Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

İOSB’nin yıllardır çözülemeyen sorunu tezyid-i bedel’de çözüme yaklaşılmıştır

İOSB’nin yıllardır çözülemeyen sorunu tezyid-i bedel’de çözüme yaklaşılmıştır
10 Haziran 2013 11:04 | Son Güncellenme: 10 Haziran 2013 11:10
A+
A-

Nihat Tunalı

İOSB Başkan vekili Nihat Tunalı ,1947 yılında Gümülcine’de doğdum. İlkokulu Zeytinburnu Sümer İlkokulu’nda, liseyi Sultanahmet Ticaret Lisesi’nde, üniversite eğitimini ise İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi İşletme – Muhasebe bölümünde tamamladıktan sonra,Çeşitli kamu ve özel sektörde yöneticilikten Sonra İkitelli Tümsan Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nde 15 yıllık yöneticiliğin ardından bir yıl süren İkitelli Organize Sanayi Bölgesi (İOSB)  Yönetim Kurulu Üyeliği ve 2011 yılı Şubat ayında getirildiğim İOSB Başkan Vekilliği görevini, 25 Ocak 2012’deki İOSB Genel Kurulu’nda seçilerek sürdürmeye devam etmekte olduğunu belirti.

Nihat Tunalı: İkitelli Organize Sanayi Bölgesi, atölye bloklarının yapısı ve kuruluş amacı ile paralel olarak küçük ve orta boy işletmelerden oluşmakta, işletmelerin büyük bir çoğunluğu 100 ila 500 m2 büyüklüğünde değişen ebatlardaki atölyelerde 10-12 çalışanıyla üretimlerini sürdürmektedir. Sayıları çok olmamakla birlikte 1000 m2 üstünde alanlarda 150 üstü çalışanla üretim faaliyeti yürüten sanayicilerimizde bulunmaktadır. İkitelli OSB sanayicisi profili genel itibari ile zaman içinde gelişmekte mevcut atölyesi kendisine yetmeyip şehrin dışında fabrika alanlarına yönelmektedir. Bu açıdan bakıldığında İkitelli küçük ölçekli işletmeler için bir büyüme durağı fonksiyonu üstleniyor.  Sorunuzda zikredilen güçlü profil bölgenin konumu itibari ile zaman içerisinde lojistik açısından çok stratejik bir hal almasından kaynaklanmaktadır. Kurulurken şehrin dışı kabul edilen bölge, şehrin batıya doğru gelişmesiyle çok önemli bir konuma ulaşmış, çok değer kazanmıştır. İkitelli’nin oluşum süreci ve kuruluşundaki felsefe 1980’li yıllarda tarihi yarımadadaki küçük esnafın sağlıksız koşullarda faaliyetini sürdüren ve birçok açıdan turizm ile öne çıkması gereken bölgeyi olumsuz etkileyen küçük ve orta boy işletmelerin daha sağlıklı koşullarda altyapısı sorunsuz işleyen bir bölgede (İkitelli de) faaliyetine devam etmesidir. Bu ön görü ve vizyonun zaman içinde ne kadar doğru olduğu anlaşılmıştır.

  İOSB’nin hizmet yapılanması ile ilgili İkitelli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünde; İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Ruhsat Denetim Müdürlüğü, Elektrik Dağıtım Müdürlüğü, Mali İşler Müdürlüğü ve İdari İşler Müdürlüğü olmak üzere, beş alt Müdürlüğümüz bulunmaktadır. Kısaca yapılan hizmetlere ve hizmet anlayışımızda değinmek gerekirse; İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüzde imar ile ilgili tüm ruhsat ve izinler katılımcılarımıza mevzuatlar çerçevesinde hızlı ve etkin bir şekilde verilmekte, şehircilik faaliyetleri kapsamında bölgenin yeşil alanlarının planlanması (park ve bahçeler) ağaçlandırılması ile ilgili faaliyetler yürütülmektedir.

Ruhsat ve Denetim Müdürlüğümüzde çalışma ruhsatları alanında faaliyetler   mevzuatlar çerçevesinde sanayici ve esnafımızı yormayacak, bürokrasi ile fazla uğraştırmayacak şekilde, bunlara karşın güvenlik ve riskleri daima göz önünde bulundurarak, görevlerini yerine getirmektedir. Ruhsat Denetim Müdürlüğümüz aynı zamanda çevre birimi ile çevre kirliliği alanında önleyici faaliyetler yürütmekte, İtfaiye Birimi ile de yangın güvenliği açısından denetimlerini ve önleyici faaliyetler ile eğitim faaliyetlerini birlikte yürütmektedir.

Elektrik Dağıtım Müdürlüğümüzde Bölgedeki katılımcıya kaliteli ve uygun fiyatlı elektrik vermeye ilişkin faaliyetler yürütülmektedir. Müdürlükte müşteri memnuniyetini birincil amaç edinmiş çalışanlar ile hızlı etkin bir şekilde memnuniyet seviyesini yukarı çekmeye çalışılmakta, biryandan da elektrik ile ilgili alt yapı sürekli iyileştirilerek kesintilerin sayısı ve süresi azaltılmaya ve kayıp kaçak oranı her geçen süre aşağı çekilmeye çalışılmaktadır. Arıza ya müdahale ve arızanın giderilme süreleri zaman içinde sürekli iyileşmektedir.

Mali İşler Müdürlüğümüzde tüm birimler ile ilgili tahakkuk tahsilat faaliyetlerini bütçe disiplini çerçevesinde etkin ve hızlı bir şekilde yürütmektedir. İdari İşler Müdürlüğümüz Bölge Müdürlüğü tüm birimlerinin faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde yürütmelerine lojistik faaliyetlerle destek olmakta, Yönetim Kurulu, Müteşebbis ve Genel Kurul faaliyetlerinin teknik alt yapısını yapmaktadır.

 İOSB Başkanlığım döneminde, sanayicimiz için 2013 yılında birçok yatırım yapmayı planlamıştır.

Bunlardan birkaç örnek vermek gerekirse, Dağıtım Merkezi Binamızın bitirilmesi, Okulumuzun eğitime başlatılması, hizmet alanımız için büyük çaplı bir projenin altyapısının hazırlanması, bölgedeki yüksek gerilim havai hatlarının tamamının yeraltına alınması, Uzaktan Sayaç Okuma, Skada Sistemi kurulması ve Tehlikeli Atık Ara Depolama Sisteminin hayata geçirilmesi öngörülmektedir.

Bunların dışında; idari olarak 2013 hedeflerimizden çok kısa bahsetmek gerekirse; 5000 adet işyerini denetlemeyi ve bunlardan en az 3500’ünü ruhsatlandırmayı, ayrıca; 500 adet ruhsatı yenilemeyi, imar ile ilgili iskân almamış Cila ve Nikelajcılar kooperatifimize ve kısmi iskân alan 5 kooperatifimize iskân vermeyi, kısmi yapı ruhsatı verilen 5 kooperatifimize ruhsatlarını vermeyi amaçlıyoruz. Bununla birlikte 21 Müstakil Sanayi parselimizden 9’na yapı ruhsatı 3’ne iskân verilmiş olup geriye kalanların ise en kısa zamanda tamamlanması için çalışmalar yapılmaktadır. Önemli bir konuyu daha ifade etmek isterim. Bölgemizde, Müteşebbis Heyet kararımızla dini tesislerden imar ücreti alınmamaktadır. Birçok dinin tesisin ruhsat ve iskân işlemleri tamamlanmış olup geri kalanı için çalışmalarımız devam etmektedir. Elektrikte kayıp kaçak oranını % 2 seviyesine çekmeyi, bir yıllık tahsilât oranını % 97 seviyesinin üstüne çıkarmayı, arıza oranını % 30 azaltmayı, Mali işlerde bütçe gerçekleşmesini % 90’ın üzerine çıkarmayı hedeflemekteyiz.

İOSB’nin en büyük sorunu yıllardır çözülemeyen tezyid-i bedel sorunudur. Kısaca, bu sorunumuzu anlatmak gerekirse;

Avrupa Birliği Uyum Yasalarının yeniden oluşturulması neticesinde, daha önce TOKİ (Eski Adı: Arsa Ofisi, yeni adı; Toplu Konut İdaresi) tarafından kooperatifler adına kamulaştırma yapılmış ve bedelleri Kooperatiflerden tahsil edilmiştir. Ancak; İkitelli Organize Sanayi Bölgemiz sınırları içerisinde bulunan birçok Kooperatife bu uyum yasası nedeniyle, kamulaştırma bedel artırımı davaları açılmış, bu davaları eski mal sahipleri veya mirasçılarının kazanması nedeniyle, günün rayiç bedelleri ile çok yüksek miktarlarda Kooperatifler aleyhine bedeller talep edilmektedir. Bu durum ise; Kooperatifleri büyük sıkıntılara sokmaktadır. Toplu Konut İdaresi tarafından kamulaştırma aşamasında tapuya “herhangi bir dava açılması durumunda Kooperatiflerin sorumlu tutulacağı “şerhi nedeniyle TOKİ (Toplu Konut İdaresi) herhangi bir sorumluluk kabul etmeyerek, tüm sorumluluğu Kooperatiflere yüklemektedir. Bu sorunu yıllardır gerek idari, gerekse hukuki birçok yolla çözümlemeye çalıştık. Artık yapılan çalışmalarda son aşamaya gelindi. Yetkili birimler gereken özeni gösterdiler. Yakında İkitelli’ye müjdeli haberi vermeyi umut ediyoruz.

Ayrıca; Aşırı yağışlarda, yağmur suyu alt yapısının yetersizliği sebebiyle, Bölgemizde MASKO ve Giyim Sanatkârları Kooperatiflerinin düşük kotlarında su baskınları olması nedeniyle, yağmur suyu alt yapısının yetersiz olduğundan bu Kooperatiflerin yağmur suyu şebekesi ve su alma yapılarının tesisi gerekmektedir. İSKİ Genel Müdürlüğü’ne yağmur suyu şebekesi projesi yaptırılmış olup projenin hayata geçirilmesi için OSB, Başakşehir Belediyesi ve İSKİ arasında bir protokol yapılması suretiyle çözüme yaklaşılmıştır.

İkitelli Organize Sanayi Bölgemizde tehlikeli atıklar Başkanlığımız tarafından hassasiyetle takip edilmektedir.

Atık sorunumuzu ciddi anlamda dikkate alıyoruz. Gerek bazı sanayicimizin bilinçsiz olması, gerekse tehlikeli atık toplayan firmaların az sayıda olması ve fiyatlarının yüksek olmasından dolayı sanayicimiz yılmakta ve atıklarının bir bölümünü gelişigüzel çöplere attıklarından ciddi çevre kirliliği oluşturmaktadır. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığımız mevcut tehlikeli atıkların kontrol altına alınması maksadıyla sınırlarımız içerisinde “Tehlikeli Atık Ara Depolama Transfer İstasyonunu” en kısa zamanda hizmete alarak, tehlikeli atıkların buralarda depolanması ve lisanslı tesislerde bertaraf edilmesi sağlanacaktır.

Bölgemizde kurulacak bu TRANSFER İSTASYONU ile hem sanayicimizin yükü azaltılacak, hem de yaşanılır güzel bir çevre için sorumluluğumuzu yerine getirmiş olacağız.

İOSB’nin diğer büyük sorunu ise zaman içinde konutların sanayinin etrafını sarması sonucu oluşan birtakım çevre ve ulaşım sorunudur. Açılması beklenen Metro ile en kısa zamanda ulaşımın rahatlaması da sağlanacaktır.

