Dolar 32,4447
Euro 34,7522
Altın 2.435,69
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Marketten beklenmedik faturaya son

Marketten beklenmedik faturaya son
17 Ocak 2015 10:20
A+
A-

perakende

AVM yasası, bazı marketlerin tedarikçilerine gönderdiği sürpriz faturaların önünü kesecek. KOBİ’lerin büyüme şansı artacak

Yeni AVM yasası küçük üreticiyi büyük ve zincir marketlere karşı korumaya aldı. Yeni düzenlemeye göre büyük ve zincir mağazalar, üretici ya da tedarikçiden açılış ve tadilat, ciro açığı, banka ve kredi kartı katılım bedeli gibi isimler altında ürün satışını doğrudan etkilemeyen prim ya da bedel talep edemeyecek.

STOK KORUMA ÜCRETİ

Perakende işletmeler, satışa konu ürünün satış performansını doğrudan etkileyen reklam, anons veya raf tahsisi gibi hizmetlerden dolayı üretici ya da tedarikçiden, sözleşmede türü ve oranı belirtilmedikçe prim ya da bedel talebinde de bulunamayacak. Üreticinin en büyük şikâyetlerinden biri olan raf parası sözleşmede belirlenen orana göre alınacak. Ancak bu yeni uygulamanın en can alıcı noktası marketlerin tadilat, açılış ya da son dönemde popüler hale getirdikleri stok koruma parası gibi kalemlerde üreticiye sürpriz fatura kesememesi olacak. Konuyla ilgili bilgi veren dedarikçi şirketler, “Bazı marketler son dönemde sözleşmede yazılı olmayan stok koruma parası diye bir kalem çıkardı. Örneğin bizden 60 bin liralık mal alıp yarısını sattılar. Kalanını stok olarak değerlendirip, 30 bin liralık mal üzerinden belli bir yüzdeyle ekstra para istiyorlar. Artık böyle bir sürpriz talep olmayacak” değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan yasaya göre üretici ya da tedarikçilerle perakende işletmeler arasındaki alım satım işlemlerinden kaynaklı ödemelerin, sözleşmede öngörülen tarihte yapılması da esas olacak.

KOBİ’LERE FIRSAT
Yasanın getirmiş olduğu bazı yeniliklerle KOBİ’ler zincir mağazalarda daha hızlı büyüme imkânına kavuşacak. Artık hızlı tüketim mallarının satışının yapıldığı büyük ve zincir mağazalarda, satış alanlarının en az yüzde 1’ine tekabül edecek şekilde raf alanı, mağazanın bulunduğu ilde üretilmesi kaydıyla yöresel ürünlerin satışına ayrılacak.

REKLAM ALANI