Dolar 32,4447
Euro 34,7522
Altın 2.435,69
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Dolar istihdam verisiyle sert düştü

Dolar istihdam verisiyle sert düştü
03 Haziran 2016 20:40
A+
A-

Kurdaki yükseliş, döviz mevduatlarını 30 milyar dolar artırdı

ABD’de beklentinin oldukça artında açıklanan istihdam rakamları haya kırıklığı yarattığı. İstihdam verileri, FOMC tutanakları ve Yellen’ın geçen haftaki şahin tondaki açıklamlarıyla tırmanan “Haziran’da faiz artışı beklentisi”ni tersine çevirdi. Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, verinin ardından sert düşen Dolarda geri çekilmelerin 2.85 seviyelerine kadar devam edebileceğini kaydetti.

ABD İSTİHDAM VERİSİ HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI, FAİZ ARTIŞI RAFA KALKTI

ABD verilerinin izlendiği kritik haftada açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisinin aylık artışı hayal kırıklığı yarattı diyebiliriz. Haftanın genelinde FED’in faiz artırım süreciyle ilgili dikkate aldığı önemli veriler beklentileri karşılamıştı. ISM İmalat PMI ve FED’in enflasyon göstergesi olarak izlediği PCE enflasyonu olumlu geldi. Aynı zamanda dün açıklanan özel sektör istihdam verisi de beklentilere yakın ve aynı zamanda bir önceki ayında yukarı revize edildiğini görmüştük. Yani hafta boyunca art arda veriler olumlu gelince bugün açıklanan verinin önemi bir kat daha artmıştı. Ancak 164 binlik aylık bir istihdam artışı beklenirken 38 binlik bir istihdam artışı açıklandı. Bu rakam neredeyse son 5 yılın en düşük aylık istihdam artışı olarak karşımıza çıkıyor. Ortalama saatlik kazançlarda bir sürpriz yok, %0.2’lik bir artış ile beklentilere paralel geldiğini görüyoruz. İşsizlikte %4.7’ye gerileyerek olumlu bir seyre işaret etse de FED’in yakın tarihte faiz artırım ihtimali bu veriyle beraber azalmış durumda.

FED vadeli kontratlarına baktığımızda ise ABD Merkez Bankasının Haziran ayında faiz artırım ihtimali %20’den %5’e gerilediğini görüyoruz. Piyasa genel olarak olumlu veri beklentisine odaklandığı için, hayal kırıklığı yaratan verinin piyasa etkisi daha sert oldu. Dolar’a karşı hemen hemen tüm ürünler şuan için değer kazanıyor. Artık gözler Pazartesi FED başkanı Yellen’da olacak. Son verinin ardından Yellen’ın son durumla ilgili görüşleri FED’in politikasında değişikliğe gidip gitmeyeceği yönünde sinyal verebilir.

Dolar/TL tarafında ise beklenti üzerinde olumsuz ABD verisiyle beraber sert bir geri çekilme oldu. 2.9000-28950 aralığı kritik destek bölgesi olarak izlenebilir. Düşüşlerin devam etmesi için bu bölgenin aşağısında bir fiyatlama görmemiz gerektiğini belirtelim. Unutmamak gerekir ki 2.90 bölgesi psikolojik bir destek seviyesi ve bunun altındaki fiyatlamalarının devam etmesi ve kalıcılık sağlanması durumunda 2.85 kanalı hedef haline gelecektir.

REKLAM ALANI