Sektörel açıdan bakıldığında bölgede çeşitlilik ve renklilik görüyoruz. Aklımıza gelebilecek birçok üretim mekanizması OSB’de iş alanı yaratmış durumda. Çevre kirliliği açısından bir korelasyon olduğu çok doğru, Dünyanın 21.Yüzyıldaki en önemli konusu da bu bildiğiniz üzere henüz dev ülkeler Kyoto anlaşmasını imzalamış değil. Sanayi doğanın kendini yenileme hızından maalesef çok daha hızlı bir şekilde çevreyi kirletiyor. Bu doğrultuda; çevre ile ilgili tedbirlerin maliyeti ne olursa olsun en etkin bir şekilde yapılması gerektiğini düşünüyorum. Herkes şunu kabul edecektir. Sağlıklı bir nefes, temiz bir su, temiz bir çevre bunlar gelişmiş bir sanayiye heba edilemeyecek kadar önemli unsurlar. Organize Sanayi Bölgeleri esas itibariyle çevreyi korumak içinde çok önemli oluşumlar. Organize Sanayi Bölgelerinin gelişmiş altyapıları ve arıtma tesisleri bulunmakta. İkitelli OSB olarak çevreyi koruma adına bir önemli projemiz ve birde oluşumumuz mevcut. Projemiz 2013 yılında hayata geçirmeyi planladığımız tehlikeli atık ara depolama merkezi. Organizasyon olarakta bir çevre birimimiz bulunmakta ve bu birimimizi bu yıl daha güçlendirip denetim faaliyetlerimizi daha etkin hale getireceğiz.

Devlet makamlarının sanayiye ve sanayiciye verdiği desteklere bakarsak, sanayinin gelişmesi için çok çeşitli yönlerden destek verdiği malumunuz. Ekonomi Bakanlığı sanayiciye vergi desteği, prim desteği, arsa tahsisi, faiz desteği gibi birçok konuda destek vermektedir. Bunun yanında Sanayi Bakanlığımız KOSGEB aracılığı ile mali katkı sunarken, Kalkınma Bakanlığına bağlı Kalkınma Ajansları birçok inovatif projeyi desteklemektedir. Bu destekler hibeler çok önemli, sanayiciyi yüreklendiriyor. Yatırımın alternatif maliyeti olan faizlerin taban yaptığı günümüzde bu destekler sayesinde Devlet, yatırımcıya adeta hadi ne duruyorsun yatırım yap, yatırım yap çünkü paranı değerlendireceğin başka mecra kalmadı bende senin arkandayım diyor. Bu olumlu durumun yanında yatırımcı için hala birtakım olumsuzluklar yok değil, bu sıkıntıların en önemlileri enerjinin hala çok pahalı olması ve ara eleman sıkıntısı olarak ifade edilebilir.

 OSB’de ciddi bir işgücü yoğunluğu var. Böyle olunca da meslek kazandırma, istihdam etme, rehberlik sunma gibi faaliyetlerde önem kazanıyor.

Bu konuda, İŞKUR ile sürekli iletişim halindeyiz. İŞKUR’un meslek edindirme ve istihdam ile ilgili tüm gelişmelerine açık destek veriyoruz. Ayrıca; kendi açacağımız Endüstri Meslek Okulunda sanayici ile okulu çok ciddi irtibat halinde tutarak staj, işbaşı eğitimlerini arttırmayı ve Okulumuzdan mezun olan öğrencilerimizin bölgede istihdam edilmesinin sağlanmasını hedefliyoruz.

Bağcılar-Güngören Kooperatifimiz içerisinde yaklaşık 230 öğrencinin eğitim gördüğü; 1-Motorlu Araçlar Teknolojileri, 2-Elektrik-Elektronik Teknolojileri,3-Makine Teknolojileri, 4-Yiyecek-İçecek, 5-Giyim Üretimi, 6-Güzellik Saç Bakım Hizmetleri olmak üzere 6 dalda eğitim veren; ÇIRAKLIK EĞİTİM MERKEZİ bulunmaktadır.

2013–2014 eğitim-öğretim döneminde hizmete açılacak, 51 derslik,23 atölye,7 laboratuar,130 kişilik konferans salonu, bir seminer salonu ve bir kütüphaneyi bünyesinde barındıran TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ’NİN inşaatına devam edilmektedir. Lisemizin önemli özelliklerinden biri, öğrencilerimizin aydınlatmada kullanılacak elektriği güneş enerjisi panelleri sayesinde kendilerinin üretmesidir. Ayrıca; İşletmeler Üssü Eğitim Merkezi’nin de yapımına devam edilmektedir.

