Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

KÜRESEL EKONOMİDE TOPARLANMA 2024 ORTALARINDA BAŞLAYABİLİR

KÜRESEL EKONOMİDE TOPARLANMA 2024 ORTALARINDA BAŞLAYABİLİR
25 Temmuz 2023 14:36
A+
A-

Allianz Trade’in, 2023 Yaz Ekonomik Görünüm Raporu yayınlandı. Rapora göre, küresel ekonomide, sıkılaştırıcı para politikalarının etkisinin henüz tam olarak hissedilmemesi ve devam eden enerji krizi nedeniyle toparlanma ancak 2024 ortasında başlayacak.  

Ticari alacak sigortasında dünya lideri olan Allianz Trade, 2023 Yaz Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınladı. Raporda enerji krizinin etkilerinden henüz tam olarak kurtulamayan küresel ekonominin, sıkılaştırıcı para politikalarının etkisini de henüz tam olarak hissetmediği vurgulandı. Raporda ayrıca, para politikasındaki sıkılaşmanın, ekonomik faaliyet ve istihdam üzerindeki kümülatif etkisinin devam etmesiyle 2023 ve 2024’te ılımlı bir küresel büyüme beklendiğine değinildi.

Bazı güçlü ekonomiler için büyüme tahminlerini bir miktar daha yükselttiklerine raporda yer veren Allianz Trade global ekonomistleri; ABD ve Euro Bölgesi’nin 2023 yılında yumuşak bir iniş yaşayacağı ve ardından 2024 yılında hafif bir toparlanma sergileyeceğini belirtiyorlar. Küresel büyümenin büyük ihtimalle 2023 yılında yüzde 2,5’e gerileyeceği ve 2024 yılında ise yüzde 2,3’te kalacağı da verilen bilgiler arasında. Ayrıca rapora göre gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında büyüme bakımından önemli farklılıklar olacak. Gelişmiş ekonomilerin 2023 ve 2024 yıllarında negatif büyümeden kaçınabilme şansı daha yüksek.

 Toparlanma 2024 ortasında hissedilebilir

Raporda yer alan verilere göre küresel ticaret, 2022 yılının son çeyreğindeki yüzde 2’lik düşüşün ardından yılın ilk çeyreğinde de azalmaya devam etti. Ancak ilk yarıdaki durgunluğun ardından yılın ikinci yarısında, şirketlerin yeniden stok yaratmasıyla tetiklenen ılımlı bir toparlanma bekleniyor. Rapora göre nominal bazda; emtia fiyatlarının düşmesi, küresel nakliye ücretlerinin ve diğer birçok girdi fiyatlarının azalmasıyla enflasyonist baskıların azalması ve küresel ticaretin nominal değer olarak yüzde 2,1’lik bir düşüş sergilemesi bekleniyor.

Zorlu küresel ekonomik görünüm nedeniyle bazı büyük ekonomilerin bu yılın başlarında resesyona girdiğine de dikkat çekilen raporda; küresel GSYH büyümesinin 2023-2024 yıllarında sırasıyla ortalama yüzde 2,5 ve yüzde 2,3 olacağı tahminler arasında. ABD ve Euro Bölgesi’nin ılımlı 2023-2024 büyüme senaryolarını ise sıkılaştırılmış para politikasının yaratacağı etkilerin şekillendireceği, imalat sektöründe ve küresel ticarette yaşanan resesyonların 2023 yılının ilk çeyreğinde Almanya, Singapur, Tayvan gibi birçok ekonomiyi de teknik resesyona sürüklediği belirtiliyor.

Enerji verimliliğine sahip şirketler kazanacak

Bununla birlikte 2023-2024 yılının kazananlarının enerji verimliliğine sahip şirketler olacağına dikkat çekilen raporda, bu alana sahip çıkamayan bazı şirketlerin ise pazarı terk edecekleri öngörüsü bulunuyor.  Türkiye’ye de değinilen raporda, ülkede Mart 2024’te gerçekleşecek yerel seçimlerin kritik olduğu belirtiliyor.

Allianz Trade Yaz Ekonomik Görünüm Raporu’nda dikkat çekilen hisse senedi piyasalarının ise; belirsiz ekonomik koşullara meydan okuduğu değerlendirmesi yapılıyor. Birinci çeyrek kazançlarının beklenenden daha iyi gelmesi, ABD’de resesyona ilişkin aşağı yönlü risklerin azalması ve olumlu siyasi haber akışı sayesinde, piyasaların yılbaşından bu yana analist tahminlerini de aşan olumlu performans sergilediğine yer veriliyor. Ancak bu performansın, cansız büyüme ve enflasyonda normalleşmenin gecikme ihtimali, kısa vadeli faizlerin beklenenden daha uzun süre yüksek seyretmesi gibi risklerle karşı karşıya olduğunun da altı çiziliyor.

REKLAM ALANI