Dolar 32,5810
Euro 35,0254
Altın 2.459,12
BİST 9.799,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Çorum TSO binası kendi enerjisini üretecek

Çorum TSO binası kendi enerjisini üretecek
16 Haziran 2014 12:51
A+
A-

Çetin BaşaranhıncalÇorum Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni kompleksi, kendi enerjisini kendisi üretecek.

Fuar alanında bulunan Ticaret ve Sanayi Odası kompleksinin elektrik ihtiyacı güneş paneliyle karşılanacak. TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı kapsamında yüzde 75’i ajans tarafından desteklenecek olan proje ile ilgili bilgi verdi.

Başaranhıncal, Çorum’da bir ilk olma özelliğini taşıyan güneş enerjisi santralinde anlık ortalama 223 kw enerji üretilmesinin planlandığını söyledi.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası olarak, yeni hizmet binasında ve Fuar Kompleksi’nde kendi elektrik enerjilerini üretmek amacıyla bir proje hazırladıklarını belirten Başaranhıncal, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı kapsamında desteklenecek olan projenin toplam bütçesinin 940 bin 294 TL olduğunu, bunun yüzde 75’inin OKA tarafından finanse edileceğini belirtti.

Günümüzde enerjiye olan ihtiyacın artması, enerjiyi stratejik öneme sahip bir konu haline getirdiğine dikkat çeken Başaranhıncal, “Ülkemizin çözüm bekleyen en büyük sorunlarından bir tanesi olan cari açığın da, büyük oranda enerji ithalatından kaynaklandığı bilinmektedir. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak anlamında ulusal bazda bir takım adımlar atılsa da, henüz istenilen seviyeye gelinememiştir. Buradan hareketle, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası olarak, inşası devam etmekte olan yeni hizmet binamızda ve fuar kompleksimizde kendi elektrik enerjimizi üretmek için bir proje geliştirmiş bulunmaktayız. Yeni hizmet binamız ile fuar kompleksimizin elektrik enerjisi ihtiyacını kendi imkânlarımızla karşılamak amacıyla geliştirdiğimiz proje ile aynı zamanda ilimize ve bölgemize bu konuda örnek olmayı amaçlıyoruz. İlimizde bazı kurumlarla birlikte bir ilk olma özelliğini taşıyan güneş enerjisi santralimizde anlık ortalama 223 kw enerji üretilmesi planlanmaktadır” dedi.

Fuar kompleksinin çatısında, yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik alana kurulacak olan güneş enerjisi santralinin toplam proje süresinin 2 yıl olduğunu dile getiren Başaranhıncal, hibe sözleşmesinin imzalanmasının ardından gerekli şartnamelerin hazırlanarak ihaleye çıkılacağını bildirdi.tso_meclis_uyeligi_secimleri_yeni_binada_yapilacak_

Güneş enerjisi santrali projesinin toplam bütçesi üzerinden bakıldığında geri dönüş süresinin ortalama 10 yıl olarak değerlendirildiğini dile getiren Başaranhıncal, “Ancak projemiz, yüzde 75 oranında hibe desteği ile hayata geçirilecek olup, yüzde 25’i odamız tarafından finanse edilecektir. Dolayısıyla güneş enerjisi santrali projemizin geri dönüş süresi, ortalama 2,5 yıl olarak hesaplanmaktadır. TR-83 Bölgesi Mevcut Durum Analizi raporuna göre TR-83 Bölgesi kişi başı elektrik tüketimi bakımından 26 düzey 2 bölgesi arasında 19’uncu sırada, elektrik üretim kapasitesi bakımından ise 11. sırada yer almaktadır. Bölgedeki sektörler itibariyle elektrik tüketimine bakıldığında sanayi sektörünün yüzde 38’lik pay ile ilk sırada bulunduğu, konuttüketiminin ise yüzde 33 ile sanayi sektörünü takip ettiği görülmektedir.

TR-83 bölgemizde toplam elektrik üretimi, ülke genelinde üretilen elektriğin yüzde 4’ünü oluşturmaktadır. Bölgede en fazla elektrik üretimini Samsun ilimiz gerçekleştirmektedir. Bölgemizdeki elektrik üretim sıralaması; Tokat, Çorum, Amasya şeklinde devam etmektedir. İlimizde diğer kamu ya da özel kurum ve kuruluşların bu tür yatırımlarla kendi elektrik enerjilerini karşılamalarını, bunun yanı sıra ilimizin bölgemizde, bölgemizin ülke genelinde ve ülkemizin de bölgesinde elektrik üretim payının yükselmesine katkı sağlamasını temenni ediyorum.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI