Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 18°C

İŞSİZLİK ORANI TAM 5 AYDIR İSTİKRARLI DÜŞÜŞÜNÜ SÜRDÜRÜYOR

İŞSİZLİK ORANI TAM 5 AYDIR İSTİKRARLI DÜŞÜŞÜNÜ SÜRDÜRÜYOR
10 Kasım 2023 16:13
A+
A-

Türkiye’nin en büyük mavi yaka ve ara kademe istihdam platformu Eleman.net CEO’su Özlem Demirci Duyarlar, “İşsizlik oranı tek haneli rakamlarda hepimizi mutlu eden bir istikrar yakaladı. Tam 5 aydır işsizlik düşüyor. Deprem sonrası güçlük çeken ülkemizin ekonomik istikrarı ve üretim gücünün artması için işsizlik oranının düşüşündeki bu istikrar çok önemli” dedi. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından düzenli olarak paylaşılan Türkiye İşgücü İstatistikleri Eylül 2023 verileri açıklandı. TÜİK 2023 Eylül verileri üzerine konuşan Eleman.net CEO’su Özlem Demirci Duyarlar, “Ekonomide uygulanan istikrarlı politikaların sektörlerin iş hacmine yansımasıyla birlikte işsizlik oranı da istikrarlı bir düşüş yakaladı. Özellikle depremin yaşattığı zorlukların ardından yılın ikinci yarısıyla birlikte başlayan bu istikrar gelecek adına hepimizi mutlu ediyor. İlerleyen süreçlerde hem global şirketlerin ülkemizde yapacağı yatırımlar hem de yerli üreticilerin iş hacimlerine yapacağı yatırımlarla bir yandan işsizlik oranının düşmesini diğer yandan da istihdamın daha çok artmasını görebiliriz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında yakalanan bu istikrarın sürmesi kalkınmamız açısından önem taşıyor” dedi.

Hane halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre 15 ve yukarı yaşlardaki kişilerde işsiz sayısı 2023 Eylül ayında, 2023 Ağustos ayına göre 46 bin kişi azalarak 3 milyon 168 bin kişi oldu. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,5 iken kadınlarda yüzde 12,3 olarak tahmin edildi. İstihdam oranlarına bakıldığında ise istihdam edilenlerin sayısının 2023 Eylül ayında bir önceki aya göre 59 bin kişi azalarak 31 milyon 686 bin kişiye ulaştığı gözlemlenirken, istihdam oranı ise 0,2 puan azalarak yüzde 48,3 oldu.

Genç nüfusta işsizlik istikrarlı azalışını sürdürüyor

Türkiye İşgücü İstatistikleri Eylül 2023 istatistiklerine göre 15-24 yaş arasını kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,2 puanlık azalış ile yüzde 16,7 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde yüzde 13,8, kadınlarda ise yüzde 22,0 olarak tahmin edildi.

TÜİK verilerine göre işgücü eylül ayında bir önceki aya göre 105 bin kişi azalarak 34 milyon 854 bin kişi olurken, işgücüne katılma oranı ise 0,2 puan azalarak yüzde 53,2 olarak gerçekleşti. Eylül ayında işgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,1, kadınlarda ise yüzde 35,6 oldu. TÜİK’in açıkladığı verilere göre fiili çalışma süresi eylül ayında artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi bir önceki aya göre 0,8 saat azalarak 44,2 saat olarak gerçekleşti.

Geniş tanımlı işsizlik de düştü

TÜİK’in Eylül 2023’e dair açıkladığı verilerde zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı bir önceki aya göre 1,2 puanlık azalış ile yüzde 21,8 olarak gerçekleşti. Eylül ayında zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 14,6 olarak gerçekleşirken potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı ise yüzde 16,7 oldu.

REKLAM ALANI