Dolar 32,5585
Euro 34,9459
Altın 2.442,21
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 17°C

Girişimcilik tecrübelerim ilkokula uzanır

Girişimcilik tecrübelerim ilkokula uzanır
30 Eylül 2013 06:00
A+
A-

Hüseyin avni mutlu

MÜSİAD Girişimcilik Merkezi Projesi kapsamında, İstanbul Valisi Hüseyin Avni MUTLU ve Genç MÜSİAD’ın 33 Şube Başkanının katılımıyla  “İşin Merkezi” binasında proje tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Vali MUTLU’nun yanı sıra AK Parti İstanbul Milletvekili Bilal MACİT ve CHP İstanbul Milletvekili Faik TUNAY da Genç MÜSİAD’ın misafirleri arasındaydı.

Amacı gençlerin üretkenlik, yenilikçilik ve girişimcilik kapasitelerini arttırarak, hayata geçirecekleri iş fikirleriyle ile istihdam sağlamak, genç girişimcileri destekleyerek ülke ekonomisine katkıda bulunmak olan MÜSİAD Girişimcilik Merkezi’nde genç girişimcilere yönelik ücretsiz ofis, eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunularak yenilikçi, sürdürülebilir iş fikrine sahip, 18-30 yaş aralığındaki 30 girişimciye tam donanımlı ofis imkanı sunularak genç girişimcilerin iş dünyasına adım atmalarına destek olundu. Proje kapsamında MÜSİAD ve Genç MÜSİAD bünyesindeki iş adamlarının kılavuzluğunda gençlere danışmanlık hizmetleri verilirken, 12 farklı başlıkta gerçekleşen eğitimlerle de genç girişimcilerin niteliği ve kapasitesinin de arttırılması planlandı. Bu yıl 30 girişimcinin yararlandığı MÜSİAD girişimcilik merkezinin önümüzdeki yıl 100 girişimciye destek vermesi planlanıyor.

Proje kapsamında davetlilere hitap eden bulunan Genç MÜSİAD Başkanı Faruk AKBAL 2002’de yola çıkan Genç MÜSİAD’ın bugün Türkiye genelinde 33, Avrupa’da ise 7 şubesi olduğunu; 2 bin 500’ü aşkın üyesi ile Türkiye’nin geleceğini inşa etmede önemli bir pay sahip olduğunu söyledi. İstanbul Kalkınma Ajansı ile birlikte gerçekleştirdikleri MÜSİAD Girişimcilik Merkezi’nin iş fikri olan 30 gence her türlü ofis hizmetlerinin sağlandığı bir ortam olacağını aktaran AKBAL, girişim için para bulunabildiğini, ofis bulunabildiğini, bunlardan çok daha kıymetli olanın bilen birinin kendileri ile yola çıkması olduğunu kaydetti.

AKBAL, zanaatta olduğu gibi girişimcilikte de usta-çırak ilişkisinin kurulması gerektiğine inandıklarını da aktardı. İş seyahatlerine çıktıkları zaman Ortadoğu, Balkanlar, Afrika ve Orta Asya’daki ülkelere gittiklerini, her gittikleri ülkede Türkiye’den geldiklerini söyleyince çok büyük teveccüh ile karşıladıklarını dile getiren AKBAL, sözlerine şöyle devam etti:

“Ekonomik, kültürel, eğitim, sosyal anlamda ülkemizin, bu bahsettiğimiz coğrafyaların merkez ülkesi olduğunu her seferinde şahit oluyoruz. Türkiye artık onlarca halkın ümit bağladığı yardım eli beklediği bir ülke haline gelmiştir. Diğer bir deyişle çapı genişlemiştir. Bu ülkenin kısır tartışmalara, anlamsız pazarlıklara ayıracak bir dakikası bile yoktur. İş adamlarımızın, yazarlarımızın, aydınlarımızın, bürokratlarımızın, akademi camiasındaki büyüklerimizin de işte bu bilinç ile hareket etmesi gerekmektedir. Gezi Parkı olaylarında ülkece şahit olduk ki ülkemizin bu halinden; terörün bitirilmeye çalışılmasından, toplumsal barıştan, kalkınmadan, merkez ülke olmamızdan rahatsız olanlar var. Sokaklara inip sözde demokrasi uğruna, haramilik, vandallık yapmayı kendilerine hak görenler var. Biz ülkece şuna da şahit olduk ki; bu ülkenin geleceği için, bu ülkenin selameti için, halkımızın huzur için gecesini gündüzüne katarak çalışan, gönülden gönüle bir yol yapmanın gayreti içinde olan yöneticilerimiz, idarecilerimiz var. Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye öğüdünü mutlaka hepimiz duymuşuzdur. ‘Bundan sonra öfke bize, uysallık sana, güceniklik bize gönül almak sana. Kötü söz bize, bağışlama sana. Bölmek bize, bütünlemek sana’ diye sesleniyordu Osman Gazi’ye. Sayın valimizde Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye çizdiği bu güzel ufuk içerisinde, olaylara yaklaşmış ve İstanbul’umuzu ve ülkemizi daha büyük kaos ortamına sürüklenmemesi için insan üstü bir sabır ve çaba göstermiştir. Hepimizin gerildiği o günlerde sakin ve olgun duruşu başta gençliğimiz olmak üzere tam halkımıza örnek olmuştur. Üniversitelerimizin açılmasıyla beraber, dersliklerin değil tersliklerin peşine giden bir gençlik oluşturma çabasında olanlar var. Biz inanıyoruz ki, başta gençler olmak üzere, tüm halkımız artık bu oyuna kanmayacak.”

MÜSİAD GİRİŞİM

Genç MÜSİAD Başkanı Faruk AKBAL’dan sonra söz alan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni MUTLU da yaptığı konuşmada, gençliğin gücü iyi yönde kanalize edilebilirse bütün dünya için kıymetli şeylerin çıkabileceğini söyledi.

Vali MUTLU: Girişimcilik tecrübelerim ilkokula uzanır

4. ve 5. sınıfta iken evlerinin bodrum katında renkli resimleri birbirine ekleyerek, bu görüntüleri beyaz perdeye aktarıp seslendirdiğini ve girişi 5 kuruştan sinema işletmeciliği yaptığı bilgisini veren Vali MUTLU, denediği girişimciliklerden bahsetti.

Kendisine sabırlı ve sakin olmayı nasıl başardığını sorduklarını vurgulayan Mutlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Gençler bizim. Bu gençliğe şu veya bu şekilde ayrım yapmak suretiyle kızma hakkımız yok. Kızmanın ötesinde tabiki üzülüyoruz ve bunlar netice itibariyle farklı şeyler düşünseler de devletin güçleriyle çatışma ortamına giren gençler ve bu ülkenin çocukları. Bizim sokaktan, çatışma ortamından, kavgadan, ayrışmadan, bölüşmeden, doğru bir alan mutlaka geçirebilmemiz lazım. Bir ele ihtiyaç var. Bu eli öncelikli ailesi, mutlaka çevresi ve devleti, toplumu ona uzatmalıydı. Biz de gençlik yaşadık, ben de gençliğimin getirdiği yıllar içerisinde eksiklerimin, hatalarımın, kusurlarımın nasıl olduğunun farkındayım. Belki beni de daha farklı yönlendirebilen mekanizmalar olsaydı, 1980 öncesindeki gençlik de yaşamış olduğu problemleri yaşamaz ve çok daha iyi bir gençliği, neslin, ülkenin ve dünyanın hizmetine sunabilirdik. Gençliğimizle yine de iftihar ediyoruz. Ama yapmamız gerekli olan şey 76 milyondan tek bir ferdini dahi sevgi dairesinin dışına çıkarmaksızın kendi yanımızda, bizimle birlikte göz göze, gönül gönüle, yan yana tutabilmektir. Bunu başarabildiğimiz takdirde güçlü millet ve güçlü devlet olabileceğiz.”

Genç MÜSİAD Üyelerinin Vali MUTLU için hazırladıkları bir de sürpriz vardı. Vali MUTLU’nun gezi olayları sırasında göstermiş olduğu yapıcı ve sabırlı duruşunun anlatıldığı video davetlilere izletildi.

Konuşmalardan sonra Vali Mutlu’ya, Genç MÜSİAD’ın 33 şube başkanın bulunduğu kentlerden getirdikleri toprağa diktikleri zeytin fidanı armağan edildi. Vali MUTLU daha sonra girişimcilik merkezini gezerek proje sahibi girişimcilerden çalışmalarıyla ilgili detaylı bilgi aldı.

 

REKLAM ALANI