Dolar 32,5585
Euro 34,9459
Altın 2.442,21
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Güney Kıbrıs’taki gelişmeler altın’ı nasıl etkiler?

Güney Kıbrıs’taki gelişmeler altın’ı nasıl etkiler?
19 Mart 2013 16:08 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 21:19
A+
A-

europa

CUMA AKŞAMI NE OLDU?

Destek FX analiz  ekibinin analizine göre ,Cuma Akşamı Eurogroup Toplantısı’nda, Güney Kıbrıs Rum Kesimi Avrupa Birliği ile kredi anlaşmasına vardıklarını duyurdular. Güney Kıbrıs için hazırlanan paket, 10 Milyar Euro’luk kredi desteğinin yanında, banka hesaplarından toplam 5.8 Milyar Euro’luk vergi kesintisini içeriyor. Kararın ardından Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Başkanı Nicos Anastasiades, parlementoya vergiyi onaylamaları çağrısında bulundu. Hafta sonu olmasına rağmen, Eurogroup toplantısında alınan karara tepki gösteren Rumlar, ATM’lere giderek çekebildikleri kadar para çekti. Güney Kıbrıs Merkez Bankası da bu gelişmeler üzerine, bankaların ve borsaların Perşembe’ye kadar kapalı kalacağını duyurdu.

Cuma akşamı yaşanan gelişmeler, Yunanistan seçimlerinin ardından Avrupa’da yaşanan en önemli gelişmelerden biriydi. Mudileri vergilendirmeye yönelik atılan bu adım, tüm küresel yatırımcılara kaygı verici bir mesaj gönderdi. Bu noktada herkesin bir dakika durup “Avrupa devletleri ne yaptı?” diye düşünmesi gerekiyor. Bu hareketiyle Avrupa, kendi halkının ihtiyat güdüsüyle biriktirdiği tasarruflarına karşı beklenmedik bir şekilde adeta savaş açtı. Bu hareket, Bernanke’nin yapmaya çalıştığı gibi risk iştahını arttırarark ekonomiyi canlandırmaya çalışan bir politikanın tersine ekonomik moralleri altüst edecek bir hareket.

Ne yazık ki politikacılar, seçimde güç kazanmak adına, istenmeyecek sonuçlar doğuracak bu tür adımlar atabiliyorlar. Özellikle, Alman vatandaşlarından alınan vergilerin, Güney Kıbrıs’taki Rus işadamlarının kasalarına aktarıldığı eleştirisi, Merkel’i köşeye sıkıştırıyor. Almanya’da seçimlerin yaklaşması Merkel’i bu konuda aksiyon almaya itiyor. Eurogroup’ta, Almanya kemer sıkma politikalarını savunmaya devam ederken, diğer ülkelerin nasıl bir tutum sergileyeceği merak konusu. Özellikle İspanya, Portekiz ve İtalya gibi ülkeler, yardım paketlerinin sıkı maliye politikası şartıyla verilmesi önerisini reddedeceklerdir. Mevcut düzende işsizliğin önüne geçemeyip halkın sokaklara döküldüğü ülkelerin, vergi kesintilerini pek de hoş karşılaması gerçekçi görünmüyor.

Oylama saati yaklaşırken piyasa beklentisi paketin Güney Kıbrıs Parlamentosu tarafından reddedileceği yönünde. Böyle bir senaryoda, Merkel’in içerde güç kazanmak için attığı bu adım geri tepebilir. Güney Kıbrıs’tan yardım paketini geri çekmek ve Kıbrıs’ın Euro’dan çıkmasını sağlama seçeneği veya tüm mudilerin mevduatlarını garanti altına alma seçenekleri tamamen Avrupa Merkez Bankası’nın elinde. Güney Kıbrıs parlamentosu Euro’dan çıkışı seçerse, muhtemelen diğer Avrupa ülkelerin katlanacağı maliyet, yardım paketinin maliyetinden daha fazla olacak. Güney Kıbrıs pek farkında olmasa da pazarlık için ellerinde, gördüklerinden daha çok  koz var.

Parlamentonun AMB’ye boyun eğip vergi kanununu onaylaması halinde, Euro’nun diğer rezerv para birimleri karşısında yaşadığı değer kaybı devam edebilir. Bu senaryoda diğer Avrupa ülkelerindeki bankaların gelişiminde istikrarsızlıklar gözlemleyebiliriz. Bu da Avrupa’dan çok fazla para çıkışının olmasına neden olacaktır. Güney Kıbrıs’ta yaşananlar, İtalya ve İspanya’da olanlardan daha fazla tehlike arzediyor.

Avrupa Merkez Bankası Mario Draghi’nin ise devam eden bu krize nasıl müdahale edeceği merak konusu. Kriz daha da büyürse Draghi arka planda kalmayı tercih edebilir. Bunun yanında bu krizin diğer ülkelere bulaşmasını önlemek amacıyla elindeki en güçlü silahı olan AMB Bilançosunu da kullanabilir.

http://i.imgur.com/uyko29w.png

http://i.imgur.com/PwEZboL.png

REKLAM ALANI