 Başkanımız, İstanbul Valimiz Sayın Hüseyin Avni Mutlu’nun, İstanbul içinde İkitelli OSB’ye çok büyük önem atfettiğini düşünüyorum.. Sayın Valimiz mesaisinden İkitelli’ye çok ciddi vakit ayırıyor, tüm Müteşebbis Heyet toplantılarımıza geliyor, bizimle rutin olarak her ay makamında İkitelli ile ilgili güncel konularda istişarede bulunuyor. İkitelli için önemli projelere çok önemli vakitler ayırıyor. Bu yakınlık ve ilgi Devlet kademelerimizde birçok engeli kısa sürede aşmamızı sağladığı gibi kendisinin sorun çözmedeki eşine az rastlanır kabiliyetinin İkitellimiz için çok önemli ve çok kıymetli olduğunu düşünüyorum.  

İOSB, sanayi bölgesindeki üreticiler ve çalışanlar kadar Başakşehir halkının kaliteli yaşam standardı yakalamasına katkı sunacak hedefler belirleyebiliyor

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi planlanırken, Başakşehir’in sanayinin başucunda olacağı sanayici için öngörülebilir bir durum değildi. Ancak; bu yakınlık ve iç içelik beraberinde birçok avantaj ve dezavantajı beraberinde getirdi. Avantaj olarak sanayici ve çalışanımız için uygun bir ikamet alanları, Müteşebbis için işgücü bulmakta kolaylık sağladı, ayrıca yüzbinleri aşkın konut sakininin evine giderken bölgeden geçmesi bölgenin ticari değerini artırdı. Bu durum sanayi için ayrılan atölyelerde üretimden daha çok ticarete doğru bir dönüşüm olmasına neden oldu. Bu dönüşüm her geçen gün daha hızlı bir şekilde devam ediyor. Dezavantajlara gelince meskenlerle sanayinin iç içe olması başta trafiği olumsuz etkilemekte, bununla birlikte meskenlerden sanayi için normal olan gürültü ve çevre ile ilgili birçok konuda şikâyetler gelmektedir. Soruda bahsedilen hedefler noktasında Başkanlığımızın bir stratejisi olmamakla birlikte Belediyemizle Başakşehir halkının kaliteli yaşam standardı yakalaması için uyumlu bir şekilde çalışmaktayız.

Ülkemiz de olumlu gelişmeler yaşanmakla birlikte bir takım sıkıntı ve kültürel bocalamaların yaşandığını da söylemek gerekir.

Türk ekonomisinin geleceğine baktığımızda, Ülkemiz sanayisinin gelişimi için çok çeşitli benzetmeler yapılıyor, kimileri uçaktan indik kara yoluyla ilerliyoruz diyor, kimileri uçaktan inmemeliyiz hızlı bir şekilde büyümeliyiz diyor. Biz ise tünelin ucunda ışık göründü diyoruz. Evet, ülkemiz aydınlık geleceğinin emarelerini almaya başlamıştır. Tüm bu parametreler göstermektedir ki, Türkiye gelişmekte olan ülke konumundan gelişmiş ülke olma konumundaki yolculuğunu çok kısa zamanda tamamlayacaktır. Bu ivmeyi kazanmıştır ve bu yoldan asla dönüş yoktur. Tabi hızlı bir şekilde sanayileşme ve büyümenin kültürel gelişimle desteklenmesi şarttır. Gelişimini kültür, sanat ve medeniyetiyle desteklemeyen toplumların akıbetleri her zaman hüsran olmuştur. Bu açıdan bakıldığında Ülkemiz de olumlu gelişmeler yaşanmakla birlikte bir takım sıkıntı ve kültürel bocalamaların yaşandığını da söylemek gerekir.Köklü Medeniyetimizin bu sıkıntının da üstesinden gelebileceğini düşündüğünü belirti.

EKONOMİ AJANDASI-Demet Atay

OSB BİNA

İOSB - Kopya

 

REKLAM ALANI