Dolar 32,5125
Euro 34,9104
Altın 2.438,32
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

EURUSD 1,3000 üzerinde kalır mı ?

EURUSD 1,3000 üzerinde kalır mı ?
12 Nisan 2013 18:57 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 20:55
A+
A-

dollarEURO DestekFX analiz Departmanı, analizine göre finansal piyasalar küreselleşmeden dolayı birbirine entegre olmuş durumda. Dolayısıyla küreselleşme, bölgesel krizlerin sistematik krize dönüşmesini tetikleyen bir unsur.

Sistemin finansal krizleri, diğer bölgelere bankacılık ya da finans piyasaları üzerinden bulaştırma riski bulunuyor.paritesi Şubat 2013’de görmüş olduğu 1,3700 direncinden sonra sert bir düşüş yaşayarak 1,2740 seviyesine kadar geri çekildi. Parite 1,2740 desteği  üzerinde günlük kapanışlar gerçekleştirerek  yeniden 1,3000 seviyesine yükselmeyi başardı .

Euro  bölgesinde, geçtiğimiz yıl Yunanistan ile başlayan ve 2013 yılında ise birçok ülkeyle devam eden bir kriz ortamı bulunmaktadır. Böyle bir ortamda Euro bölgesinde güven ortamını sağlamak zor diyebiliriz.

Gerek ABD’de gerekse Japonya gibi dünya ekonomisine yönveren ülkelerde ekonomik çarklarının  yeterli hıza ulaşmaması, Euro’ya olan güveni halen devam ettirmektedir. Draghi Avrupa Birliği’nin ekonomik ve siyasi entegrasyonuun sağlanmaya, birliği ayakta tutmaya çalışıyor. Draghi Euro Bölgesi için 2013’ün 2. Çeyreğinden sonra  toparlanma bekliyor ve Güney Kıbrıs sıkıntısından sonra bile bu iyimserliğini aynen muhafaz aetmiş görünüyor. Euro’yu daha cazip kılan sebeplerin  Draghi’den çok Japonya ve ABD tarafından sağlandığını görebiliriz. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda‘nın uygulamaya koymuş olduğu varlık alım programı ile Japonya piyasadan  tahvil almaya başlayacak ve  bununs onucu  değersizleşen yen ile birlikte buradaki yatırımcılar daha yüksek getiri sağlayacak yerlere yönelecektir. Kuroda, %2 enflasyon hedefine ulaşmak için ne gerekiyorsa yapacaklarını ve birbiri ardına gevşeme önlemleri alacağını söyledi. Tüm bu gelişmeler şimdiden Euro’yu desteklemekte ve 1.30 seviyesinin üstünde tutmayı başarıyor.

ABD cephesinde ise Mart ayının ortalarından beri  beklenenin  altında  gelen makro veriler, Euro’nun son zamanlardaki değer kazancının diğer bir nedeni. ABD’de, son FOMC toplantı tutanaklarına göre varlık alım programının faydasının maliyetinden fazla olduğu sürece programın devam edeceğinin açıklaması bu anlamda önemli. Fed, programın sonlanması/yavaşlamas için işsizlik oranının %7 altında olması ve enflasyon oranın ise %2’ye yaklaşmasını işaret ediyor. Halihazırda devam eden parasal genişleme-varlık alım programı, yani bol ve ucuz Dolar politikası henüz raftan kalkmış değil. Bu durum doları ucuz tutmaya devam edebilecekken, Fed içinde yükselen “tartışma” sesleri uygulanan programın sonunun yakın olma sinyallerini güçlendiriyor.

Programın sonuna yakın oluyor olmak Doları’ı değerli kılacaksa, emtia ve para birimleri üzerine yapılan yatırımlarda dikkat edilecek en kritik nokta da burası, “Dolar ucuz ve bol olmaya devam edecek mi, etmeyecek mi?”

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: