Dolar 32,4652
Euro 34,8281
Altın 2.452,43
BİST 9.891,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Mahalle kültürünü yok etmeden kentsel dönüşümü başarmalıyız

Mahalle kültürünü yok etmeden kentsel dönüşümü başarmalıyız
25 Şubat 2013 09:15
A+
A-

baris

-Genç patronlardan çağrı: ‘’Kentler dönüşürken mahalle kültürü korunsun’’

-TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın:  ‘’Kentsel dönüşümü önemsiyor ve destekliyoruz’’

-“Kentsel dönüşümle insanca yaşamın önü açılmış olacak”

-‘’Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Bakan Erdoğan Bayraktar ve ekibi, dünyanın en büyük imar hareketi için büyük özveri ile çalışıyor, onlara destek olmak şart’’

Ankara – Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Başkanı Barış Aydın, kentsel dönüşümü önemsediklerini ve desteklediklerini; bununla beraber kentleri dönüştürürken  mahalle kültürünü koruyacak formüller üretmenin gerektiğini söyledi.

Aydın, çürük ve plansız yapı stokları ile ilgili sorunları giderecek kentsel dönüşümün başarısının, vatandaş, müteahhit, ilgili bakanlıklar ve belediyelerin işbirliği ile mümkün olabileceğini belirtti.

Konutları kentsel dönüşüm kapsamına giren vatandaşların mağdur edilmemesi gerektiğini kaydeden Aydın,  ‘’Bu proje, tüm tarafların rızasıyla barış içinde uygulanmalı. Rant, düşünülecek en son unsur olmalı. Ayrıca, tabiat güzelliklerimiz, tarihi ve kültürel mirasımız korunmalı. Aksi takdirde kendimize ve gelecek kuşaklara olan saygımızı yitirmiş oluruz’’ dedi.

Aydın, ‘’dünyanın en büyük imar hareketi’’ olarak nitelendirdiği kentsel dönüşümde Avrupa’nın modern kentlerinin örnek alınabileceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

‘’Oluşturulacak yeni kentlerde Türk geleneklerini koruyacak formülleri de üretmek gerekir. Özellikle, mahalle kültürünü yok etmeden kentsel dönüşümü başarmalıyız. Mahalle kültürü, bugüne kadar toplumumuz için büyük önem arz etti. İnsanlar arasındaki sıcaklığı, samimiyeti, dostluğu, misafirperverliği mahalle kültürüne borçluyuz. Kentsel dönüşüm uygulanırken insanların başını sokacakları yer yapmanın yanı sıra sosyalleşmenin önünü açacak, parklar, bahçeler, meydanlar yapılmalı. İnsanlar çocuklarını güvenle dışarıya gönderebilmeli, tedirgin olmamalı. Çocuklar, betonların arasında yaşamak yerine, yaşıtlarıyla birlikte güven içinde sokakların tadını çıkarmalı.’’

-Başbakan Erdoğan ile Bakan Bayraktar ve ekibine teşekkür-

TÜGİAD Ankara’nın üyelerinin yarısından fazlasının inşaat sektöründe faaliyet gösterdiğini anımsatan Barış Aydın, bu nedenle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Bakan Erdoğan Bayraktar ve ekibinin bu alandaki çalışmalarını dikkatli şekilde izlediklerini kaydetti.

Başbakan Erdoğan’ın önceki gün kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalara vurgu yaparken yaşam standartlarına işaret etmesi ve bu yöndeki hassasiyetini dile getirmesini memnuniyetle karşıladıklarını anlatan Aydın, şöyle devam etti:

‘’TÜGİAD olarak kentsel dönüşümü önemsiyor ve destekliyoruz. Kentsel dönüşümle insanca yaşamın önü açılmış olacak. Kentsel dönüşümde yapılan her hamle çok büyük önem taşıyor.

Sadece İstanbul, Ankara, İzmir’deki değil, doğu ve güneydoğu illerimizdeki kentsel dönüşüm projelerine de ağırlık verilmeli ki eşit sosyo-ekonomik gelişim sağlanabilsin. Başbakan Erdoğan ile  Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar ve ekibi, dünyanın en büyük imar hareketi  için

büyük özveri ile çalışıyor. Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel’in projeye katkıları çok büyük. Onlara destek olmak şart. TÜGİAD Ankara olarak da her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu kendilerine ilettik.’’

-Ehil ellere emanet edilmeli-

Bu projenin başarılı olabilmesinin birinci şartının ehil ellere emanet edilmesi olduğunun altını çizen Aydın, ‘’Maalesef Türkiye’de müteahhitlik meslek grubunu tanımlayan bir ölçü yok. İnşaat sektörü ile ilgisi bulunmayan herkes müteahhit olabilmekte. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan müteahhitlik belgesi alan 91 bin 400 firma bulunuyor. Özel sektörde karnesiz çalışan müteahhit sayısının da 200 binin üzerinde olduğu bilinmekte.  Bu sayı tüm Avrupa ülkelerindeki müteahhit sayısından daha fazladır.  Müteahhitlik sektöründeki çürük elmalar, denetim yoluyla veya yeni yasalarla ayrıştırılmalı. Kayıtlı iş yapan meslektaşlarımızın ülke ekonomisinde hak ettiği yeri bulmalarını temenni  ediyorum” dedi.

REKLAM ALANI