Dolar 32,3611
Euro 34,7583
Altın 2.439,02
BİST 10.014,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

Kadınların detaycılığı buluşları arttırdı

Kadınların detaycılığı buluşları arttırdı
06 Mayıs 2013 08:21
A+
A-

ilk-bulasik-makinesi

Dünyaya ve Türkiye’ye baktığımızda kolaylık sağlayan icatların başını kadınların çektiğini görmek mümkün. Hayatın her alanında olduğu gibi kadınlar detaycı düşüncelerini icatlarına da yansıtmayı başarıyor. Bebek bezi, bulaşık makinesi, araba sileceği, gözlük camı, perma makinası, kahve filtresi, mutfak mikseri gibi hayatı kolaylaştıran pratik birçok icadın mucidi kadınlar…

Hayat ayrıntıda gizlidir! Günümüzde hayatımızı kolaylaştıran detayda gizli birçok icadın sahibi de kadınlar. Kadınların pratik zekâları sayesinde günlük hayat daha da kolaylaşıyor. Oysaki geçmişte kimi icatlara kadın olunduğu için zemin hazırlanamadı, kimi ise vaktinden çok sonra ortaya çıkabildi. Çoğumuzun zaman zaman “ne güzel bir buluştur” dediği en basit örnek ise; çocuk bezinin mucidinin bir kadın olması. Bulaşık konusunda en dertli kesim de yine kadınlar olduğu için bu icat da yine kadınlardan geldi. 

  

BUGÜNÜN ADIMI GELECEĞİN YATIRIMI!

Adres Patent Genel Müdürü Ali Çavuşoğlu Kadın Mucitlerin Tarihi ve günümüzdeki kadın mucitlerin konumuyla ilgili olarak; “Yakın tarihin en ünlü mucitleri derlenip bir liste oluşturulduğunda çok az kadın mucidin adına rastlanır. Kadın olmanın zorluğu maalesef o zamanlarda da önlerine birçok engel çıkartmıştır. Eskiden kurallar gereği bir kadının kendine ait bir işinin veya malının olması mümkün değildi. Kadınlar yalnızca babası veya kocası üzerinden mülk sahibi olabiliyordu. Bu ve buna benzer mülkiyet yasaları yüzünden birçok buluş engellendi. 1809’da saman ile şapka dokumacılığının kadın mucidi ilk kez kendi adının kullanmasıyla öne çıkmıştır. Bu çalışma kadınlar adına gerçekleştirilen ilk patent çalışması olma özelliğini yakalamıştır. Bu sayede diğer kadın mucitlerin fikirlerine destek bulmasının da yolunu açmıştır. Öyle ki günümüzde kadınların bulundukları konum itibariyle ve değişik alanlarda ki yetkinlikleri sayesinde birçok patente öncülük etmişlerdir. Bize gelen yeni patent başvuruları arasında; bitkisel ısı paketi, poşet çay çantası, çölyak hastalıklarına özel yiyecek formülasyonu ve glütensiz tarhana üretim tekniği gibi yöntemler bulunmaktadır. Aslında yapılan bütün çalışmalar günümüzü geleceğimizi kolaylaştırmak içindir. Bugün atılan bir adım zamanın bütün akışını etkileyebilir ve herkesin bunun farkında olması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Kadın mucitler ve icatları da şöyle:

Ma

·         – Marion Donovan’ın icat ettiği bebek bezleri, New York’da 1949’da satışa sunulmasıyla birlikte talep patlaması yarattı.

·         – Amerikalı Mary Phelps Jacob üzerine oturmayan korseye çözüm aradı ve iki tane mendili tel ve kurdelelerle birbirine tutturarak sütyeni icat etti.

·         – Yağmurda araba kullanmaktan şikâyetçi olan Mary Anderson bir tasarımcı ile birlikte araba sileceği tasarladı. 1903’te patentini aldı.

·        –  Bulaşık makinesini Amerikalı Josephine Cochran icat etmiştir.

·         – Gözlük camı Almanya’nın Mainz kentinde 1916 -1998 yılları arasında yaşayan Marga Faultsch isimli bir kimyager tarafından bulunmuştur.

·         – İlk bilgisayar programı Ada Byron Lovelance’e aittir.

·         – Perma makinesini Marjorie Joyner bulmuştur.

·         – İlk kahve filtresini Almanya’nın Leipzig kentinde yaşayan Melitta Bentz yaratmıştır.

·         – Sara Mather denizaltı lambası ve teleskopunu icat etmiştir.

·         – Medikal şırınga Letitia Geer tarafından bulunmuştur.

·         – Bitkisel mürekkep Desiree Perlea Parascan tarafından bulundu.

·         – Stephanie Kwolek kevları icat etmiştir.Günümüzde halat, zırh ve yanmayan koruyucu giysi yapımında kullanılmaktadır.

·         – Mary Walton lokomotiflerde ses kirliliğini önleyici sistemi ilk tasarlayan ve üretime geçirendir.

·         – Mutfak mikseri ve buzdolabı kapağının içindeki raflar Lilian Moller tarafından bulunmuştur.

·         – Taşınabilir bisiklet Elena Carli ve Sigridur Heimdottir’in buluşudur.

 

 

 

 

REKLAM ALANI