Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Gıda sanayicisi Ramazan’da zam yapmayacak

Gıda sanayicisi Ramazan’da zam yapmayacak
06 Temmuz 2013 07:38
A+
A-

semsi_kopuz

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz; Ramazan ayına denk gelecek bir zam beklemediklerini söyledi.

Ramazan öncesinde dünyada ve Türkiye’de gıda piyasaları ve fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulunan Kopuz, sektör olarak hazırlıklarının tamam olduğunu ve Ramazan ayı süresince hemen hiçbir gıda ürününün temininde ve piyasaya arzında sıkıntı yaşanmayacağını kaydetti.

Her Ramazan’da gıda ürünlerine zam konusunun gündeme getirildiğini hatırlatan TGDF Başkanı Topuz, şunları söyledi:

“Bu tüketicimizin cevabını bilmek istediği haklı bir konu ancak şu iyi bilinmelidir ki, globalleşen dünyada gıda fiyatları artık hiçbir ülke için yerel sorun değildir. Dünya artık birbirine bağımlı bir dünya ve bu bağımlılık küresel petrol fiyatlarından tutun da, dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşanan kuraklığa kadar birbirini etkileyen bir dizi gelişmeler zinciri ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle hiçbir ülkenin, aslında tarım, gıda ve içecek konusunda kendine yeterli olmadığını söylemek gerekir.

Bu tespiti yapmakla birlikte küresel et, süt, hububat, bakliyat, şeker ve yağ gibi tarımsal ürünlerin üretiminin her yıl arttığını belirtmekte de fayda görüyorum. Bunun bir sonucu olarak ve mevsimin de etkisiyle küresel gıda fiyatları bu dönemde düşüş eğiliminde. Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar, 2014-2025 yılları arasında inişli-çıkışlı olsa da gıda fiyatlarının genel düşme eğilimini koruyacağı tahmininde bulunmaktadır.”

Ramazan öncesinde sanayici olarak gıda ve içecek ürünlerine zam yapmadıklarını, kimsenin de fırsatçılık yapmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Kopuz, iklim şartlarında ve rekoltede çok büyük ve beklenmedik değişiklikler olmadığı takdirde önümüzdeki aylarda da fiyatların normal seyredeceğini sözlerine ekledi.

Bu sene kumanya pazarının %50 büyüyeceğini belirten TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, “Geçtiğimiz yıl 2 milyarı geçen kumanya pazarının bu yıl 3-4 milyar lira civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Yardımseverler hediye çeki yerine kumanyaya ağırlık veriyor.” dedi.

REKLAM ALANI