Dolar 32,3826
Euro 34,7785
Altın 2.394,72
BİST 10.241,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Memak, bu yıl toplam 4.5 milyon TL’lik yatırım yaptı

Memak, bu yıl toplam 4.5 milyon TL’lik yatırım yaptı
06 Ocak 2012 08:14
A+
A-

Sürekli gelişim ve teknolojiye yatırım politikalarını toplam kalite yönetimi ile birleştirdiklerini ifade eden Memak Plastik Gıda Makine Genel Müdürü Mustafa Er, komple çikolata üretim hatlarına sahip tercih edilen bir marka haline geldiklerini söyledi.

2010 yılında Konya Üçüncü Organize Sanayi Bölgesi’nde 11 bin metrekarelik yeni bir arsa yatırımı yaptıklarını anlatan Er, bu arsa üzerinde yapımına başladıkları 6 bin metrekarelik fabrika binasını, kasım ayı itibariyle tamladıklarını ve buraya taşındıklarını bildirdi. Yeni fabrika binalarını çok önemli bir köşe taşı olarak gördüklerini söyleyen Er, “Konya Üçüncü OSB’deki yeni fabrikamıza taşınmamız, kapasitemizi ve kalitemizi artıracak. 1.5 milyon TL’si teknolojik alt yapıyı kapsayan bu yatırımın firmamıza olan toplam maliyeti, 4,5 milyon TL’dir” açıklamasını yaptı.

Yeni fabrikada Ar-Ge çalışmaları için de daha fazla alan ayırdıklarını aktaran Er, 2012 yılında piyasa sürecekleri, Türkiye’de üretilmeyen ve sektöre büyük heyecan getirecek yeni bir modelin üretim hattının çalışmalarını da yüzde 80 oranında tamamladıklarını iletti. Er, “Bu üretim hattıyla daha büyük başarılara imza atacağımıza olan güvenimiz de arttı” dedi.

Başta çikolata makineleri olmak üzere gıda sektöründeki üretici müşterilerinin ihtiyaçlarını doğru tespit ederek ürettikleri makineleri 26 ülkeye ihraç ettiklerini anlatan Mustafa Er “İçinde tüm dünyanın korktuğu Çin ve sanayi devrimin simgesi olan İngiltere’nin de bulunduğu 26 ülkeye çikolata imalat ve paketleme makineleri ihraç ediyoruz” diye konuştu.

Ar-Ge faaliyetlerini artırarak, her yıl piyasaya yeni bir makine sunduklarını ve ihracata yoğunlaştıklarını anlatan Er, cirolarının içinde yüzde 15 olan ihracatın payını da bu yıl itibariyle yüzde 70’e çıkardıklarını kaydetti. Er, dünya piyasalarında Avrupa’nın köklü ve dev firmalarına karşı ciddi bir rakip olmayı başardıklarını vurguladı.

“OSB’de arsa fiyatları çok arttı”

Konya Üçüncü OSB’de büyük firmalarla komşu olduklarının altını çizen Mustafa Er, iş dünyasına ve Konya sanayisine daha farklı bir açıdan bakma imkânına da kavuştuklarını söyledi. Üçüncü OSB’ye gelmek isteyen yerli yatırımcılarda bir hayal kırıklığı yaşandığına da tanık olduklarını dile getiren Er, şu açıklamalarda bulundu: “Gayrimenkul ticaretine ve spekülasyona kapalı yerler olması gereken organize sanayi bölgemizde, son bir yıl içinde arsa fiyatlarının dört kat prim yapması ve sanayici olmadığı halde serbest meslek erbabının hâlâ yer sahibi olması, işini büyütmek için OSB’de yer arayan sanayicilerde hayal kırıklığı yarattı. Ayrıca bölgemizde böyle bir duruma izin veriliyor olması da düşündürücüdür. Bunun ötesinde, globalleşen dünyada Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarının kavşak noktasında, yani eski dünyanın merkezinde bulunan ve bir sanayi-ticaret merkezi olma yolunda ilerleyen Konya’nın, en büyük sanayi bölgesinin çok önemli ihtiyaçlarının giderilmediğini veya görülmediğini şaşkınlıkla izliyoruz.”

“Ulaşım sorunu çözülemedi”

Konya gibi bir büyük şehir yönetiminin ve OSB müdürlüğünün bölgenin ulaşım sorununa etkin bir çözüm getiremediğini dile getiren Mustafa Er, “Sabahları gelen otobüslerde yer bulmak bir eziyet halindeyken, iş başvurusuna gelmek isteyenlerin bile gelemediği bir mahrumiyet bölgesi gibiyiz” dedi. Bölgede faaliyet gösteren şirketlerin çoğunun servis araçlarının bulunduğunu fakat yerel yönetim ile OSB yönetiminin bu konuya eğilmesi gerektiğini belirten Er, “Trafik sorunu yok denen Konya’da işine gitmek için bir buçuk, iki saatini yolda geçiren çalışanlar olduğuna şahit oluyoruz. Bu, sanayimizdeki verimlilik açısından hafife alınmaması gereken bir durumdur” diye konuştu. Şehrin gelişimi dikkate alındığın da bugün ciddiye alınmayan bu sorunun, 5-10 yıl içinde daha da büyüyeceğini ve çözüm maliyetlerinin artacağını aktaran Er, bu nedenle sanayi bölgelerine yakın araziler üzerinde, TOKİ işbirliği ile ‘sanayi uydu kent’ yapılanmasına gidilmesi gerektiğini söyledi.

www.ekonomiajandasi.com

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,