Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

İşinizi batırabilecek 5 insan tipinden uzak durun!

İşinizi batırabilecek 5 insan tipinden uzak durun!
27 Haziran 2015 15:32
A+
A-

etohum_gorsel_1

Türkiye’nin önde gelen hızlandırıcı programı ve erken aşama yatırımcısı Etohum, girişimcilere hayat kurtaran tüyolar vermeye devam ediyor. Bu kez, destek verdiğini düşünürken ister istemez köstek olan, fayda yerine zarar getiren insan tiplerini sıralayan Etohum, kurucu ortakları belirlerken dikkat edilmesi gereken kişilik özelliklerine dikkat çekiyor.

Girişimciler karar verme konusunda yetenekli olması gereken kişilerdir. Birçok girişimin 2-3 ortak ile kurulduğunu düşünürsek etrafta bir yönetim kurulu, danışmanlar, mentörler olmadan doğru kararların iyi bir sinerjiyle bu çekirdek ekipten çıkması gerekir.

Ancak hepimiz biliyoruz ki bazen karar vermek o kadar da ani ve kolay bir şey değildir. Böyle durumlarda bazen çevremizdeki insanlara danışma ihtiyacı duyarız, en azından kararsızlığımızı onlarla paylaşırız. Bu kişilerden karar vermesini değil, bunun için gerekli destek ve motivasyonu sağlamasını bekleriz. Çevrenizde böyle insanlar var ise ne ala!

Peki ya çevrenizdeki kişiler aslında sizi geriye götürürse? İşte bazen de çevremizde konuşmaktan, akıl vermekten geri kalmayan, bilgili ve iyi niyetli gibi görünmesine karşın bize fayda yerine zarar getirecek kişiler de olabilir.

Dolayısıyla bu tip insanları en azından orta vadede saptamalı ve onlardan iş anlamında mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Elbette işe başlarken seçtiğiniz ortaklar da sizi uzun vadede yanıltabilir. Eğer ortaklarınızdan biri bu tanımlamalara uyuyorsa onunla da ortaklığınıza bir son vermenizde fayda var.

Biz onları şu şekilde beşe ayırıyoruz;

Mızmız

Sürekli şikayet edecek bir şeyler bulan insanlar çok rahatsız edici ve dikkat dağıtıcı olabilir, özellikle de dinamik bir çalışma ortamında. Bu çalışanların sürekli negatif olan tutumları, siz dahil ekibin geri kalanının motivasyonunu ve heyecanını törpüleyebilir. Ofis atmosferini ve yaratıcılığı kötü yönde etkileyen mızmızların arasına kalmamaya özen gösterin.

Bay ve bayan doğru

Hata yaptıklarını, yanlış olduklarını kabul etmekten nefret eden insanlar her yerdeler! Yanlış oldukları gün gibi ortada olsa bile bunu kabul etmezler ve ortaya attıkları fikri savunmaya devam ederler. Bu tarz insanlarla tartışmak çok zamanınızı alır, yorucudur ve çoğu zaman anlamsızdır. Girişimciler açık görüşlü, tartışmayı ve öğrenmeyi seven insanlarla çalışmalıdır. Ancak o zaman tartışmalar ego kavgaları yerine beyin fırtınasına dönüşebilir.

Tembel

Bu insanlardan her ofiste en az bir tane vardır. Bir şekilde sürekli meşgul olmayı başarırlar fakat hiçbir projeyi zamanında teslim edemezler. Tembel, sürekli erteleyen, her fırsatı işten kaçmak için değerlendiren ve araştırmak yerine diğerlerinden yardım isteyerek kolay bilgiyi hedefleyen çalışan tipidir. Tembellerle ilgili bir diğer ilginç bilgi ise sürekli çok konsantre görünmelerine rağmen aslında hiçbir zaman sıkı çalışmamalarıdır.

Pollyanna

Girişimcilerin ve girişimin çekirdek ekibinin pozitif düşünürler olması bir avantaj olsa da, iş dünyasında başarılı olmak için gelişmeleri gerçekçi bir şekilde ele almanın önemli bir yeri vardır. Bazı insanlar çok pozitif düşünür fakat aldıkları kararlar gerçeklere dayalı değildir. Çoğu zaman verdikleri her kararının bir sonucu olacağını düşünmezler bile. Bu gereğinden fazla pozitif insanların sonunu düşünmeden verdikleri kararlar girişimin şarampole yuvarlanmasına sebep olabilir.

Akıl çelen

Tembel kadar sık olmasa da, profesyonel kariyerinizin bir bölümünde akıl çelene rastlamışsınızdır. Bu insanlar öncelik sıralamasından habersizdir. Büyük resmi göremeyecek, sürekli olarak işin görece daha az önemli bir bölümüne odaklanırlar ve her fırsatta bunun çok önemli olduğunu iddia ederler. Sürekli ‘çok acil’ yapılması gereken işler ile ortaya çıkarlar ve küçük şeylerle siz dahil ekibin geri kalanının dikkatini dağıtırlar. Zaman yönetimine elveda demek istemiyorsanız, akıl çeleni dizginlemeniz şart.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI