Dolar 32,3366
Euro 35,1920
Altın 2.247,61
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Sal 9°C
Çar 12°C
Per 12°C
Cum 13°C

DÜNYANIN EN BÜYÜK ÖZEL SERMAYE FONU TEMSİLCİLERİ TÜRKİYE’DE BULUŞUYOR

DÜNYANIN EN BÜYÜK ÖZEL SERMAYE FONU TEMSİLCİLERİ TÜRKİYE’DE BULUŞUYOR
09 Aralık 2017 10:32
A+
A-

 

Türk şirketlerinin ve yabancı özel sermaye fonlarının girişim partneri olarak faaliyet gösteren Globalturk Capital tarafından, dünyanın en büyük yükselen pazarlar özel sermaye oluşumu EMPEA işbirliğinde her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen “Türkiye ve Çevresindeki Özel Sermaye Fonları Yatırımları” etkinliğinde,Türkiye’den ve dünyadan 100’ün üzerindefon yöneticisi Türkiye’de buluşuyor. Bu yıl 3’üncüsünün düzenleneceği etkinlikte,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın zamanda gerçekleştirdiği ABD ziyaretinde bir araya geldiği 1 trilyon doların üzerinde fonu yöneten özel sermaye fonu temsilcileri, Türkiyeyatırımlarını değerlendirmek üzere ilişki tazeleyecek.

1 trilyon doları yöneten dünyanın en büyük yükselen pazarlar özel sermaye fonu üst düzey temsilcileri, Globalturk Capital’in ev sahipliğinde 7 Aralık tarihinde Swissotel The Bosphorus İstanbul’da düzenlenecek,“EMPEA-Globalturk Capital Türkiye ve Çevresindeki Özel Sermaye Fonları Yatırımları” etkinliğindeüçüncü kez bir araya gelecek.

Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney ile100’ün üzerinde ülkede, 1 trilyon doları aşan bir varlığı yöneten yükselen pazarlar özel sermaye fonları oluşumuEMPEA’nın Eski Başkanı, Yönetim Kurulu Üyesi ve Sözcüsü Jeffrey Leonard’ın katılımıyladüzenlenecek etkinlikte, son 15 yıldır sergilediği büyüme performansı ve giderek artan yabancı yatırımcı ilgisiyle  tüm dünyanın dikkatini çeken Türkiye ekonomisive özel sermaye fonlarındaki hareketlilik masaya yatırılacak.Etkinliğe 25 yılı aşkındır faaliyet gösteren Global Environment Fund’un da eşkurucusu olan Jeffrey Leonard’ın halihazırda başkanlığını yürüttüğü EMPEA’nın 100’ün üzerinde özel sermaye fonu temsilcisi katılacak.

Etkinlik öncesi düzenlenen basın buluşmasında konuşanGlobalturk Capital Kurucu üve Yönetici Ortağı Barış Öney, Globalturk Capital tarafından EMPEA işbirliğinde gerçekleştirilecek etkinliğin, yükselen pazarlara yatırım yapan özel sermaye fonlarını bir araya getiren en önemli platformlardan biri olduğunu vurgulayarak,bu yıl 3’üncüsüdüzenlenen etkinlikte yurt dışından ve Türkiye’den 100’ün üzerinde özel sermaye fonu temsilcisini ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını ifade etti.

Dünyada ilk kez Türkiye’de temsilci atadı

100’ün üzerinde ülkede 1 trilyon doların üzerinde varlığı yöneten özel sermaye fonları birliği  EMPEA’nın dünyada ilk kez Türkiye’de bir ülke temsilcisi atadığını belirten Öney, “Kendileriyle sürdürdüğümüz yakın temaslar sonucu birlikte işbirliği yürütme noktasında karşılıklı bir çaba sarf ettik. Yürüttüğümüz başarılı çalışmalar sonucunda, bizimTürkiye temsilcisi olmamızı arzu ettiler ve bu ünvanı verdiler. Bu ünvanı almış olmakla hem kendi açımdan hem de Türkiye açısından onur duyuyorum. Böylesi güçlü bir kurumun dünyada ilk kez Türkiye’de temsilcilik vermesini, Türkiye’nin yükselen pazarlardaki öneminin vurgulanması açısından son derece değerli buluyorum.Bu Türkiye’ye yeni fonların gelmesinin de önünü açabilecek bir gelişme.

Bu yıl 4 milyar dolar civarında kaynak

“Bu etkinliğe katılan uluslararası fon sahipleri bugüne kadar Türkiye’ye 30 milyar dolar üzerinde kaynak sağladı. Sadece 2017’de şu ana kadar sağlanan kaynak 4 milyar dolar civarında. Yine bu etkinlikte yer alan özel sermaye fon yönetimi şirketlerine baktığımızda ise Türkiye’nin de içinde bulunduğu uluslararası fonlar kapsamında 25 milyar dolar üzerinde varlık yönetiyorlar. Bu yöneticilerin Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgesel ya da sadece Türkiye olan son fon toplamları içinde Türkiye’nin faydalanabileceği kaynak miktarı 5 milyar doların üzerinde.”diye konuştu.

 EMPEA ve Globalturk Capital işbirliği

Öney, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz 1 yıl içinde EMPEA ve Globalturk Capital işbirliği, özel sermaye fonlarının Cumhurbaşkanımız ile hem New York, hem Washington DC’de özel olarak biraraya gelmelerini, hem de Başbakan Yardımcısı, Bakanlarımız ve ISPAT yöneticileri ile görüşme yapmalarını sağladı. Ayrıca her yıl Mayıs ayında Washington DC’de yapılan EMPEA’nın yıllık toplantılarında 4 yıldan sonra ilk kez Türkiye oturumu yapılabilmiştir.”

“Türkiye için kilometre taşı”

Konuşmasında özel sermaye fonlarının yatırım yöntemleri hakkında bilgi veren Öney, şu bilgileri paylaştı:

“Özel sermaye fonu yöneticileri fon sahiplerinden genelde 10 yıl için fon toplayıp bu fonları şirketlere 5 ile 8 yıllığına yatırırlar. Onların yönetim kurullarına girerler. Şirketleri hızla büyütmeye çalışıp daha sonra hisselerini satıp çıkmayı hedeflerler. Yaptıkları yatırımlardan ne kadar kar edip çıkabilirlerse bir sonraki seferde fon sahiplerinden daha fazla fon toplayabilirler. Yatırımlardan karlı bir şekilde çıkabilmeleri yatırım yapmalarından daha önemli bir konudur. Çıkarken hisselerini bir başka şirkete, fonaya da şirketin mevcut ortaklarına satabilir, ya da halka açarak çıkabilirler. Bugüne kadar halka açılarak çıkanı 94-95’ten bu yana hatırlamıyorum.Bu yıl ilke kez 3 adet halka arz yoluyla çıkış yaşanması, Türkiye açısından bir kilometre taşı olmuştur. Önümüzdeki yıl Türkiye için yeni özel sermaye fonu kaynaklarının Türkiye’ye akabilmesinin önünü açan çok önemli bir gelişmedir”

Son 18 ayda 1 milyar dolar fon akışı

Yapılan yatırımların çıkışlarının Türkiye için çok değerli olduğunu vurgulayan Öney, “Ne kadar karlı ve güzel çıkışlar yapılabilirse çok daha fazla kaynağın Türkiye’ye gelmesini sağlıyor. Türkiye’deki yatırıma fon yatıran yabancılar, memnun kaldıklarında yatırımcıya güveniyor ve bir sonraki fon yaratma konusunda yine daha çok yatırım yapıyor. İlk olarak 100 milyonumu al yönet derken daha sonra belki 300 milyonumu yönet diyor. Çıkışlardan örnek vermek gerekirse; Mavi Jeans, Dominos Pizza, Doğtaş’ın halka arz yoluyla çıkışları gerçekten Türkiye için çok değerli Geçen yıl Logo şirketi borsa da satılarak fonun çıktığı bir şirket oldu. Fon yatırım yaptığı dönemde de halka açık bir şirketti. Dolayısıyla o ikincil halka arzla oldu. Zaten halka açık bir şirket olan Logo’dan Mediterra hisselerini satarak çıktı. Oda çok başarılı ikincil halka arz oldu. Son 12-14 ay gibi bakarsanız çok değerli halka arz çıkışlar yaşandı.” diye konuştu.

Son 18 aya bakıldığında geçen sene EMPEA’nın bünyesinde bulunan fonlardan Türkiye’ye 1 milyar civarında fon akışı yaşandığını belirten Öney,

“Türkiye bir KOBİ ülkesi, bir fonun şirketlere milyar dolarlık yatırım yapabilmesi için bu şirketin çok büyük bir şirket olması lazım. Türkiye’nin 50 tane belki milyar doların üstünde şirketi var. Dolayısıyla bu şirketlerde bu fonlarla bazıları yapabiliyor, bazıları yapmıyor. Şirketlerimizi büyümesi gerekiyor ki buralardan daha fazla yatırım gelsin. Şirketlerimizin aslında Türk iş dünyası olarak kendi sektörlerinden ki diğer şirketleri aslında satın alarak büyümeleri lazım.  Dolayısıyla yatırım ortamı yaratılması lazım. Şu ana kadar Türkiye’ye tamamen tahminlere dayalı rakam olarak 300 civarında fon yatırımı oldu. Bunlardan 50’nin üzerinde çıkış olmuştur. Önümüzdeki 1-2 yıl da çıkması gereken 100 civarı şirket olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Halka arz çıkışlarının ağırlıklı olarak 100-150 milyon dolar ve üzerinde büyüklüklere ulaşmasının Türkiye için çok önemli olduğuna işaret eden Öney,  “Şirketlerin büyüklüğü, büyüme trendleri, yatırımcılar tarafından talep edilebilir şirketler olması gibi bir çok faktör halka açılmalarda etkili oluyor.” dedi.

“EMPEA’nın Türkiye’ye olan desteği, bağlılığı ve inancı sağlam”

Türkiye’de bu sene 3’üncüsünü düzenlenen etkinliğe EMPEA olarak çok önem verdiklerini belirten EMPEA’nın Eski Başkanı, Yönetim Kurulu Üyesi ve Sözcüsü Jeffrey Leonard ise şunları söyledi:

“Bu etkinlik EMPEA’ya Türkiye’deki özel sermaye fonu sektörünün gidişatı hakkında önemli bilgiler katıyor ve bu gibi etkinlikler sayesinde üyelerimiz olan uluslararası LP ve GP’lere Türkiye’deki yatırım fırsatlarını karşılaştırmalı olarak aktarmamızda büyük rol oynuyor. EMPEA’nın Türkiye’ye olan desteği, bağlılığı ve inancı son derece sağlam. Özel Sermaye Fonlarını desteklemek ve bu fon türünü Türkiye’de iyi anlatabilmek adına Globalturk Capital ile kurmuş olduğumuz ve devam eden parterliğimiz de bunun en büyük kanıtı.”

 Teknoloji, bilişim ve yazılım cazibe yaratıyor

“Türkiye’ye banka dışı finansal, enerji gibi sermaye yoğun olan sektörlere sermaye gelebilir. Onun dışında teknoloji servisleri, bilişim hizmetleri, sağlık için bilişim- yazılım, kamu için bilişim-yazılım gibi sektörler de bu açıdan yatırım çekebilir.”

REKLAM ALANI