Dolar 32,4666
Euro 34,7738
Altın 2.441,31
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

KONUT KREDİSİNDE FAİZ İNDİRİMİ SÜRECEK Mİ?

KONUT KREDİSİNDE FAİZ İNDİRİMİ SÜRECEK Mİ?
02 Eylül 2019 11:22
A+
A-

 

4.5 yıl sonra ilk

6 Temmuz’da atanan Murat Uysal başkanlığındaki ilk Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 25 Temmuz’da gerçekleşmişti. Bu toplantıda Kurul, faizleri 425 baz puan düşürmüştü. Böylece, geçen yıl ağustosta kur şokunun ardından eski başkan Murat Çetinkaya döneminde 6.25 puanlık artışla yüzde 24’e yükseltilen politika faizi dün yüzde 19.75’e inmişti. Merkez Bankası, son faiz indirimini 25 Şubat 2015’te gerçekleştirmişti. Yani bu karar, 4.5 yıl sonraki ilk faiz indirimi oldu.

 

Devamı bekleniyor

Faiz indirimi kredi ve mevduat faizlerinde de kendini gösterdi. Kamu bankaları öncülüğünde konut kredi faizleri yüzde 1’in altına indi. Mevduat faizleri de düşünce konut almanın cazibesi arttı. Peki faiz indirimi devam edecek mi? Para Politikası Kurulu’nun bir sonraki toplantısı 12 Eylül’de gerçekleştirilecek. Uzmanlar toplantıda bir faiz indirimi daha bekliyor. Bu indirimin sürpriz olmazsa 100-200 puan civarında olması bekleniyor.

Talebi ertelemeyin

Faiz indirimlerinin düşen enflasyona paralel yıl sonuna kadar devam etmesini beklediklerini ifade eden Remax Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, “Düşen faizlerle bankaların para bulma maliyetleri de azalacağından kredi faizlerinin bir miktar daha gerileyebileceğini söyleyebiliriz. Özel bankalardaki faizlerinde yüzde 1 seviyelerine yaklaşması muhtemel. Düşen faizler konut talebini artıracağından ev alma planlarının ertelenmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Satışların Ağustos itibarıyla hızla arttığını hep birlikte izliyoruz. Bu tempo faiz desteğiyle yıl sonuna kadar devam ederse 1 milyon adelik satış rakamı aşılır” değerlendirmesinde bulundu.

REKLAM ALANI