Dolar 32,4736
Euro 34,7873
Altın 2.440,57
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 17°C

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi borç batağında

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi borç batağında
23 Temmuz 2014 12:15 | Son Güncellenme: 23 Temmuz 2014 12:16
A+
A-

yabanci_borsa_650_7Financial Times’ta çıkan habere göre, Çin’in toplam borç yükü ekonomisinin büyüklüğünün iki buçuk katını aştı.

Financial Times’ta yer alan bir habere göre, Çin’in toplam borç yükü, ekonomisinin büyüklüğünün iki buçuk katından fazlasına yükseldi. Bu durum, finansal krizin tohumlarını ekmeden ekonomik büyümeyi desteklemek isteyen Beijing’in karşı karşıya bulunduğu güçlüklerin altını çiziyor.

Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin’de toplam borcun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı, Standard Chartered’ın yeni hesaplamalarına göre, Haziran sonu itibariyle yüzde 251’e çıktı. Bu oran, 2008 yılı sonunda yüzde 147 seviyesindeydi.

Financial Times, toplam borç yükünde böylesine hızlı bir artışın, mutlak borç seviyesine nazaran daha fazla endişe kaynağı olduğunu, zira diğer ekonomilerde, böylesine kısa bir sürede bu büyüklükte bir artışın ardından neredeyse daima finansal kargaşa geldiğini kaydetti.

Bu rasyonun hesaplamalarının hangi tür kredilerin içerildiğine bağlı olarak değişiyor, ancak diğer bazı ekonomistler de bu yeni rakam konusunda mutabık. hafifçe farklı hesaplamalar da genel trend açık olduğunu işaret ediyor.

Araştırma danışmanlık şirketi Gavekal Dragonomics’in Çin ekonomisti Chen Long, Çin’in mevcut borç seviyesi, gelişen ülke standartlarında zaten çok yüksek ve daha yüksek borç rasyolarına sahip birkaç ülke ise yüksek gelirli ülkeler, dedi ve Diğer bir deyişle, Çin, zengin olmadan borçlu bir ülke haline geldi şeklinde görüş bildirdi.

Standard Chartered’ın hesaplamalarına göre, ABD’nin toplam borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı, geçen yılın sonu itibariyle, yüzde 260. Bu oran İngiltere için yüzde 277. Japonya ise yüzde 415 ile en üst sırayı işgal ediyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI