Dolar 32,4088
Euro 34,8498
Altın 2.448,61
BİST 9.880,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

 Doları siyasiler zirvede tutuyor

 Doları siyasiler zirvede tutuyor
06 Şubat 2015 10:18
A+
A-
para dolar

Son dönemde sert satış baskısı yaşayan gelişmekte olan para birimlerine dün yaşanan girişlerle kur tarihi zirveden yönünü aşağı çevirirken, piyasada gözler ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını bu yıl ortalarında artırmayı değerlendirip değerlendirmeyeceği konusunda fikir verebilecek tarım dışı istihdam verisine çevrilecek.

Merkez Bankası’nın para politikalarındaki belirsizlik ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) beklenmedik şekilde Yunan tahvillerini teminat olarak kabul etmekten vazgeçmesiyle bu hafta dolar/TL 2.4680’e kadar yükselerek tarihi zirvesini test etmişti.

Dolar/TL bugün güne 2.4390/2.4409 seviyesinden başlarken sepet bazında TL 2.6177/2.6202, euro/TL 2.7969/2.7996 seviyesinde.

Siyasiler konuşmayınca TL düşüyor

Bankacılar TL’nin dün satış baskısı altında kalmaması ve diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmamasının arkasında siyasilerin Merkez Bankası’na yönelik dün herhangi bir yorumunun olmamasının da etkili olduğunu belirttiler.

Bankacılar bugün de siyasilerin olası yorumlarının takip edileceğini söylediler. Bu kapsamda bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Bursa’da toplu açılış töreninde TSİ 13:30’daki halka hitap konuşması takip edilecek.

Gözler ABD istihdam verilerinde

İç piyasada Ocak ayı Hazine nakit dengesi verileri izlenirken dış piyasada ise TSİ 15:30’da tarım dışı istihdam verileri izlenecek. Reuters anketine göre, tarım dışı istihdamın Ocak’ta 234 bin artması, işsizliğin yüzde 5.6 olarak açıklanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ve hükümetin yaklaşan genel seçimler öncesi ekonomiyi desteklemek adına faiz indirimi isteklerine karşın Merkez Bankası yıllık enflasyondaki düşüşü ara Para Politikası Kurulu (PPK) ile erken faiz indirimi için yeterli görmedi. Ardından Erdoğan’ın TCMB’nin bağımsızlığına ilişkin eleştirileri ise TL’yi baskı altında bıraktı.

Analistler, Erdoğan ve AKP hükümetinin ekonomik gerçeklerden gittikçe uzaklaştığından endişe ederken, TL de bu endişelerle son dönemde dolar karşısında diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden özellikle riskten kaçış dönemlerinde daha çok değer kaybedebiliyor.

Faizde yükseliş sürüyor

TCMB’nin ara bir PPK kararı ile faiz indirimine gitmeyeceğinin kesinlik kazanması ve kurdaki volatil seyirle TL cinsi tahvil bono piyasası genelinde de dün de yükseliş devam etti.

İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde dün yüzde 8 seviyesinin üzerini test edilirken iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde spot kapanış ortalama bileşik faiz yüzde 7.82 oldu. Dün işlem bazında en yüksek faiz ise yüzde 8.04 seviyesi test edildi.

Öte yandan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.53 valörde son işlem yüzde 7.51 oldu.

REKLAM ALANI