı önemli projelerine Türk firmalarının katkılarının ele alındığını belirten Gül, Türkiye’de üretilen zırhlı araç taşıyıcıların Kuveyt’te testlerinin yapıldığını ve başarı sağlandığını, güvenlik botları ve diğer savaş gemilerini de kapsayan çok geniş bir alanda işbirliği yapıldığını vurguladı. Türkiye’nin riskleri az ama getirisi yüksek bir ülke olduğunu anatan Gül, Kuveyt’teki bazı finans kuruluşlarının yöneticileriyle önceki gün bir araya geldiğini, Kuveytli firmaların bankacılık sektöründeki etkilerinin artacağını gördüğünü belirtti.

“Değerli dostum” diye hitap ettiği Kuveyt Emiri Şeyh Sabah ile görüşmelerin çok iyi geçtiğini ve Şeyh Sabah’ın, bakanlara özellikle bankacılık sektöründe yatırımlar konusunda talimat verdiğini, Türkiye’de Kuveyt’in daha faal olacağını söylediğini aktardı. Gül, Kuveyt Uluslararası Havalimanı’nın büyütülmesinin de aralarında bulunduğu büyük kalkınma projelerinde Türk firmalarının yer almak istediğini ifade etti. Gül, kendilerini hem dünyada hem bölgede ispatlamış şirketlerin ihale sürecinde de başarılı çıkmasını ümit ettiğini belirtti. Türkiye’nin Körfez’e olan ilgisinin sadece ekonomik olmadığının altını çizen Gül, “Körfez’e bakışımız stratejik bir bakıştır” dedi.

Zeybekci, STA için destek istedi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, serbest ticaret anlaşmasına işaret ederek “anlaşma görüşmelerinde bir an önce müzakerelere başlamak gerektiğinin altını çiziyoruz ve Kuveyt hükümetinden destek bekliyoruz” dedi. Türkiye’nin 2015’te G20 dönem başkanlığını üstleneceğini anımsatan Zeybekci, “Türkiye’nin, Kuveytli kardeşlerimizle G20 gündeminin belirlenmesinde işbirliğine hazır olduğunu belirtmek istiyorum” dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye’nin büyüme potansiyelinin çok yüksek ve istikrarlı olduğunu belirterek “Büyüme hala pozitif bir yönde” dedi.

Türkiye’ye yatırım yapacakların Türk L irası ile ilgili bazı endişeler taşıdığına işaret eden Şimşek, şunları kaydetti: “Önemli bir Kuveyt şirketinin Türkiye’de bir şubesi bulunuyor. 1989 yılında Türkiye’ye taşınıyorlar. 12 milyon dolarlık bir öz sermaye kullanıyorlar. O zamandan bu yana herhangi bir sermaye artırma, enjeksiyonu olmuyor ve bugün bu rakam 1,2 milyar dolara çıkıyor. Yani bin katı bir ilerleme” TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, iki ülke arasındaki ticaretin artırılmasını istediklerini belirterek, gümrük engellerinin karşılıklı olarak müzakere edilebileceğine inandıklarını söyledi. Büyükekşi, ülkede gelecekte yapılacak önemli projelere Türk müteahhitlerinin imza atmaya hazır olduğunu ifade etti. Büyükekşi, Türkiye’de daha çok finans ve gayri menkul yatırımı yapan Kuveytli işadamlarını endüstri ve sanayide de yatırım yapmaya davet etti.

STFA’nın Kuveyt projesinin temelini Cumhurbaşkanı Gül attı

Müteahhitlik şirketi STFA’nın, Kuveyt’teki Servis Limanları ve Genişletme İnşaatı Projesi’nin temelini Cumhurbaşkanı Gül attı. Törene Kuveyt Türkiye Büyükelçisi Murat Tamer, Kuveyt Petrol Bakanı Dr. Ali Omair, Kuveyt Oil Company CEO’su Hashem S. Hashem, ve STFA Üst Yönetimi de katıldı. 490 milyon dolarlık proje 38 ayda tamamlanacak. Gül; törendre yaptığı konuşmada, “Kuveytli dostlarımıza ve Türkiye’nin iftihar vesilesi olan büyük STFA şirketine başarılar diliyorum. İnşallah proje bittiğinde de böyle güzel seremonilerle açılışını yaparız” dedi.

STFA İnşaat Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Alp Taşkent, de “Small Boat Harbours projesi ile deneyimimizi aktardığımız körfez ülkeleri arasına Kuveyt de eklendi, bu iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde, önemli bir kilometre taşı olarak görüyoruz” dedi. Projede Al Ahmedi Limanı’nın kapasitesi genişletilecek, Abu Halifa’da yeni bir servis limanı inşaa edilecek.

Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca Pegasus Havayolları’nın Kuveyt seferlerine başlaması dolayısıyla düzenlenen törene de katıldı. Gül, eskiden Türkiye ile Kuveyt arasında haftada birkaç kez uçuş olduğunu, ardından her gün uçuş olmasıyla övünüldüğünü, artık yaz aylarında iki ülke arasında sekiz uçuş yapıldığını söyledi. İlişkilerin geldiği noktanın anlaşılması için bunun iyi bir gösterge olduğunu belirten Gül, Türk havayolu şirketinin de var olan uçuşlara katıldığını belirtti.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI